KOMENTAR BIVŠEG REPREZENTATIVCA

Jurica Vranješ o lošem trenutku Vatrenih: “Moramo malo više forsirati Ivanušeca, Vlašića i Brekala”

Denis Frančišković

Jurica Vranješ/Foto PIXSELL

Jurica Vranješ/Foto PIXSELL

Za moderan nogomet nije bitno tko ima koliko godina i gdje igra. Igrači tipa Ivanušec, Vlašić i Brekalo prolaze u današnjem nogometu. Trebalo bi malo više forsirati te igrače - tvrdi Vranješ



RIJEKA Najjača skupina na EURO-u jučer je potvrdila sve prave čari nogometne igre, Mađari su iznenadili svjetske prvake remijem, a Njemačka lakše od očekivanog samljela Portugalce. Toliko da se situacija u skupini F dodatno zakomplicirala uoči posljednjeg kola u kojem i autsajder Mađarska vidi svoje šanse…


– Ovo je jako bitna pobjeda za Njemačku, Nijemci su od samog početka preuzeli inicijativu iako ne razmijem zašto su im Portugalci dozvolili takav način igre – kaže Jurica Vranješ, prekaljeni hrvatski internacionalac iz Bundeslige, koji pomno prati sve što se događa na EURO-u.


– Prepustili su im olako kontrolu igre i posjed iako portugalski vezni igrači nisu ništa lošiji od njemačkih. Nijemci kao Nijemci, nikad ne odustaju iako su gubili. Imaju kvalitetne igrače koji rade pritisak odozada. Prije svega to su Kimmich i Gosens, koji je puno puta bio u protivničkom šesnaeastercu, što često radi i u Atalanti. Obojica su imali stvarno dosta ubačaja. No, Nijemci ne igraju s klasičnom »devetkom«, ali imaju brze igrače koji se »zabijaju« kao Gnabry, Havertz i Muller te na klupi Werner. Uvijek su s četiri, pet igrača u završnici akcija, plus još s bočnim igračima. Na taj su način »samljeli« Portugal.


Nemamo napadača




Hrvatska je, po Vranješu, u zahtjevnoj situaciji. Vidljivi su brojni nedostaci u igri, prije svega problem s bokovima i nedostatak pravog napadača. A pobjeda je imperativ.


– Naravno da smo svi očekivali drugačiji rasplet i da ćemo biti na čelu skupine s minimalno četiri boda. Ne znam zašto, ali ne izgleda sve to skupa dobro. Možda je došlo i do malog zasićenja. Vrsaljko nije na top razini još od Rusije, nije igrao, a nije niti u formi. Teško je sad jednom takvom igraču, koji je nekad bio na vrhunskoj razini, tražiti formu na ovakvom natjecanju. Tu nema lakih utakmica i tu se ne može istrpiti niti jedno lošije poluvrijeme. Mi nemamo taj pritisak kojeg rade Kimmich i Gosens u Njemačkoj, a niti pravog klasičnog napadača kao što smo ih imali u Šukeru, Bokšiću, Oliću i Mandžukiću. U sredini pak imamo Modrića i Kovačića, koji mogu držati loptu do sutra, ali to je sve lijevo-desno, bez prave kreacije prema naprijed. I onda se dogodilo malo lošije poluvrijeme od Brekala, koji je igrač kojeg se mora čekati. On uvijek nešto napravi, ili namijesti gol ili iznudi prekršaj za opasan udarac. No, na EP-u nema čekanja… Šteta – dodaje Vranješ.


Glave igrača


Po njemu, moderan nogomet zahtjeva i drugačiji tip igrača. Hrvatska ih ima, ali zasad više na klupi.


– Izgubili smo neke igrače, ali dobili smo Ivanušeca. Za moderan nogomet nije bitno tko ima koliko godina i gdje igra. Pita se samo možeš li ili ne možeš. A Ivanušec to može prije svega jer je motoričan. Takvi su i Vlašić i Brekalo i oni prolaze u današnjem nogometu. Imaju brzinu i top tehniku da mogu u punom sprintu primiti loptu. Tako to rade Gnabry, Sterling, Rashford… Trebalo bi možda malo više forsirati te moćnije i motoričnije igrače. To još uvijek može i Perišić. No, za europski vrh više nemamo pravog napadača – smatra bivši hrvatski reprezentativac.


U redovima Vatrenih, ali i kod izbornika puno je samokritike. No, za pobijediti Škotsku treba puno više toga…


– Škoti su odlična momčad. Bio je to njihov već znani derbi. Imaju prigodu proći dalje kao i mi. Ali ovaj put morat ćemo biti na vrhunskoj razini. Pitanje je tko će igrati? Rebić ili Petković ili će možda Budimir dobiti šansu. Zlatko Dalić to najbolje zna. Samokritika postoji i to je dobro. Bio sam na dva SP-a i kad se loše krene u prve dvije utakmice, na kraju se samo čeka da se to nekako završi. I da se ide na more. To je tako u glavama igrača. No, nadajmo se da će naši izvući maksimum kad je najteže – zaključuje Vranješ.


Italija moćna i direktna

Tko je dosad ostavio dojam favorita Europskog prvenstva?


– Italija mi izgleda moćno i direktno. Imaju Immobilea, moćne igrače na bokovima, dobre stopere i stvarno širok kadar. Oni su mi uz ovu Njemačku od jučer ostavili najbolji dojam. Nijemce ne bih nikad otpisao. Više sam očekivao od Portugala, pojedinačno imaju jako dobre igrače – kaže Vranješ.