Josip Barnjak

Kapetan Adria Oil Škrljeva uoči večerašnjeg prvog susreta četvrtfinala: “Želimo se pokazati u najboljem svjetlu”

Katarina Blažević

SMJER GRIPE - Josip Barnjak/Foto PIXSELL

SMJER GRIPE - Josip Barnjak/Foto PIXSELL

Sigurno da mi nemamo pritisak kao Splićani. Njima igra samo pobjeda, a nama da se pokažemo u najboljem svjetlu te nam je ovo, na neki način, kruna cijele sezone - kaže Josip Barnjak



RIJEKA Nakon deset utakmica u Ligi za ostanak, košarkašima Adria Oil Škrljeva danas (19 sati) slijedi pravi ispit, prvi susret četvrtfinala u gostima kod ABA ligaša Splita.


Ne podcjenjujući momčadi donjeg dijela ljestvice, teško da su se Škrljevčani protiv Vrijednosnica, Sonika ili Alkara mogli pripremiti za ono što ih čeka protiv splitskih Žutih. Prošle sezone Splićani su igrali finale Kupa i finale prvenstva Hrvatske, oba trofeja na kraju su pripala Zadru. Uloga favorita i imperativ pobjede je na njihovoj strani, ali iznenađenja su uvijek moguća, čega je svjestan i kapetan Adria Oil Škrljeva Josip Barnjak.


– Cibona, Split i Zadar su klubovi koji su, po mom mišljenju, tu negdje. Sada je Cibona sigurno u nekoj najboljoj formi, dok je Zadar u lošijoj zbog čega smo možda najviše priželjkivali njih u četvrtfinalu. Nama je najveći problem obrambeni skok gdje nas sve ekipe više-manje nadskaču, tako da se najviše po tom pitanju moramo potući.




Moramo biti tjelesno čvršći. Imali smo sada deset utakmica gdje smo bili, više-manje, u svakoj utakmici favoriti. Sada dolazi neka druga priča gdje favoriti imaju dva igrača na svakoj poziciji, a mi ćemo s kratkom rotacijom morati igrati pametno – najavljuje Josip Barnjak.


Ukić


Trener Damir Rajković se uoči zadnjeg kola regularnog dijela nadao Zadru jer, jednako kao i Zeleni, imaju problema s pozicijama pod košem. Splićani su, s druge strane, dobro pokriveni.


– Jaki su na svim pozicijama, imaju visoke igrače, iskusnog Ukića na poziciji razigravača, koji će ih sigurno voditi. On je glavni pokretač svega. Imaju stvarno puno opasnosti, ali mislim da je sve to izdržljivo i da mi isto imamo vrlina koje možemo pokazati. Sigurno da mi nemamo pritisak kao oni, ali glupo je reći da idemo dole pa što bude.


Mi smo isto odigrali cijelu sezonu kao oni i jednako tako želimo napraviti neki rezultat. Njima igra samo pobjeda, a nama da se pokažemo u najboljem svjetlu te nam je ovo, na neki način, kruna cijele sezone. Svaki igrač se želi što bolje pokazati, motiva stoga ne bi trebalo nedostajati. Bit će to dobra borba.


Nada


Adria Oil Škrljevo je u zadnje četiri godine dva puta igralo u četvrtfinalu protiv Cibone (2021. i 2018.), jednom su u tom razdoblju završili kao deveti te im je za poziciju izbjeglo doigravanje (2019.), dok je 2020. godine prvenstvo prekinuto prije zadnjeg dijela natjecanja. Upravo su 2018. godine Škrljevčani uspjeli iznenaditi u Mavrincima kada su pobijedili Cibonu 62:61.


– Moja prva sezona u Škrljevu je bila upravo kada smo Cibonu uspjeli pobijediti u četvrtfinalu. Inače smo imali taj domaći teren gdje smo bili sigurni, a ove godine baš i nije takav slučaj. Lošije nam ide u Mavrincima, tako da ne znam gdje nam je veća prednost, kući ili vani. Ali mislim da možemo iznenaditi, ako Split dođe malo podcjenjivački, i ako mi dobro odigramo… Kvaliteta je na njihovoj strani, ali u Mavrincima smo igrali s njima ove sezone na jednu loptu, i na gostovanju nismo izgubili nekom velikom razlikom. Mogli smo igrati s njima i u tome nekako vidim nadu – zaključuje Josip Barnjak.