OPROŠTAJ OD LEGENDE

Josip Vranković zatečen i šokiran smrću Žane Lelas: “Nemjerljiv gubitak za hrvatsku košarku”

Portal Novi list

Josip Vranković/Foto: screenshot

Josip Vranković/Foto: screenshot

"Žanu poznajem još od kadetskih košarkaških dana i imam samo riječi hvale za nju kao igračicu, trenericu i instruktoricu. Iznad svega, bila je vrlo predana i stručna u svom radu. Nemjerljiv je to gubitak za njenu obitelj, ali i cjelokupnu hrvatsku košarku.", rekao je Vranković



RIJEKA Danas je nažalost u 52. godini preminula Žana Lelas, jedna od najboljih hrvatskih košarkašica svih vremena.


Povodom smrti Žane Lelas Hrvatski košarkaški savez na svojim je internetskim stranicama objavio tekst koji prenosimo u cijelosti:


“Tužna vijest zavila je danas Hrvatsku u crno: preminula je naša Žana Lelas.




Žana Lelas je proljetos navršila tek 51. godinu, a njezin životopis je ispunjen uspjesima o kojima većina tek sanjati može. Bila je jedna od naših najboljih sportašica, njezin život bio je košarka i teško se može svesti u titule ‘proslavljena košarkašica’, ‘srebrna olimpijka’, ‘članica Stručnog savjeta za žensku košarku’… Žana je košarku disala, s košarkom se budila i lijegala.


Nositeljica pet medalja sa seniorskom reprezentacijom bivše države, uvijek je bila na raspolaganju i reprezentaciji Hrvatske: Žana je nastupila 1995. na Europskom prvenstvu (8. mjesto) te 1997., 2001. i 2003. u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. 2016. godine osnovala je KK ‘Akademija Žana Lelas’ u kojem nastavlja nizati uspjehe kao trenerica: tek osnovani klub u rekordnom je roku ušao u u prvi rang ženske košarke, Premijer žensku ligu, a mlađe kategorije kluba koje je također vodila donose medalje sa završnica Prvenstava Hrvatske.


‘Zatečen sam i šokiran’, rekao je glavni tajnik HKS-a Josip Vranković.


‘Žanu poznajem još od kadetskih košarkaških dana i imam samo riječi hvale za nju kao igračicu, trenericu i instruktoricu. Iznad svega, bila je vrlo predana i stručna u svom radu. Nemjerljiv je to gubitak za njenu obitelj, ali i cjelokupnu hrvatsku košarku.'”