KREĆE PREMIJER LIGA KOŠARKAŠICA

Košarkašice FSV-a večeras otvaraju sezonu, Mijaljević: “Želim dobru igru i pristup, a onda u konačnici i rezultat”

Katarina Blažević

Košarkašice FSV-a s trenerima/Foto: M. LEVAK

Košarkašice FSV-a s trenerima/Foto: M. LEVAK

Primarni cilj je isti kao svake godine, a to je ostanak u ligi s ciljem da se odmaknemo od donjeg dijela ljestvice i približimo se sredini - kaže trener Marin Mijaljević



RIJEKA Nakon što su muške košarkaške lige krenule s natjecanjem u rujnu, prvi vikend u listopadu bio je rezerviran za start Premijer ženske lige. U subotu i nedjelju odigrano je prvih pet utakmica prvoga kola, dok će šestu večeras (20.30 sati) odigrati riječki FSV i Zagreb. Riječanke sezonu dočekuju s porazom i dvije pobjede u pripremnim utakmicama. Poražene su u Udinama protiv Delser WAPU-a (47:88), kluba iz talijanske A-2 lige, a potom su svladale hrvatske drugoligaše Vodice (76:64) i Zadar Plus (60:34).


– Pripremni dio smo počeli s najvjerojatnije prejakim protivnikom, s obzirom da smo bili nekih desetak dana u treningu nakon prilično velike pauze. Ali, bilo je to jedno lijepo iskustvo u Udinama, razina igre, kvalitete i same organizacije. Nadam se da ćemo i mi njih uspjeti ugostiti kroz nekoliko mjeseci pa da vidimo možemo li nadoknaditi nekakvu razliku. Sljedeće dvije utakmice su bile protiv drugoligaša u kojima smo pokazali dva različita lica. U prvoj utakmici jedno dosta nezainteresirano, a tri sata kasnije protiv Zadra već je sve to bilo puno bolje te na razini onoga što bih volio da naša ekipa prikazuje u kontinuitetu ove sezone – govori trener košarkašica FSV-a Marin Mijaljević.


Pojačanja iz SAD-a


Kadar riječke ekipe otprilike će ostati isti kao prošle sezone, ako se izuzmu inozemne igračice. Otišle su Brazilke Horford i Da Silva, ali su zato klub pojačale Amerikanke Chelsea Phillips i Jacqlyn Poss, koja je s klubom dogovorila suradnju prošlog tjedna. Ranije je igrala za Denver University, a potom u klubovima u Luksemburgu i Australiji.




Chelsea Phillips igra na visokim pozicijama, a u zadnji trenutak je stigla i Jacqlyn Poss, koja će moći popuniti sve vanjske pozicije. Zadovoljan sam i, možemo reći, uzbuđen dolaskom Poss, zbog njezinog košarkaškog »backgrounda« i karaktera, koji smo mogli primijetiti tijekom razgovora. Ona nam je dosta važno pojačanje, ne samo na parketu, nego i u ulozi vođe i mentora mlađim igračicama. Što se ostatka ekipa tiče, Bošnjak i Sekulić otišle su iz Rijeke zbog obrazovanja. Znači, ekipa je slična kao i prošle godine, u sferi nositeljica koje će uzeti najviše minuta.


Riječankama je ovo već treća godina zaredom u Premijer ligi, prve dvije sezone završavale su u donjem dijelu ljestvice. Ove godine vrijeme je i za više ciljeve.


– Primarni cilj je isti kao svake godine, a to je ostanak u ligi. Ali, međusobno smo svi razgovarali i zadali smo si timski cilj da napravimo jednu malu nadogradnju. To bi bilo da se odmaknemo od donjeg dijela ljestvice i približimo se sredini te da u što više utakmica budemo konkurentni. Također, želimo prvi put ući među osam ekipa Kupa Ružica Meglaj Rimac i da u cijeloj priči nastavimo s napretkom naših mladih igračica da bi one polako postale nositeljice i kvaliteta unutar naše Premijer lige.


Zagreb nepoznanica


Prvo je na rasporedu gostovanje kod Zagreba, ekipe koja je prošlu sezonu zaključila s jednakim brojem bodova kao FSV, ali Riječanke su zbog boljeg međusobnog omjera došle do bolje pozicije na ljestvici.


– Zagreb kao protivnik nam je zapravo trenutno nepoznanica. Nemamo previše informacija jer imaju novog trenera Ivana Meheša, koji ima ime i povijest, ali sada u prijateljskim utakmicama nitko od meni bliskih suradnika nije igrao protiv njih. Ne znamo što očekivati kada je u pitanju nekakav koncept igre, tko bude motiviraniji i spremniji, ostvarit će uspjeh. Tri dana kasnije u goste nam dolazi Trešnjevka 2009, koja je ipak jača ekipa, uvijek u samom vrhu lige. Ali, ne bih se predavao unaprijed, i to je ono što bismo htjeli dobiti od naše ekipe ove sezone. Želimo u svaku utakmicu ući s razmišljanjem da imamo ako smo na nekakvom maksimumu naših mogućnosti i da se borimo. Želim dobru igru i pristup, a onda u konačnici i rezultat – zaključuje Marin Mijaljević.