Lakers vs. Heat

NBA FINALE Noćas kreće završna serija u Orlandu, LeBron James najveći Buttlerov izazov

Davor Petrović

LeBron James/Foto REUTERS

LeBron James/Foto REUTERS

Momčad iz Los Angelesa, čija je najveća zvijezda LeBron James, po mnogima najkompletniji košarkaš današnjice, koji je u proteklom desetljeću donio dva naslova prvaka u Miami, ima status favorita



ZAGREB Noć sa srijede na četvrtak (3 sata) donosi prvu utakmicu finala NBA lige, koji su rijetki očekivali. Preciznije, Los Angeles Lakersi su u doigravanje ušli kao najuspješniji na Zapadu i, samim time, su imali jake argumente za proboj do završnice, ali Miami Heat je na Istoku bio tek peti, što će reći da su rijetki vjerovali u društvo s Floride.


Sada je, pak, jasno da momčad koju predvode Jimmy Butler, Bam Adebayo i Goran Dragić ima ono što se u košarci naziva »kemija«. Uostalom, Heat je to potvrdio u doigravanju, izbacivši Indiana Pacerse (4-0), Milwaukee Buckse (4-1) i Boston Celticse (4-2). Usporedbe radi, nije na odmet podsjetiti da su i Lakersi na putu do finala izgubili tri utakmice, u serijama s Portland Trail Blazersima (4-1), Houston Rocketsima (4-1) i Denver Nuggetsima (4-1).


Brojke iz doigravanja su vrlo slične, a učinak iz ligaškog dijela sezone daje određenu prednost momčadi iz Los Angelesa, čija je najveća zvijezda LeBron James, po mnogima najkompletniji košarkaš današnjice, koji je u proteklom desetljeću donio dva naslova prvaka u Miami. Zapravo, košarkaški stručnjaci u prvi plan stavljaju njegovo bogato iskustvo u NBA finalima.


Waiters osigurao prsten



Jedina sigurna stvar uoči NBA finala jest činjenica da će Dion Waiters sasvim sigurno dobiti šampionski prsten. Naime, taj je 28-godišnjak ovu sezone započeo u dresu Heata, a sada je član Lakersa. Kvaka je u tome da, po pravilima NBA lige, pravo na prsten imaju svi igrači koji su bili dio momčadi tijekom sezone u kojoj je naslov osvojen.

Trio


No, on nije jedina poveznica između Lakersa i Heata. Pat Riley danas je, kao dugogodišnji predsjednik, sinonim za Miami, a osamdesetih godina prošlog stoljeća je stavio svoj trenerski rukopis na razdoblje koje se u Americi naziva »Showtime«. Lakersi su pod njegovim stručnim vodstvom pokorili NBA i osvojili simpatije brojnih ljubitelja košarke.


Naime, to je bilo doba kada su do Europe stizali prvi prijenosi utakmica finalne serije najbolje lige na svijetu, i to u sitnim noćnim satima. U međuvremenu se promijenilo puno toga jer je moderna tehnologija servirala NBA ligu u svaku dnevnu sobu. Riley je, pak, ostao isti, prekaljeni košarkaški znalac s istančanim osjećajem za košarku.


Uostalom, on je prije deset godina napravio »veliki trio«, spojivši LeBrona, Dwyanea Wadea i Chrisa Bosha u dresu Heata. S njima je Miami osvojio svoja zadnja dva naslova prvaka, 2012. i 2013. godine. Nakon raspada »velikog trija«, mnogi su očekivali pad Heata, a Riley još jednom pokazao da zna sastaviti pobjedničku momčad.


Obećanje


– Pat i ja smo prije šest godina obećali Goranu Dragiću da ćemo opet imati kompetitivnu momčad. Bilo je tu puno stvari koje nismo mogli kontrolirati, ali on je ostao s nama, a mi smo uspjeli sagraditi čvrstu momčad oko njega – objasnio je Erik Spoelstra, trener Heata, nakon četvrte pobjede u finalu Istoka s Bostonom.


Suvišno je isticati da Lakersi u veliko finale ulaze sa statusom favorita, što zbog sjajnih rezultata u ligaškom dijelu sezone, što zbog igračkog kadra. Naime, američki mediji tvrde da LeBron i Anthony Davis spadaju među pet najboljih NBA igrača, a uz njih su u momčadi prekaljeni rutineri Danny Green, Rajon Rondo i Dwight Howard.


Miami, pak, ima spomenuti trojac Butler-Adebayo-Dragić, kojem odlično sekundiraju »rookie« Tyler Herro, Duncan Robinson, Jae Crowder i veteran Andre Iguodala. Na strani Heata će najvjerojatnije biti i simpatije neutralnih ljubitelja košarke jer svi vole autsajdera koji mrsi račune favoritima.


Dragić za slovenski poker

Uspije li Miami Heat napraviti još jedno čudo, Goran Dragić postat će četvrti slovenski košarkaš s naslovom NBA prvaka. Naime, prije njega to su postigli Beno Udrih (San Antonio Spurs 2005. i 2007.), Radoslav Nesterović (San Antonio Spurs 2005.) i Saša Vujačić (LA Lakers 2009. i 2010.).