Prva HNL

MUČENJE SA SUSJEDIMA Drmićevo iskupljenje u četiri minute, Riječani tek u završnici uspjeli svladati Puljane

Denis Frančišković

NOVO SLAVLJE - Nogometaši Rijeke/Foto M. GRACIN

NOVO SLAVLJE - Nogometaši Rijeke/Foto M. GRACIN

Puljani su pružali žilav otpor sve do same završnice u kojoj je "uskrsnuo" Josip Drmić i s dva pogotka u razmaku od četiri minute iskupio se za nekoliko promašaja tijekom utakmice, od kojih onaj u 43. minuti spada nogometnim žargonom rečeno u rubriku "nemogućih"



RIJEKA Bijeli su zasluženo došli i do druge prvenstvene pobjede, treće u nizu na otvaranju sezone na dva kolosijeka. Bijela boja na kraju je nadvladala “boju terana”, boju novih, znakovitih dresova u kojima su Puljani istrčali na Rujevicu.


I pružali žilav otpor momčadi Gorana Tomića sve do same završnice u kojoj je “uskrsnuo” Josip Drmić i s dva pogotka u razmaku od četiri minute iskupio se za nekoliko promašaja tijekom utakmice, od kojih onaj u 43. minuti spada nogometnim žargonom rečeno u rubriku “nemogućih”.



RIJEKA – ISTRA 1961 2:0



Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Sudac: Fran Jović (Zagreb). Strijelci: 1:0 Drmić (78′), 2:0 Drmić (82′). Žuti kartoni: Blagojević, Matić, Perera (Istra 1961), Obregon (Rijeka).


RIJEKA: Labrović 6,5, Tomečak 6,5, Krešić 6, Smolčić 6, Velkovski 6, Vukčević 6 (od 46′ Obregon 6), Mudražija 6 (od 66′ Lepinjica -), Liber 6,5, Pavičić 7, Ampem 6,5, Drmić 7 (od 89′ Galešić -).


ISTRA 1961: Lučić 6,5, Navarro 6, Lisica 6, Matić 5,5, Daničić 5,5 (od 77′ Marin -), Blagojević 5,5, Perera 5,5 (od 85′ Siljan -), Mlinar 5 (od 85′ Mišković -), Perković 5,5, Iličić 5 (od 67′ Drena Beljo 5), Bande 5.

Rijeka opet nije briljirala, brojne rotacije u sastavu i izostanci kao da su poremetili harmoniju momčadi, pa se igralo više na mišiće s protivnikom po vokaciji sličnim Maltežanima. Na kraju sve je završilo s potpisom Drmića za njegovih devet golova u dresu Rijeke. A moglo je biti i 3:0 da vrlo dobri vratar Lučić u pretposljednjoj minuti nadoknade nije pročitao udarac Pavičića s “bijele točke” nakon što je Siljan srušio Obregona… Bijeli su na kraju doživjeli ovacije ujedinjenog sjevera i istoka, pred ovaj put nešto više gledatelja nego na premijeri. Tomićev sastav zasad ide pobjednički po formali triput po 2:0 (Gorica, Gzira, Istra 1961).


Foto galerija: Drugo kolo Prve HNL: Rijeka - Istra 1961 Foto: Marko Gracin


Ulazak Obregona


Trener Tomić već na početku nastavka odlučio se pojačati napad, Vukčević je ostao u svlačionici, a još uvijek nespremni Obregon kao na Malti dobio šansu. Činilo se da će Bijeli malo napadački prodisati, ali nije išlo lako, Istra se kompaktno branila, a Pereira (46′) prvi zaprijetio udarcem s preko 20 metara.


Nakon toga dogodio se sporni trenutak (53′) koji je digao tribine na noge. Drmić je odlično dodao loptu za Obregona, a iz drugog plana uletio i matirao Lučića, no zastavica pomoćnog suca ostala je u zraku. Sudac Jović nakon konzultacija s VAR sobom dodijelio je loptu vrataru Lučiću, navodno se radilo o minimalnom zaleđu.


Puljani su nakon toga povezali konce igre, u 62. minuti došetali se do šesnaesterca u lijepoj akciji u završnici koje Dante iskosa opasno ugrozio Labrovića. Tri minute potom Lisica je iz punog trka opalio, a Rijekin čuvar mreže primirio loptu uz dosta poteškoća.


Ostatak susreta protekao je u znaku Rijeke, a pobjednički reful nagovijestila je šansa Obregona (76′) koji je s pet metara glavom tukao kraj vratnice. I onda se Drmić iskupio, u 79. minuti nakon ubačaja Tomečaka nadskočio je Matića i milimetarski precizno poslao loptu u sami kut mreže – 1:0. Četiri minute potom sve je bilo riješeno. Najveći dio posla obavio je Pavičić koji je oduzeo jednu loptu na centru, sjurio se prema šesnaestercu i majstorski pronašao Drmića koji je glavom u padu glavom matirao Lučića – 2:0.


Brojne šanse


Prvo poluvrijeme donijelo je poprilično konfuzan nogomet, dominaciju Rijeke, ponešto smušenosti u obrani Puljana i niz promašaja Drmića. Rijeke je imala posjed i kontrolu, otvaralo se dosta prostora, ali jednostavno zakazalo se na planu brze organizacije napada. Priprema je bila tu, oduzete lopte također, ali kad je trebalo složiti kontru iz zadnje trećine, sve bi neshvatljivo stalo. Kao da kotačići riječke igre nisu bili dovoljno podmazani.


Već i 1. minuti Lučić je obranio opasan udarac Ampema. A onda su viđena dva traljava udarca u režiji Vukčevića s lijeve i Tomečaka s desne strane. Da su kojim slučajem lopte bile bolje zahvaćene Bijeli su mogli itekako ugroziti pulska vrata. I to je bilo sve u prvih pola sata igre u kojima nije bilo obostrane ideje kako složiti dobitnu kombinaciju koja bi malo promrdala stanje na travnjaku.


Do odmora domaći je napad ipak dobio na nešto smišljenijoj dinamici pri čemu je glavnina lopti išla na Drmića. Prvo ga je (29′) dobro proigrao Pavičić, ali Drmićev udarac iskosa u šesnaestercu pravovremenim zatvaranjem kuta zaustavio je budni Lučić. Pet minuta kasnije Tomečak, koji se silno trudio na desnom boku, ubacio je jednu “polusvijeću”, Drmić opet bio najviši u skoku, ali lopta je prošla malo uz vratnicu.


Kiša je počela malo natapati upeglani travnjak Rujevice za vrijeme čega su gledatelji vidjeli (43′) promašaj koji se ne zaboravlja tako lako. Lučić je pod pritiskom Ampema dodao loptu točno do Drmića na deset metara od vratiju, on krenuo sam prema njemu i promašio ono što se u nogometu zove “nemoguće”. Lopta je umjesto u kutu ukopanog Lučića završila kraj vratnice. Vjerojatno niti Rijekinom napadaču nije bilo jasno što se dogodilo…


Do poluvremena iz slobodnjaka (45′) je doslovno samo priprijetio Pavičić koji je tukao pravo u dobro postavljenog vratara.