KOMENTAR STOPERA RIJEKE

Nino Galović donio Bijelima važan trobod uoči prvenstvene stanke: “Ovo je pobjeda za naše navijače”

Denis Frančišković

Nino Galović/Foto PIXSELL

Nino Galović/Foto PIXSELL

Presretan sam, nije mala stvar da obrambeni igrač zabije dva gola. Najviše sam sretan što smo napokon pobijedili na Rujevici. Odmah se sjetim navijača koji su nedavno došli po buri, kiši i nevremenu - kaže Galović



RIJEKA Na Rujevici napokon malo vedrije note, momčad Bijelih ostvarila je protiv Varaždina prvu ovogodišnju domaću pobjedu i na najbolji način oplodila vrijedan trobod iz Koprivnice.


Dvije vezane pobjede ono su što se Riječanima nije dogodilo još od početka listopada prošle godine. Odlazak na stanku sada je puno mirniji, iako je puno toga u igri Bijelih daleko od idealnog. No, bio je ovo kraj jednoga dugog, turbulentnog razdoblja, skupljanja mrvica od bodova, na Rujevici se nadaju i neka nova, puno bolja najava posljednje runde prvenstva.


Najnovija pobjeda neočekivano je svog junaka imala u obrambenom igraču! Stoper Nino Galović zabio je oba gola i spasio obraz napadačima čija realizacija ovoga proljeća itekako škripi.




– Kako je bilo zaspati nakon pobjede i moja dva gola? Neću lagati, bio sam presretan, nije mala stvar da obrambeni igrač zabije dva gola na jednoj utakmici, ali da budem potpuno iskren, najviše sam sretan što smo napokon pobijedili na Rujevici – kaže Galović. – Bila mi je već velika tlaka od sve te negative, presinga, napisa… Odmah se sjetim onih navijača koji su nedavno došli po buri, kiši i nevremenu u ovim okolnostima, a mi nikog ne možemo pobijediti. Zato mi je posebno drago.


Naravno, bilo je i puno čestitki.


– Stižu cijelo vrijeme. U jednoj čak piše je li možda to neka pogreška, ha, ha… Neki ne vjeruju. Ali, čestitaju poznanici i prijatelji. Lijepo je sve to pročitati.


Galović se jučer rano ujutro uputio prema rodnom Braču. Želi iskoristiti dva dana odmora u obiteljskom okruženju.


– Idem malo do roditelja, nisam ih dugo vidio, ali i zaželio sam se malo Brača i mira, sada dok još nema turista.


Dodaje da je ovo prvi put da je zabio dva gola na jednoj utakmici. Na onaj prvi gledatelji su već navikli, pokazao je opet koliko može biti opasan iz prekida, onaj drugi bio je potpuno netipičan za igrača njegovog profila.


– Otkad je došao novi trener malo smo promijenili formaciju, a jedan od njegovih zahtjeva je kad stoper ima loptu, a brzo okrenemo stranu, da slobodno uđe s loptom u igru ako ima prostora. Evo, to se sada dogodilo, odjednom se pojavilo jako puno prostora, kretao sam pomalo naprijed, a svi se povlačili. Uslijedio je dupli pas s Menalom i našao sam se sam ispred vratara…


Priznaje da je momčad napokon »malo odahnula«…


– Ove pobjede bile su nam prijeko potrebne, da se malo smirimo i opet prodišemo punim plućima. Ušao nam je u glavu taj podatak da dugo nismo pobijedili na Rujevici, a bilo je i nesreće u nekim utakmicama. Sve to vuče jedno drugo. Ovo nam je veliko olakšanje, iskreno, baš nam je trebao ovakav rasplet u ovim dvjema utakmicama.


Trenerova vjera


Što se po Galoviću promijenilo dolaskom novog trenera? Tomić je osoba koju mnogi hvale i kao stručnjaka, ali prije svega kao osobu.


