Počasni glavni tajnik

Komemoracija Anti Pavloviću: Čovjek koji je živio nogomet do posljednjeg daha, Ćiro imao samo riječi hvale

Siniša Pavić

LOPTA I NOGOMET SPAJAJU LJUDE I DRŽAVE - Zorislav Srebrić/Foto D. KOVAČEVIĆ

LOPTA I NOGOMET SPAJAJU LJUDE I DRŽAVE - Zorislav Srebrić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Nogomet nam je dao puno legendi, Ante Pavlović zaslužio je upravo takav status. Slobodno mogu reći, jedan je od najvažnijih djelatnika koje je hrvatski nogomet imao u svojoj povijesti - istaknuo je predsjednik HNS-a Marijan Kustić



ZAGREB U zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn jučer je održana komemoracija nedavno preminulom počasnom glavnom tajniku Hrvatskog nogometnog saveza i dugogodišnjem nogometnom djelatniku Anti Pavloviću.


Foto galerija: Ante Pavlović - komemoracija Foto: Davor Kovačević


Počast čovjeku koji je, kako je poručio Zorislav Srebrić, 75 godina bio u nogometu, došli su dati najviši dužnosnici HNS-a, izaslanstvo Hrvatskog olimpijskog odbora, predstavnici GNK-a Dinamo, baš kao i rodnog mu Metkovića, te drugi štovatelji iznimnog opusa Ante Pavlovića.


Spomenuti sve za što treba zahvaliti Pavloviću nije bilo moguće, ali se zato, među ostalim, spomenuo i njegov doprinos izgradnji brojnih sportskih objekata u Zagrebu, poput zagrebačke Kutije šibica i Doma sportova, baš kao i ono što je dao Splitu za Mediteranskih igara, njegovo zalaganje za ženski nogomet i mali nogomet, obol što ga je kao direktor kluba dao Dinamovom osvajanju prvenstva Jugoslavije 1982. godine, njegova briga za dijasporu te posebice njegove zasluge za osamostaljenje HNS-a početkom 90-ih te organizaciju povijesne utakmice koju je hrvatska nogometna vrsta igrala sa SAD-om 17. listopada 1990. godine.


Legenda




– Nogomet nam je, zbog svoje popularnosti, dao puno legendi, prvenstveno igračkih i trenerskih, no malo je onih koji su takav status stekli isključivo kao nogometni dužnosnici. Ante Pavlović zaslužio je upravo takav status. Slobodno mogu reći, Ante Pavlović je jedan od najvažnijih nogometnih djelatnika koje je hrvatski nogomet imao u svojoj povijesti – istaknuo je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.
Pavlović je do svojega posljednjega daha živio nogomet.


– Njegovu strast za nogometom baš ništa nije moglo ugasiti i ne čudi da je tu strast prenio na svoju djecu Ninu i Antonija – istaknuo je Kustić.
Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač podsjetio je da je Pavlović bio čovjek s najdugovječnijom dužnosničkom karijerom u hrvatskom sportu, onaj čiji je angažman uvijek bio za dobrobit nogometa, ali i hrvatskog sporta. Ante Pavlović živio je nogomet, kazao je Krajač, dodavši da iza Pavlovića ostaje veliko djelo, a veliko djelo ostati može samo iza velikih ljudi.


Vizionar


U ime GNK Dinamo govorio je Tomislav Butina, direktor Dinamove nogometne škole. Podsjetio je na Pavlovićeve vizionarske riječi kako će Dinamu 1982. godina biti prekretnica, a onda i na činjenicu da su baš Pavlović te Zorislav Srebrić bili osnivači Dinamove nogometne škole. A Zorislav Srebrić, danas viši savjetnik predsjednika HNS-a, najprije je rekao da su lopta i nogomet ono što spaja ljude, države, kontinente, nakon čega je istaknuo da je jedan od najznačajnijih ljudi u toj djelatnosti bio baš Ante Pavlović, čovjek suradnje, čovjek timskog rada, čovjek razumijevanja, erudit hrvatskog nogometa.


– Često nam je znao reći: »Nemojte se zamoriti nikada u pomaganju domovini«. A mi smo dodali: »I hrvatskom nogometu« – prisjetio se Srebrić.


Ante Pavlović sahranjen je u četvrtak na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj.


Ćirine riječi hvale

Komemoraciji je nazočio i trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević. Nije ga pritom spriječila ni činjenica da vodi veliku bitku sa zdravljem.
– Bolestan sam jako, ali jako se borim. Bit će teško, u svakom slučaju – kazao je Blažević.
O Anti Pavloviću ima samo birane riječi.
– Pavlović je toliko toga napravio i toliko je bio nazočan uopće u nogometu ovoga podneblja, da je logično da mu se pripremila ovako fina komemoracija i da ga se isprati na adekvatan način jer je bez ikakve dvojbe bio značajan čimbenik u razvoju nogometa uopće, a hrvatskog osobito – istaknuo je Blažević.