Pomoć UEFA-e

Nizozemski klub traži poništenje odluke Saveza za plasman u Ligu prvaka: “Bolji smo od Ajaxa”

Hina

Nogometaši AZ Alkmaara/Foto Instagram

Nogometaši AZ Alkmaara/Foto Instagram

U Alkmaaru vjeruju kako su oni trebali biti prijavljeni kao direktni putnici u Ligu prvaka jer su u ovoj sezoni pobijedili Ajax i kod kuće i u gostima



AMSTERDAM Nizozemski nogometni prvoligaš AZ Alkmaar zatražio je od Europske nogometne federacije (UEFA) poništenje odluke Nizozemskog nogometnog saveza (KNVB) kojom je Ajaxu dodijeljeno mjesto koje vodi direktno u natjecanje po skupinama Lige prvaka iduće sezone.


Nakon što je nizozemska vlada zabranila sve nogometne aktivnosti do rujna ove godine, Savez je koncem travnja donio odluku o prekidu prvenstva, te prvi put nakon 1945. nije proglašen novi prvak države. Odlučeno je i kako neće biti niti promocije u viši rang natjecanja, kao niti ispadanja iz Eredivisie.


Kad su europska mjesta u pitanju odlučeno je da u Ligu prvaka direktno ide Ajax, a u kvalifikacije Lige prvaka AZ Alkmaar dok će Feyenoord, PSV i Willem II biti predstavnici u idućoj sezoni Europske lige.




Ajax i AZ su prekid dočekali bodovno izjednačeni na vrhu ljestvice, a pri tome je Ajax imao za osam golova bolju razliku pogodaka, dok je AZ imao bolji međusobni omjer obzirom da je u oba navrata bio bolji od “Kopljanika”.


U Alkmaaru vjeruju kako su oni trebali biti prijavljeni kao direktni putnici u Ligu prvaka jer su u ovoj sezoni pobijedili Ajax i kod kuće i u gostima. U Alkmaaru su slavili 1-0, a u Amsterdamu sa 2-0.


“Razlika pogodaka nije objektivni kriterij,” poručili su iz AZ-a, ali se s time nisu složili iz Saveza.


“Mjesta u europskim kupovima sljedeće sezone odlučili smo na temelju tri kriterija: transparentnosti, objektivnosti i sportske sposobnosti. Držimo se ljestvice, a Ajax je broj jedan,” poručili su iz Nizozemskog nogometnog saveza.