Humanitarna utakmica u Petrinji

Legende Slovenije bolje od Hrvatske, UEFA, HNS i NZS donacijama pomogli potresom pogođenim područjima

Davor Petrović

Susret je odigan na inicijativu predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i člana Izvršnog odbora Europskog nogometnog saveza (UEFA) Davora Šukera i predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina.



PETRINJA Humanitarni dvoboj legendi Hrvatske i Slovenije ove je subote vratio nogomet na potresom razrušenu Baniju, na inicijativu Aleksandera Čeferina, prvog čovjeka UEFA-e i Davora Šukera, predsjednika HNS-a. Gosti su uknjižili pobjedu, ali ta je utakmica, zapravo, bila samo zgodan dekor za velike i lijepe geste.


Naime, Čeferin je u ime UEFA-e donirao Hrvatskom crvenom križu 50 tisuća eura, Šuker je Županijskom nogometnom savezu Sisačko-moslavačke županije ispred HNS-a predao 200 tisuća kuna za obnovu nogometne infrastrukture u područjima pogođenim potresima, a Slovenski nogometni savez, predvođen svojim predsjednikom Radenkom Mijatovićem, dao je Mladosti iz Petrinje pomoć od pet tisuća eura.


– Jako mi je drago da je ova humanitarna priredba uspjela. Kada sam saznao za tragičan potres u Petrinji i okolici, čuo sam se s Davorom i počeli smo razmišljati o tome kako možemo pomoći. Vidio sam kako izgleda grad, to je tragično. Susjedi smo i prijateljski narodi, i zato moramo pomagati jedni druge, iako nekada imamo probleme
koje rade političari. Nogomet je solidarnost, nogomet je prijateljstvo – objasnio je Čeferin.




Utakmica je odigrana u skraćenom formatu, što će reći da je svako poluvrijeme trajalo 35 minuta jer je većina aktera ipak zagazila u ozbiljne godine, a i tempo igre je bio na prikladnoj razini. Opet, u startu je bilo jasno da klasa ne gubi sjaj s protokom vremena. Štoviše, za pretpostaviti je da su Zlatko Dalić i Matjaž Kek, izbornici Hrvatske i Slovenije, koji su sve pratili s tribina, zažalili što neki od aktera nisu malo mlađi.


– Uvijek je lijepo pobijediti, ha, ha… Ovo je bila revijalna utakmica, ali vidjelo se da dečki još uvijek imaju natjecateljski duh. U ova vremena pandemije ne možemo se družiti koliko bismo htjeli i baš mi je drago što sam ovdje sreo stare prijatelje iz nogometnih krugova – istaknuo je Kek.


Spomenuti natjecateljski duh posebno se rasplamsao u drugom poluvremenu, kada su pali i svi golovi. Hrvatska je povela Šukerovim golom iz jedanaesterca, nakon što je Branko Ilić faulirao Darija Srnu blizu ruba kaznenog prostora, a Slovenija je uzvratila preko Milivoja Novakovića i Milenka Aćimovića, koji su upisali po gol i asistenciju.


– Kada smo prošle godine pobijedili Hrvatsku 3:2, rekli su da je sudac bio na našoj strani, a sada su nam dvostruko vratili. Penal je dosuđen za prekršaj koji je bio dva metra vani, ha, ha… Šalim se, stvarno je sve bilo super. Drago mi je da sam opet vidio puno prijatelja. A malo mi je i drago što smo pobijedili, ha, ha… – rekao je Čeferin nakon
utakmice.


Suvišno je isticati da je rezultat bio u drugom planu.


– Lopta će se uvijek kotrljati, a najbitnije je da ljudi u ovom kraju što prije dobiju krov nad glavom. Najmanje je bitno tko je pobijedio na terenu jer pobijedili smo svi mi koji smo bili u službi humanosti – zaključio je Šuker.


LEGENDE HRVATSKE – LEGENDE SLOVENIJE 1:2 (0:0)

PETRINJA – Stadion Mladosti. Sutkinja: Ivana Martinčić. Pomoćnice: Sanja Rođak-Karšić i Maja Petravić. Četvrta sutkinja: Jelena Kumer.
Strijelci: 1:0 Šuker (45’-11 m), 1:1 Novaković (60’), 1:2 Aćimović (63’).


LEGENDE HRVATSKE: Marijan Mrmić, Dario Šimić, Igor Bišćan, Boris Živković, Darijo Srna, Daniel Šarić, Nenad Pralija, Zvonimir Boban, Aljoša Asanović, Ivica Olić, Davor Šuker (Još su igrali: Stipe Pletikosa, Petar Krpan, Niko Kranjčar, Silvio Marić, Mihael Mikić, Tomislav Dujmović, Robert Špehar, Marko Babić, Željko Pavlović).


LEGENDE SLOVENIJE: Robert Volk, Mišo Brečko, Primož Gliha, Boštjan Cesar, Aleksandar Radosavljević, Branko Ilić, Miran Pavlin, Milivoje Novaković, Milenko Aćimović, Radenko Mijatović, Aleksander Čeferin.
(Još su igrali: Goran Barišić, Tomaž Vesel, Silvo Vrhovec, Andrej Vrhovec, Robert Beguš, Tomislav Čizmić, Mladen Džanan, Mitja Sojer, Jože Prelogar, Robert Beguš).

Foto galerija: Humanitarna utakmica legendi Hrvatske i Slovenije (13. ožujka 2021.) Foto: Davor Kovačević