– Tomićev rad pratili smo i ranije, još dok je bio trener Lokomotive. O njemu sam tada čuo sve najbolje, a sada se to potvrdilo, ništa novog nisam saznao. Prvo je promijenio formaciju i jasno nam rekao da vjeruje u nas. I da mu je uvijek bilo teško igrati protiv nas, ha, ha… Uz to, da jednostavno zaboravimo sve prijašnje loše stvari i da se samo fokusiramo na nogomet i ono što znamo. Sada smo se psihički rasteretili, to je jedan jako veliki plus za našu momčad. Vjerujem da ćemo se sada još više upoznati s njim kroz stanku i da će sve krenuti nabolje.


Galović u posljednje vrijeme na mjestu centralnih braniča igra u paru s Capanom. Dojam je da je obrana dobila malo na čvrstoći i stabilnosti.


– Nemam nikakve primjedbe prema nikom iz obrane. Nemam dražeg ili manje dražeg suigrača. To je tako, kad je loše, onda počnu i lošija zapažanja te nam ne ide, te si ne odgovaramo… I obrnuto. Nema tu nekih pravila i filozofije. Kad su dobri rezultati, sve je puno bolje i obrnuto.


Trener Tomić bio je jasan nakon Varaždina: prvo poluvrijeme jako dobro, drugo ne zaslužuje prolaznu ocjenu.


– Ne znam koji je razlog našega pada u drugom poluvremenu, jesmo li se nesvjesno povukli ili nešto drugo. Ali, slažem se s njim, u prvom dijelu bili smo puno bolji nego u nastavku i na tome moramo raditi. Jako je važno da dobar ritam držimo u kontinuitetu.


Zanimljiva liga


Ovogodišnje prvenstvo neočekivano se pretvorilo u utrku s Hajdukom za četvrto mjesto. A na tom su putu odmah nakon stanke Gorica i Šibenik, kao dva gostujuća izazova u nizu.


– U ovoj ligi više nema lakih utakmica, nije po onoj neka je važna, druga manje važnija. Nama su sve utakmice važne i gledamo samo prvu sljedeću. Cilj je iz svake izvući maksimum. To mora biti naš pristup. Utrka s Hajdukom? Ne opterećujemo se sa Splićanima niti s drugima, imamo dovoljno kvalitete i moramo gledati isključivo sebe. Ako budemo na pravoj razini, vjerujem da će nam se i poklopiti neke stvari. Znači li to da se Gorica još uvijek može stići? Puno je utakmica do kraja, ali u ovom trenutku su malo daleko. Uvijek se budi neka nova nada kad zaredaju dobri rezultati, ali u ovom trenutku to je teško prognozirati.


U finalu Kupa mnogi već vide novi sudar Dinama i Rijeke. No, Istra 1961 i Gorica nisu nimalo bezazleni.


– Istra se jako digla i igra super u posljednje vrijeme. Te utakmice nikad nisu lake, naš su mali mini derbi. Tu utakmicu treba shvatiti krajnje ozbiljno i to nam je ulaznica za novi trofej, a možda i Europu. Nema tu velike filozofije. A ova Liga 10 najbolje pokazuje o kakvim je protivnicima riječ. U jednu ruku, malo je dosadno kad igraš s jednim protivnikom četiri puta, a u drugu, mala smo država i zadnjih nam je godina kronično nedostajao »deveti i deseti klub«. Ranije se znalo tko će ispasti, tko će biti prvak, a sada se vodi borba za prvo mjesto, za treće i četvrto, borba za ostanak u ligi. Mislim da je ovo super za HNL.


Gorica i europski Dinamo?


– Gorica je jako dobra momčad. I kompaktna. Možda ne igra najljepše, ali ima rezultate, izvlači maksimum. Svaka im čast. Dinamo? Skidam im kapu, pogotovo Oršiću. Evo, u našoj ligi nema u zadnje vrijeme tako velikih rezultata, a onda Dinamo dobije jedan Tottenham takvom razlikom.


Novi trener posebno inzistira na zajedništvu i dobrom ozračju…


– Kemiju i dobru atmosferu stalno imamo, odnosi među igračima stvarno su super. Važno je da smo izbacili tu malu negativu koja je došla s lošijim rezultatima i još je važnije zadržati mirnoću u nastavku prvenstva. Jesmo li se zaželjeli navijača? Kako da ne. Bilo nam je lakše i ljepše već kada su navijali iznad stijena protiv Hajduka. Nogomet se igra zbog navijača – zaključuje Galović.