ALPE ADRIA KUP

Košarkaši Adria Oil Škrljeva položili prvi test, u Mavrincima je bez većih problema pala slovačka Prievidza

Luka Medak

Košarkaši Škrljeva i Prievidze/Foto: M. GRACIN

Košarkaši Škrljeva i Prievidze/Foto: M. GRACIN

Momčad Damira Rajkovića je gotovo cijeli susret imala prednost od desetak poena razlike, ali tek je u posljednje četiri minute stvorila prednost od nedostižnih 19 poena i privela susret kraju.



MAVRINCI Utakmica 1. kola Alpe Adria kupa, skupina D: Adria Oil Škrljevo – Prievidza 83:70 (26:18, 19:17, 18:16, 20:19). Sportska dvorana Mavrinci. Gledatelji: 150. Suci: Kranjc, Rener, Oprčkal (svi iz Slovenije).


AO ŠKRLJEVO: Stojanović 8, Adway 14, Hortman 5, Jelenković 8 (2-2), Kostić, Barnjak 16, Bešić 9 (2-3), Šajin 6 (2-3), Ćošić, Vrgoč 8.
PRIEVIDZA: Matuška 9, Majerčak 4, Jašš 10 (2-2), Oshita 7 (5-6), Kielar, Bakoš, Lukač 3, Kincel 14 (4-4), Creammer 12, Magdolen, Daunys 11.


Košarkaši Adria Oil Škrljeva svoju europsku sezonu započeli su na najbolji mogući način. U svojoj prvoj utakmici Alpe Adria kupa bez većih problema pobijedili su Prievidzu, iako su goste iz Slovačke slomili tek u posljednjoj četvrtini. Momčad Damira Rajkovića je gotovo cijeli susret imala prednost od desetak poena razlike, ali tek je u posljednje četiri minute stvorila prednost od nedostižnih 19 poena i privela susret kraju.




Obje momčadi utakmicu su započele u visokom ritmu i prvih pet minuta uglavnom izmjenjivale koševe. Nakon početnog odmjeravanja snaga domaćini su prvi preuzeli inicijativu i serijom 8:0 prisilili trenera Prievidze na prvu minutu odmora. No, to gostima nije pomoglo, Škrljevčani su agresivnom obranom napravili novu seriju 4:0 i pobjegli na ugodnih osam poena prednosti (19:11), koju su zadržali do kraja perioda.


Drugu četvrtinu otvorili su Škrljevčani tricom Bešića, čime su otišli na svoju prvu dvoznamenkastu prednost na utakmici (29:18). Nastavili su Zeleni s agresivnom obranom i udvajanjem slovačkih centara, što je i urodilo plodom jer se prednost samo povećavala, da bi nakon pet minuta vodili 15 razlike (38:23). No, Slovaci se nisu predali, štoviše, tricama Jašša i Daunysa te nakon nekoliko nepotrebnih prekršaja domaćih dolaze na samo pet poena zaostatka. Ipak, zadnju riječ prije velikog odmora imali su Škrljevčani te su tricom Jelenkovića i zakucavanjem Vrgoča na pauzu otišli s deset poena u plusu.


Treću dionicu gosti su krenuli agresivnije i uspjeli prepoloviti prednost, ali ta agresivnost im je ubrzo i donijela probleme s prekršajima, što je dopustilo košarkašima Škrljeva ne samo da vrate izgubljeno, nego i da pobjegnu na čak 16 poena prednosti, u čemu ih je predvodio sjajni Adway. Ipak, domaći ni tada nisu uspjeli prelomiti utakmicu i dozvolili gostima da smanje na dostižnih 12 poena zaostatka uoči posljednjih 10 minuta.


Gosti su se držali u prvom dijelu posljednje dionice, ali nisu uspjeli osjetno smanjiti zaostatak. Kao posljednji, očajnički pokušaj za povratak odlučili su preći u zonsku obranu, ali samo su dodatno otvorili prostor Jelenkoviću i Barnjaku, koji su tricama odveli domaće do nedostižne prednosti.


Škrljevo je igralo bez ozlijeđenog Luke Vucića, ali opet i bet Paola Marinellija, koji se nije osjećao dobro prije utakmice.


Škrljevčani se sada okreću ponovno domaćem prvenstvu, već u subotu putuju u Osijek, dok će do svoje sljedeće utakmice Alpe Adria kupa čekati do 20. listopada, kada će ugostiti ljubljansku Iliriju.