Luka Menalo vjeruje u pozitivan ogled sa Splićanima

Junak posljednje pobjede protiv Hajduka: “Vrijeme je da nam se opet otvori, priželjkujem reprizu Poljuda”

Mateo Sučić

Luka Menalo/Foto: V. KARUZA

Luka Menalo/Foto: V. KARUZA

Uoči Lokomotive razgovarao sam s prijateljem koji navija za Hajduk, pričali smo o tome kako me neće gol... Rekao mi je da će mi se sigurno otvoriti protiv Hajduka. Mogu samo dodati, iz njegovih usta u Božje uši – kaže Menalo



RIJEKA Vremenska prognoza za riječko područje u vrijeme sutrašnjeg Jadranskog derbija između Rijeke i Hajduka kaže da se očekuju obilne oborine praćene jakim južnim vjetrom. Drugim riječima, očekuje se vrijeme vrlo slično onomu koje je obilježilo i posljednji ogled ovih dviju momčadi koji je nezadrživim bijegom i sjajnom realizacijom na potopljenom Poljudu obilježio Luka Menalo.


Ofenzivac Rijeke nakon te utakmice šalio se da mu je ključne savjete za igranje u specifičnim uvjetima dao proslavljeni vaterpolist i njegov prijatelj Nikša Dobud, inače veliki navijač Hajduka.


– Za vrijeme utakmice padat će jaka kiša? To znači da se nadamo reprizi scenarija s Poljuda, ha, ha… Ako će vrijeme stvarno biti kao na Poljudu, onda se nadam da će i konačan rezultat biti takav da će Rijeka pobijediti – smije se Menalo.




– Vidio sam se i s Dobudom sada kad je bio u Opatiji na pripremama za kvalifikacije za Olimpijske igre pa je udijelio još dva, tri korisna savjeta, nadam se da ću to opet iskoristiti.


Pobjeda koja će potvrditi tri boda iz Kranjčevićeve ulice ono je za čime Riječani vape, pogotovo nakon posljednje dvije utakmice koje su bile infarktne.


– Protiv Lokomotive je utakmica bila puna emocija, ponovo smo gubili 2:0, ali napokon i priveli kraju taj preokret. Stvarno smo presretni zbog toga, poslije svega smo to i zaslužili jer mislim da nas rezultat nije pratio. Osim u Varaždinu, gdje smo prvo poluvrijeme bili baš loši, u svim ostalim utakmicama smo odmah kažnjeni što bitno mijenja plan. Mene raduje što smo napadali, pritiskali, stvarali prilike i sada nas je to konačno nagradilo.


Stabilizirati obranu


Budući da je Rijeka ove sezone dobila pet od šest prvenstvenih utakmica u kojima je prva povela, preduvjet za uspjeh protiv Hajduka jest stabilizirati obranu i zabiti prvi pogodak.


– Treba nam više koncentracije, da smo svi »unutra«. Sigurno je puno lakše ostvariti pozitivan rezultat kada ne moraš loviti minus kao što mi moramo.


Jadranski derbi je utakmica koja ima veliku rezultatsku važnost, radi se o jednoj od zaostalih utakmica.


– Pobjeda dosta toga nosi, daje nam priliku za priključak. Šteta zbog još nekih bodova koje smo izgubili putom, ali imamo još prilike za uključiti se u tu borbu za vrh. Hajduk je promijenio način igre dolaskom novog trenera, gledao sam ih protiv Osijeka i Istre te sam siguran da će to biti teška utakmica. Na Poljudu smo ih pobijedili u uvjetima koji su bili na rubu regularnosti, nadam se da ćemo na Rujevici odigrati dobro i potvrditi te bodove.


Navijači će danas dati podršku momčadi, ali idalje se igra pred praznim tribinama.


– Otkad sam došao u Rijeku, samo se s Varaždinom i Real Sociedadom igralo s dijelom publike. U svakoj utakmici nedostaju navijači, a posebno u tim derbijima, taj dodatan impuls dosta znači.


Znakovit je i podatak da je Rijeka na Rujevici bez publike osvojila 15 posto manje bodova nego kada je imala navijače iza sebe.


– Rujevica je specifična, tribine su blizu travnjaka i ako ima i samo sto ljudi, drugačiji je dojam u odnosu na neki stadion gdje su tribine udaljene. Puno znači kad su navijači vjetar u leđa i moramo biti strpljivi dok ga ponovo ne dobijemo.


Mala kriza


Dok nema navijača, Rijeka se mora uzdati u individualnu kvalitetu svojih igrača. Menalo je jedan od tih, protiv Lokomotive je iznudio crveni karton i jedanaesterac kojim je počeo preokret, ali…


– Nadam se da će me krenuti i gol. Upao sam malo u realizatorsku krizu, imao sam dobre prilike protiv Dinama, Istre i Šibenika koje nisam zabio, mislim da bi bilo vrijeme da ponovo krenem s golovima. Mislim da dobro igram, ali znate kako je napadaču kada nema golova…


Jesenas mu se otvorilo baš protiv Hajduka.


– Nakon gola Hajduku me krenulo pa se nadam da će i sada. Uoči utakmice protiv Lokomotive razgovarao sam s jednim prijateljem koji navija za Hajduk, pričali smo o tome kako me neće gol… Rekao mi je da će mi se sigurno otvoriti protiv Hajduka. Mogu samo dodati, iz njegovih usta u Božje uši. Ali vrijeme je da se cijeloj momčadi otvori, da krenemo realizirati prilike koje stvaramo jer mislim da nam prema naprijed nedostaje samo završnica.


Naravno, svjestan je Menalo da će trebati paziti i na obranu jer Hajduk ima kvalitetu u napadu.


– Hajduk ne mazi rezultat, protiv Osijeka je isključenje okrenulo utakmicu, ali kvalitetna su momčad, novi trener traži idealnu postavu. Neovisno o tome tko će igrati, siguran sam da imaju kvalitetu i zato moramo biti na najboljoj mogućoj razini u ovom trenutku – zaključio je Menalo.