NAKON 12 GODINA OPET U MANCHESTERU

Ljetni bal nogometnih velikana iz Italije u Englesku se nastavlja: komentar na Ronaldov povratak “kući”

Igor Duvnjak

Cristiano Ronaldo/Foto REUTERS

Cristiano Ronaldo/Foto REUTERS

Kako pravi igrači i treneri imaju njuh za igrača, potvrdio je tada Riječanin Željko Turina riječima »ima jedan Ronaldo, ali bijeli, sjajan je, dobije loptu i ide ravno do gola«, opisujući tadašnjeg igrača lisabonskog Sportinga.



RIJEKA Dok su kuloari brujali o rasporedu skupina Lige prvaka, nastavlja se bal vrhunskih napadača, sve u taktu u kojem iz calcia odlaze imena »za prste lizati« i idu preko Kanala, u Englesku. Nakon što je belgijski majstor Romelu Lukaku iz redova osvajača »scudettta« Intera prešao u Chelsea, grunulo je iz Piemonta diljem cijelog nogometnog svijeta kada je objavljeno da je Cristiano Ronaldo novi-stari igrač Manchester Uniteda.


Portugalac, koji je jedan od najvećih golgetera svih vremena uz blistavu reputaciju nosi i teret godina te je dojam da više nije u igračkom zenitu, ali to je ipak briga novog mu trenera Olea Gunnara Solskjaera i kluba koji se očajnički želi vratiti u sam vrh svjetskog nogometa. United će Juventusu isplatiti 22,7 milijuna eura odštete, dok će Ronaldo u iduće dvije godine imati plaću od 25 milijuna eura po sezoni.


Ronaldo brine svoje brige, svjetski nogometni putnik se ne osvrće, kao i u igri, stalno gleda naprijed, oni iza njega sumiraju mu učinke, tako i ovi u calciju. Recimo, tamošnji »Tuttosport« smatra da se Juve i Ronaldo nisu nikada razumjeli. To se nije dalo naslućivati one 2018. godine, kada je objavljen dolazak iz Madrida slavnog CR7. U Juventusu su gledali k vrhu, u Ligi prvaka ispali su u Madridu tek nakon Portugalčeva penala. S njim u crno-bijelom može se osvojiti Liga prvaka, bila je logika velikog kluba, ponosa Italije.


Oproštaj




Nogomet, međutim, nije zbroj namirnica od koje će vješte ruke napraviti željeni rezultat kao po receptu, treba se poklopiti mnogo stvari, a u sjajnoj konkurenciji, možda nikada tako kvalitetnoj Ligi prvaka, itekako se nešto pita i velike suparnike. Torinezi su se morali zadovoljiti domaćim uspjesima, klub koji se naosvajao naslova talijanskog prvaka je s njim u tri sezone uzeo dva scudetta pri čemu je on bio ključna figura, uz ostalo dao je čak 101 gol, često je spašavao momčad. Je li mogao igrati bolje? Napadač je ovisan o momčadi, a ovaj Juve svakako nije na razini Zidaneova Reala iz Ronaldovih dana. Juve nije napredovao, dva puta je mijenjao trenera i niti jedan mu nije odgovarao, a govori se da je poslije prve godine pune entuzijazma Cristiano postajao sve više jedinka koja se udaljava od grupe. To se osjećalo i u igri. Istina, zabijao je i dalje, i to mnogo, ali je polako isparavao njegov pozitivan učinak na momčad.


Kao i svakoj priči, sada je i ovoj došao kraj, talijanski su mediji odmah prenijeli bombastičnu vijest da je Ronaldo pokupio stvari iz svlačionice Juventusa, pozdravio se sa suigračima i to još prije nego što je čelnicima kluba rekao da se sprema otići. Sada su na redu one itekako važne financijske formalnosti, Ronaldov menadžer Jorge Mendes u dogovoru s klubovima riješio je detalje transfera. Iako je sve upućivalo da će završiti u gradskom rivalu Manchester Cityju, United je odlučio u posljednji čas poslati ponudu, a s Portugalcem je telefonski razgovarao i legendarni Sir Alex Ferguson, koji je očito bio presudan faktor za njegovu odluku.


Strijelac za strijelcima


Bilo kako bilo, Ronaldo se vraća u grad Manchester nakon 12 godina. Kako pravi igrači i treneri imaju njuh za igrača, potvrdio je tada Riječanin Željko Turina riječima »ima jedan Ronaldo, ali bijeli, sjajan je, dobije loptu i ide ravno do gola«, opisujući tadašnjeg igrača lisabonskog Sportinga. Nije trebalo dugo i taj mladić je s 18 ljeta 2003. godine iz Sportinga stigao u Manchester United. Legendarni sir Alex Ferguson očito je imao isti ukus kao i Turina, poveo je dječaka koji se prometnuo u strijelca nad strijelcima.


U uzbudljivoj priči poslije šest godina i osvajanja Lige prvaka otišao je u Real Madrid i naosvajao se trofeja. Juventusa je, istina, skupo stajao, navodno oko 80 milijuna eura bruto godišnje, ali činjenica je da je uz opterećenje proračuna itekako doprinosio reputaciji kluba, no to je sve prošlost. Optimisti se nadaju da će peterostruki osvajač Zlatne lopte i FIFA-ine nagrade za nogometaša godine te četverostruki osvajač Zlatne kopačke u Manchester Unitedu doživjeti drugu golgetersku mladost. Živi bili pa vidjeli.