BRZOPOTEZNA INAUGURACIJA

Na Rujevici predstavljen Robert Palikuća: “Želimo svake godine ulaziti u Europu i malo izazvati Dinamo”

Denis Frančišković

Srećko Juričić, Luka Ivančić i Robert Palikuća/Foto: M. GRACIN

Srećko Juričić, Luka Ivančić i Robert Palikuća/Foto: M. GRACIN

Čujem se svaki dan s Tomićem, rekao je da nam trebaju pojačanja za konkurenciju s Dinamom i Osijekom. Moramo prije svega stvoriti dobar miks, od sadašnjih standardnih igrača koji su vukli momčad te mladih igrača. Želimo dovesti najbolje moguće igrače da bi cijela sezona bila uspješna - kaže Palikuća



RIJEKA Počelo je zahvalom Ivana Mancea, donedavnog sportskog direktora Rijeke, novinarima na suradnji, a završilo viđenjem budućnosti kluba iz perspektive Roberta Palikuće, novog generalnog menadžera Rijeke, koji će u toj funkciji objediniti rad cijelog sportskog segmenta prvoligaša s Rujevice.


Rijeka je brzopotezno riješila pitanje bez kojeg se ne može na pravi način ući u realizaciju prijelaznog roka. Uostalom, kao i uvijek dosad u posljednjih nekoliko godina, kada su se tražila kvalitetna rješenja na trenerskim pozicijama.


– Hvala Manceu na uspješnim godinama suradnje, a Palikući želim da nastavimo u istome smjeru. I, ako je moguće, još i bolje. On ima iskustvo rada u Njemačkoj i vjerujem da će imati dosta toga kvalitetnog prenijeti u Hrvatsku i naš klub – rekao je Srećko Juričić, savjetnik Uprave, na predstavljanju važnog klupskog operativca.




Palikuća se kandidirao i za sportskog direktora Hannovera, ali ipak se odlučio za Rijeku i Rujevicu. Zov Hrvatske tri desetljeća od odlaska, kao i strategija buduće Rijeke, odmah su u njemu prelomili odluku o dolasku na Kvarner.


Veza s Tomićem


– Rijeku pratim već godinama, ne samo zato što sam iz Hrvatske i što je domoljublje u meni, već zato što se nogomet jako dobro razvijao na ovim prostorima – rekao je Palikuća. – Rijeka je u svemu tome izvukla maksimum iz svojih mogućnosti. S Manceom sam uvijek imao neku dobru vezu što se tiče praćenja igrača i skupljanja informacija. Nije mi puno trebalo da se odlučim za dolazak, osjećaji me vuku natrag u Hrvatsku, a kroz razgovore sam dobio dublju sliku kluba i buduću strategiju. Saznao sam kako Rijeka radi i vidim se u tome. Želim sa svim ljudima u timu zajedno nastaviti dobrim putem za Rijeku. Naravno, želim i neke stvari poboljšati i raditi s puno energije.


Najaktualnije u ovome trenutku je pitanje početka prijelaznog roka koji će se tek zahuktati…


– Srećko i Ivan već su pokrenuli neke stvari, što je jako dobro. To su igrači koji odgovaraju strategiji kluba i nastojat ću da se na tome dalje radi. Pokušat ćemo složiti najbolju moguću momčad da ostvarimo uspjehe koji su na neki način postali standard. Želimo ulaziti svake godine u Europu, možda i malo izazvati Dinamo, igrati za trofej u Kupu. To moramo nastaviti i, naravno, pogađati s igračima na tržištu – rekao je Palikuća.


Novi klupski menadžer potvrdio je da je na stalnoj vezi s trenerom Goranom Tomićem, čak će se i naći s njim u Austriji na proputovanju za Njemačku.


– Čujem se svaki dan s Tomićem, a moj aktivni rad na Rujevici počinje 1. srpnja. Istina, rekao je da nam trebaju pojačanja za konkurenciju s Dinamom i Osijekom. Moramo prije svega stvoriti dobar miks, od sadašnjih standardnih igrača koji su vukli momčad te mladih igrača. Tu je i neki pritisak da se to što prije i bolje složi jer sezona rano počinje. No, ne želimo žuriti samo da bismo popunili momčad, već želimo dovesti najbolje moguće igrače prema našim mogućnostima da bi cijela sezona bila uspješna. Vidjet ću detaljnije što Tomić želi, a i mi imamo već neke ideje koje igrače želimo dovesti.


Palikuću mnogi hvale kao vrsnog poznavatelja njemačkog tržišta od prve do treće lige. Koliko HNL može biti zanimljiv tim igračima?


Nijemci i mladi


– Mislim da je Rijeka kao klub i grad na Jadranu jako atraktivna za život. I HNL se nevjerojatno digla zadnjih godina. Igrači i tu vide dobru mogućnost za karijeru. Bit će u fokusu i njemačko tržište, ali nisu tu samo u pitanju Nijemci, nego i igrači s našega govornoga područja. Evo primjer Drmića, koji je kao Švicarac hrvatskoga porijekla iskoristio HNL da se opet digne i vrati samopouzdanje. To je vrlo uspješno napravio. Mogu vam reći da mi je telefon »eksplodirao« nakon što je klub objavio da dolazim na ovu poziciju. Ima tu zanimljivih stvari, ali želim ideje detaljnije razraditi s trenerom, Juričićem i upravom kluba – tvrdi novi menadžer Bijelih.


Rijeka je prošlu sezonu imala dosta posuđenih igrača. Što o tome misli novi prvi čovjek struke?


– Za jedan klub s ovakvim financijskim mogućnostima takve su stvari neizbježne. Ali, važno je i da se uvijek nađe neko dobro ekonomsko rješenje. Kada je riječ o čistim posudbama, takvi igrači moraju imati bitnu kvalitetu. Postoje različite kombinacije, ali najvažnije je da klub u svemu tome profitira najviše što može. Posudbe iz Dinama? Dinamo uvijek ima zanimljivih igrača, ali nije važno odakle igrač dolazi, već da se dobro uklopi.


Damir Mišković nedavno je istaknuo da u novoj sezoni uvelike računa na mlade.


– Respektirat ćemo predsjednika, ako je to njegovo mišljenje. Dosta smo razgovarali o tome, na jednom papiru stoje ciljevi i strategija, na drugom ono što je moguće odraditi. Najvažnija je kvaliteta igrača, a kamo sreće da se tu još poklopi neki ekonomski doprinos u budućnosti s mladim igračima. Tada ćemo napraviti dobar posao – smatra Palikuća.


Ima upita za igrače, ne i konkretnih ponuda

Srećko Juričić pojasnio je aktualnu situaciju oko zanimanja za Rijekine igrače kao i rasplet odluke o novom klupskom menadžeru.
– Ima zanimanja za nekoliko naših igrača. Nisu to ove prave, konačne ponude, već više upiti. I početni razgovori. Prijelazni rok tek počinje i sigurno će biti i odlazaka i dolazaka. Kontakti s Ivanom Kepčijom? Nije tu bilo nikakvog obrata, kad smo saznali da Mance napušta klub, tražili smo rješenje. Imali smo više kandidata i kroz razgovore s njima došli do zaključka da je Palikuća naša najbolja solucija – ustvrdio je Juričić.