MLADI NAPADAČ PUN OPTIMIZMA

Matej Vuk, napadač Rijeke, bori se za svoje mjesto u jakoj konkurenciji: “Ove sezone možemo napraviti dobre stvari”

Denis Frančišković

Matej Vuk/Foto: D. KOVAČEVIĆ

Matej Vuk/Foto: D. KOVAČEVIĆ

Trenutačno smo prvi i to nije slučajno. Bit će velike borbe, čeka nas lijepa, zanimljiva sezona. Stvarno su sve momčadi dobre i to daje posebnu draž - kaže Vuk



RIJEKA Profesionalno i očekivano uvjerljivom izvedbom nogometaši Rijeke odradili su gostovanje u Pitomači (0:7), prvu kup prepreku na putu u kojem imaju jasne planove. I ove godine uključiti se direktno u borbu za novo Rabuzinovo sunce. Goran Tomić izveo je protiv domaćeg slavljenika, kluba koji obilježava stogodišnjicu, šareni sastav, u kojem se našao i Matej Vuk, mladi lijevokrilni napadač Bijelih. Zabio je treći gol, bio u još nekoliko dobrih prigoda. Vuk, Bušnja, Vučkić i Obregon dio su širokog Rijekinog napadačkog potencijala koji čeka svoju prigodu i podiže formu. Drmić, Ampem i Abass zasad su u prednosti. No koliko god dobro igrali, nisu potpuno sigurni za svoje mjesto među starterima. Jednostavno, Tomić je nametnuo takvu filozofiju, svi moraju »zapeti«, dobivaju li šansu na kapaljku ili punu minutažu. Uz to, ozljede i kartoni čine svoje, a i ne ide uvijek na travnjaku sve željenim tijekom. Zasad je to drugi »val« riječkog napada, koji donosi Bijelima puno energije i okomitosti u igri.


– Stvarno smo dobro odradili to kup gostovanje. Pristup je bio pravi. Domaćinu je to bila Liga prvaka, a mogu reći da su to stvarno dobri igrači. Nije bilo »laganini« – kaže Matej Vuk. – Najvažnije je takve utakmice shvatiti krajnje ozbiljno. Zabili smo rano i sve odradili po planu. Brzo smo došli u tu neku komforniju zonu i onda je puno lakše igrati. Lijepo je na kraju krajeva bilo i to sve vidjeti. Došlo je puno ljudi, oni su nastavili feštati poslije utakmice.


Top 3 i Kup


Matej nije na otvaranju sezone skupio neku veliku, impresivniju minutažu. Razlog je ozljeda, a potom i korona.




– Istina, stalno nešto. Ozljeda pa korona su me pokosili. Hvala Bogu, sad je dobro, unutra sam i spreman. Konkurencija se zaoštrila, puno je igrača i svi su dobri. Nema druge, treba samo raditi, »gristi«… Nadam se najboljemu.


Na lijevoj, krilnoj poziciji, isturenije ili povučenije igra Ampem. Njega i Drmića najteže je »izbaciti« ove sezone iz sastava.


– Konkurencija je stvarno dobra na mom mjestu. Ali ja vjerujem da se mogu izboriti za početni sastav. Treba iskoristiti svaku priliku koja se dobije. Lijevo krilo mi je glavna pozicija, ali mogu odigrati i povučenijeg napadača, polušpicu.


Napad Rijeke s 15 golova u osam utakmica zasad je najbolji u ligi. Niti obrana nije loša, premda je bilo nekoliko olako i naivno primljenih golova.


– Rekao bih da smo generalno jako dobri kao momčad, koja ove sezone može napraviti dobre stvari. Trenutačno smo prvi i to nije slučajno. No, iza nas je tek prvi krug prvenstva. Moramo biti strpljivi i pomalo ići od utakmice do utakmice. Mislim da je to najbolji pristup, bez velikih najava. Samo na taj način možemo nešto kvalitetno napraviti. Ciljamo na top tri u prvenstvu i u Kupu dogurati što dalje. To su neki generalni ciljevi, a onda ćemo vidjeti kako će se sve razvijati. Naravno, uvijek želimo bolje i više.


Optimizam


Konkurencija je velika u momčadi, ali i u samom prvenstvu. Sada je puno teže dobiti primjerice Istru ili Hrvatski dragovoljac.


– Naravno da se od Rijeke puno očekuje. Fokus nam mora biti isključivo na što bolje treninge i maksimum davanja u svakoj utakmici. Vjerujem da ćemo biti u samom vrhu. Bit će velike borbe, čeka nas lijepa, zanimljiva sezona. Stvarno su sve momčadi dobre i to daje posebnu draž.


Bijele čekaju dvije gostujuće pa dvije domaće utakmice, među kojima i derbi s Dinamom.


– Gorica je uvijek posebno nezgodno gostovanje. No, idemo na tri boda i tamo i u Puli. S punim gasom. Onda malo odmoriti pa dočekati Dinamo. Istra? Bio sam tamo godinu dana, dosta se sada igrača promijenilo, ali znam ih još dosta, dobra su momčad. Na sve gledam s optimizmom, i što se tiče momčadi, i što se tiče mene. Vjerujem da će sve sjesti na svoje mjesto, u skladu s našim željama.


Navijači Rijeke, njih glavnina, morat će čekati domaću utakmicu do 16. listopada. Ali ne bilo koju…


– Ljepše je odmah igrati od kada su se vratili navijači. Svaki igrač bolje se osjeća kad vidi da su tribine ispunjene. Ne sumnjam da ćemo sve napraviti da što više uzmemo na ova dva gostovanja i onda dočekamo u pravoj atmosferi Dinamo. Vjerujem da ćemo dobiti te dvije utakmice – optimistično najavljuje Vuk.