LIGA PRVAKA

Mateo Kovačić uoči velikog finala Lige prvaka: “Igrači Cityja su brzi i tehnički kvalitetni, ali mi se ne bojimo”

Hina

Mateo Kovačić/Foto REUTERS

Mateo Kovačić/Foto REUTERS

"Nema veze što smo ih pobjeđivali dva puta, ovo je nova i drugačija utakmica. Moramo stoga zaboraviti sve što je bilo ranije, i dobro i loše, te se fokusirati na ovaj susret", rekao je Kovačić.



LONDON “Nastup u finalu bi mi mnogo značio. Već to je veliko postignuće, ali učinit ćemo u subotu sve za pobjedu”, izjavio je hrvatski nogometni reprezentativac Mateo Kovačić na konferenciji za medije uoči okršaja u finalu Lige prvaka protiv Manchester Cityja, koji će biti odigran u Portu.


Kovačić u svojoj biografiji ima tri uzastopna naslova prvaka Europe (2016. – 2018.) s Real Madridom, ali ni u jednom od tih finala nije dobio priliku dati svoj doprinos na travnjaku.


“Osvojiti Ligu prvaka je impresivno. S Real Madridom sam to ostvario tri puta, ali nažalost niti jednom nisam igrao u tim finalima. Unatoč tome, bio sam tamo. A ekipa je ta koja pobjeđuje. Pobjeđujemo i gubimo svi, kao ekipa”, izjavio je 27-godišnji Kovačić na konferenciji za medije uoči finalne utakmice koja će se igrati u Portu.




“Ima igrača koji se mogu osjetiti razočarano, to je normalno, ali svatko mora odigrati svoju ulogu”, dodao je.


Kovačić je s Real Madridom bio u finalima Lige prvaka 2016., 2017. i 2018. godine, no trener Zidane Zidane mu nije dao priliku u tim utakmicama. Protiv Atletica ga je ostavio na tribini, a protiv Juventusa i Liverpoola na klupi. Kovačić je tako došao do tri pehara prvaka Europe, a da u finalima nije zaigrao niti minute.


“U Real Madridu sam imao svoju ulogu, pomagao sam, no ona nije bila tako značajna kao ova koju sada imam u Chelseaju. Drugačije je. Drago mi je što smo sada izborili finale jer sam u Chelsea došao osvajati titule, to je klub karakterističan po tome”, izjavio je Kovačić koji se u ljeto 2018. preselio iz Madrida u London.


Kovačić je s ekipom sa Stamford Bridgea osvojio 2019. godine Europsku ligu odigravši 76 minuta u finalnoj pobjedi 4:1 nad Arsenalom.


“Kada sam napustio Madrid obećao sam samom sebi da ću dati sve od sebe kako bih opet igrao u finalu Lige prvaka i eto sada je preda mnom novo finale.”


U subotu (21 sat) će u finalu igrati opet protiv engleske momčadi, protiv novog prvaka Manchester Cityja.


“Igra se samo jedna utakmica pa moramo dati sve od sebe. Oni su osvojili Premier ligu nakon fantastične sezone”, rekao je Kovačić.


“Nema veze što smo ih pobjeđivali dva puta, ovo je nova i drugačija utakmica. Moramo stoga zaboraviti sve što je bilo ranije, i dobro i loše, te se fokusirati na ovaj susret”, dodao je.


Kovačić je 12. travnja ozlijedio bedreni mišić na treningu dan uoči uzvratne četvrtfinalne utakmice Lige prvaka s Portom. Njegovi suigrači su izgubili s 0:1, no zbog pobjede u prvom susretu od 2:0 izborili su polufinale. Zatim su, bez ozlijeđenog Kovačića, slavili u polufinalu protiv Real Madrida odigravši 1:1 i 2:0.


Hrvatski veznjak se na travnjak vratio prije tjedan dana pa odigrao 58 minuta protiv Leicester Cityja, a onda u nedjelju i 66 minuta u porazu 1:2 od Aston Ville.


“Nikada se nije lako vratiti nakon stanke od mjesec dana”, rekao je Kovačić napomenuvši kako se osjećao dobro već na treningu nakon susreta s Leicesterom.


Chelsea je završio sezonu na četvrtom mjestu u prvenstvu.


“Bila je ovo teška sezona, puna uspona i padova, ali na kraju smo uspjeli biti među četiri najbolja. Time smo se plasirali u Ligu prvaka i ostvarili cilj”, istaknuo je.


Iza njega je 41 utakmica uz dvije asistencije ove sezone.


Prvak Manchester City je u četvrtfinalu izbacio Borussiju Dortmund s dvije pobjede, a u polufinalu francuskog prvaka PSG, također uz dvije pobjede od 2:1 i 2:0.


Mi se ne bojimo. Obožavamo igrati nogomet, a ovo je velika utakmica”, rekao je Kovačić.


“Neće nam biti lako jer su igrači Manchester Cityja brzi i tehnički kvalitetni. Nastojat će držati loptu u svojom posjedu, ali i mi ćemo to pokušati. Oduzmemo li im loptu, patit će i morat će se više braniti. To je naš plan”, zaključio je Kovačić.