Mašić&Cvitković

Košarkašice Hrvatske danas otvaraju nastup na EuroBasketu, PGŽ ima dvije predstavnice: “Skupina je teška, ali sve je moguće”

Katarina Blažević

Mia Mašić i Andrijana Cvitković/Foto FIBA

Mia Mašić i Andrijana Cvitković/Foto FIBA

Nakon šest godina Hrvatice se vraćaju na parket u sklopu jednog velikog natjecanja, od 20.45 sati u Strasbourgu igraju protiv domaćina FrancuskeRIJEKA U jeku Europskog prvenstva u nogometu hrvatski će sport na europskoj sceni imati još jednog predstavnika, odnosno predstavnice. Hrvatske košarkašice danas se nakon šest godina vraćaju na parket u sklopu jednog velikog natjecanja, od 20.45 sati u Strasbourgu igraju protiv domaćina Francuske. Europsko prvenstvo igrat će se do 27. lipnja u Francuskoj i Španjolskoj. U skupini D Hrvatsku još čekaju i Rusija (18. lipnja, 18 sati) te Češka (20. lipnja, 18 sati). Nešto više od mjesec dana igračice Stipe Bralića pripremale su se u Hrvatskoj za turnir, pri čemu su upisale sedam pobjeda u sedam pripremnih susreta protiv Poljske, Grčke, Slovačke, BiH te Crne Gore.


Uspješne pripreme


– Pripremne su nam utakmice sigurno pomogle kod samopouzdanja, ali moramo biti nogama na zemlji. Imamo podosta tešku, zapravo sigurno i najtežu skupinu. Naravno da ćemo protiv Francuske dati sve od sebe, no svjesne smo koga imamo za protivnika. Znamo da će biti izazovna utakmica, ali imamo i mi neke pluseve. One bi mogle ući u utakmicu u smislu »hajmo ovo odraditi«, a mi u šestoj brzini i onda napraviti kaos – govori Riječanka Mia Mašić, jedna od dvanaest igračica koje su dobile svoje mjesto u reprezentaciji.


A da će Francuska biti težak zalogaj, dovoljno govore njihovi prošli rezultati na ovom natjecanju – četiri srebra na posljednjim četirima Europskim prvenstvima. Manje od 24 sata kasnije hrvatske će igračice odmjeriti snage s Rusijom.
– Brz je tempo utakmica zapravo naša prednost, na takav način želimo igrati i na terenu. S kratkim dodavanjima, brzi kontranapadi i agresivna obrana. To je moderna košarka koju naš trener dosta forsira – dodaje Mašić, dok Kraljevičanka Andrijana Cvitković upravo u toj drugoj utakmici vidi šansu za pobjedom.


– Francuska je favorit ovoga prvenstva, još su i domaćin, sa svih smo strana postavljene u tešku poziciju. Ali to ne znači da nemamo vjere u sebe, dobra smo ekipa i najiskrenije mislim da je na ovom prvenstvu sve moguće. Praktički nam je svima ovo debi jer su tek Ivana Tikvić i Ana-Marija Begić sudjelovale na posljednjem EP-u, ali bez znatnije minutaže. To nam samo može biti vjetar u leđa, a ne hendikep. Rusija? Definitivno tu vidimo veću šansu, iako su i one vrlo talentirana ekipa, ali im možemo parirati. Njih definitivno možemo pobijediti – kaže Cvitković.


Gledatelji


Jednako kao i u kvalifikacijskom ciklusu, hrvatske košarkašice i u Strasbourgu se nalaze u tzv. »balonu«. Epidemiološke mjere su stroge i za igračice jednako kao i za gledatelje. Oko tri i pol tisuće gledatelja s obveznim PCR testom moći će doći u dvoranu, a zbog policijskog sata termin utakmice je morao biti i pomaknut 15 minuta ranije.


– Mjere su i dalje jednake kao kada smo bile na kvalifikacijama u Latviji, a posebno su sada sve postrožili jer je bilo pozitivnih slučajeva protekloga vikenda. Organizatori po tom pitanju ne žele imati problema, tako da smo konstantno u hotelu, ne smijemo izlaziti ni družiti se s drugim ekipama – govori Mašić.


Hrvatskim igračicama možda baš takva situacija i odgovara. Naime, u proteklim dvama kvalifikacijskim ciklusima koje su provele u »balonima«, ostvarile su i najbolje rezultate.


– Ne znam bi li baš upotrijebila riječ »odgovara« ha, ha. Ali nije nam toliko loše i definitivno smo imale dobre rezultate, pa neka tako i ostane. U Francuskoj ipak imamo i pristup terasi te možemo izaći na dvorište, pa je malo lakše – zaključuje Andrijana Cvitković.