Goran Šućurović

Kvarnerovci zadovoljni prvim dijelom sezone, ali Premijer liga je još daleko: “Ono što radimo je čudo s obzirom na financije”

Katarina Blažević

Goran Šućurović s igračima na minuti odmora/Foto S. DRECHSLER

Goran Šućurović s igračima na minuti odmora/Foto S. DRECHSLER

Rezultati pokazuju da ova ekipa ima potencijala i da se možemo upustiti u borbu sa svima, čak se i boriti za najviši rang. Ali mi trenutačno organizacijski i financijski ne možemo parirati niti jednom klubu u našoj ligi, a kamoli u Premijer ligi - ocjenjuje Šućurović



RIJEKA Košarkaši Kvarnera 2010 pobjedom nad Medveščakom zaključili su prvi dio sezone, u mnogočemu uspješniji nego što je to bilo prošle godine. Napredak se na igri i rezultatima definitivno vidi, trenutačno su Kvarnerovci s osam pobjeda u dvanaest susreta korak iza četvrte ekipe na ljestvici, Ribola Kaštele, koja uz utakmicu više ima i jednu pobjedu više na svom kontu.


U riječkom klubu više nije jedini cilj izboriti ostanak u ligi, početkom sljedeće godine krenut će se u borbu za korak više, plasman u Ligu za prvaka, koju nakon regularnog dijela igra prvih šest momčadi s prenošenjem bodova.


– Kada sve zajedno pogledamo, zadovoljni smo. Još četiri pobjede bi nam bile sigurno dovoljne da osiguramo Ligu za prvaka, a do kraja regularnog dijela prvenstva imamo pet domaćih utakmica te očekujemo maksimalnu uspješnost na Trsatu. Sa Samoborom, Amforom i Zapruđem bismo se trebali lakše obračunati jer smo ih već i pobijedili u gostima, Dubrovnik je momčad našeg ranga, dok nam je Hermes dužan za onaj poraz u zadnjoj četvrtini – govori trener Kvarnera 2010 Goran Šućurović, koji u Ligi za prvaka vidi i veću priliku za podjelu minutaže mlađim igračima.


Prilika mladima




U zadnjoj utakmici ove godine na parketu su se i istaknuli 21-godišnji Andro Vranković i godinu dana mlađi Marko Krulčić, dok nekoliko perspektivnih juniora i kadeta zasad najviše prilike dobiva u Drugoj ligi – zapad, koja bi im trebala poslužiti za stjecanje iskustva igranja protiv seniorskih momčadi.


– U Ligi za prvaka ne bismo bili toliko opterećeni rezultatima pa bi mlađi, koji su se sada počeli buditi, to trebali iskoristiti i nametnuti se. Vranković i Jadrijev su odigrali onako kako bih želio da uvijek odigraju, ali to je pokazatelj da oni mogu i to je ono što očekujem od njih i dalje, da što više preuzmu ulogu Štembergera. Krulčić je isto dobro odradio svoju ulogu, a Krstinić nam se priključuje tek pred kraj siječnja što je velik hendikep jer nam je on igrač koji nosi puno energije u obrani.


Delpin i Jashari su se profilirali na poziciji razigravača i jedan drugog nadopunjuju, oni sada već imaju neku igračku težinu za ovaj rang, iako napadački imaju još puno prostora za napredak. Bit ćemo sigurno u drugom dijelu opušteniji, moramo dati minutaže i kadetu Vigu Bartu, kao i otvoriti prostora Dariju Cvitkoviću na Perkovićevoj poziciji. Najviše ipak sada očekujem od Vrankovića, ali i Baćac-Simpera, koji nikako da uhvati neki ritam jer je načet ozljedama.


Kao najbolji trenutak prvog dijela sezone ističe se pobjeda 87:73 protiv Dinama, momčadi koja je jedan od najvećih favorita za plasman u Premijer ligu. Riječani su ujedno jedina momčad uz lidera Hermesa, koja je uspjela svladati zagrebačke Modre.


Premijer liga


– Ta pobjeda protiv Dinama nam je i pokazala da možemo igrati s najjačima jer su oni, Hermes i Bosco definitivno favoriti za ulazak u Premijer ligu. A mi smo, eto, protiv Hermesa u trećoj četvrtini imali sedam koševa prednosti, Dinamo smo pobijedili, jedino nas je Bosco kroz utakmicu nadigrao jer taj dan nismo bili na razini.


Premijer liga? Svi ti rezultati pokazuju da ova ekipa ima potencijala i da se možemo upustiti u borbu sa svima, čak se i boriti za Premijer ligu. Ali mi trenutačno organizacijski i financijski ne možemo parirati niti jednom klubu u našoj ligi, a kamoli Premijer ligi. Skroman budžet nekako trpimo i izdržavamo, a do kada, vidjet ćemo. Ali tu smo u gornjem dijelu Prve lige, nitko nas nije nadigrao, s dva pojačanja bismo bili apsolutno konkurenti za ulazak u viši rang.


Aktualna klupska uprava danas kao primarni zadatak ima popravak imidža Kvarnera nakon što je velika većina duga riješena uz pomoć Grada Rijeke i Riječkog sportskog saveza. Ipak, za povratak riječke košarke u najviši hrvatski rang bit će potrebna još veća volja i želja gradskih čelnika.


– Mislim da Rijeka to zaslužuje, ali s obzirom na to kako smo tretirani i praćeni, jednostavno sada o tome ne možemo razmišljati. Moj posao nije govoriti o tome, ali ono što znam jest da mi dobivamo daleko najmanje financijskih sredstava iz proračuna Grada Rijeke od svih klubova u Prvoj ligi košarkaša (143.278 kuna za 2021. godinu, op. a.). Ono što radimo s obzirom na financije je čudo i pothvat, naši dečki doslovno igraju za sok i sendvič. Ali imamo divne igrače i odličnu atmosferu i ono što je meni drago jest da s radošću i željom dolaze na svaki trening. Imamo tu koheziju koja veseli i pokazuje da dobro radimo. Bit ćemo ustrajni pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti – zaključuje trener Kvarnera 2010 Goran Šućurović.