NEUTAŽIVA GLAD ZA GOLOVIMA

Josip Drmić protiv Belupa iznova potvrdio klasu: “Željan sam utakmica i golova, radije ginem nego se skrivam”

Denis Frančišković

Josip Drmić/Foto: M. LEVAK

Josip Drmić/Foto: M. LEVAK

Energija i inspiracija? To je zato što sam željan utakmica i golova. Ne želim samo istrčati na travnjak, uživati i opustiti se, nego se dokazati. Ja radije ginem nego da se skrivam u igri. Jednostavno, takav sam tip igrača - tvrdi Drmić



RIJEKA Josip Drmić na najboljem je putu zasjeniti najbolje Rijekine napadače posljednjih godina. Švicarskom napadaču hrvatskih korijena u prilog zasad ide sve. I sjajna forma, i sedam golova u šest utakmica, i riječko okruženje… Drmić se u njemu snalazi kao riba u vodi, protiv Slaven Belupa dvaput je izmigoljio pažnji obrane i znalački, s puno mirnoće, pospremio lopte u mrežu.


Rijekin prvi »topnik« s nova dva gola predvodi listu strijelaca HNL-a, opet se vraća u svoju golgtersku formu, jednostavno djeluje preporođeno. I onda kad ne igra najbolje, u ovom slučaju kad nema pravih, upotrebljivih lopti, Drmić jednostavno rješava ovosezonske utakmice Rijeke. Samo da potraje, priželjkuju na Rujevici. A poznavajući Drmića, njegov trud i igrački moto, golova će biti i dalje…


– Pa bilo je lijepo zaspati nakon takve pobjede. I veliko olakšanje kad se pogleda cijela utakmica – kaže Drmić.




– Kad dođem doma poslije utakmice, proanaliziram sve i moram priznati da je Slaven bio bolji u prvom dijelu utakmice. Naše »performanse« bile su u prvom poluvremenu katastrofa. Nismo bili »svoji«, a poslije su neke taktičke promjene donijele pomake. Trener je to osjetio. Naša reakcija je bila pravovremena i znali smo da će poslije 60. minute gosti malo pasti i da neće moći držati taj tempo. Vidjelo se da smo skroz okrenuli igru i pristup, promijenili karakter. Nagrađeni smo golovima, a po meni jako je pozitivno što smo bili strpljivi. Ovakve golove koji izgledaju »standardni« uvijek je teško dati, ali eto uspjeli smo svi to kao momčad. Jako sam ponosan na suigrače…


Ponovio se na Rujevici stari obrazac Rijekine ovosezonske igre. Momčad se puno mučila s Goricom, Šibenikom i Slavenom, a bolje igrala protiv Dinama i Hajduka.


– To je nogomet, a i ovo su sasvim drugačije momčadi nego kad se igra protiv Hajduka koji želi i Dinama koji zna igrati. I onda to protiv jačih momčadi ispadne top utakmica, a protiv ovako borbenih sastava ispada uvijek teže. No, to su te najteže, ali i jako važne utakmice. Super je što smo ovu utakmicu izvukli na karakter.


Momčad najvažnija


Navijači, ali i svi ostali, se pitaju od kuda Drmić iz utakmice u utakmicu crpi energiju i inspiraciju za svoje golove.


– To je zato što sam željan utakmica i golova. Želim pobijediti u svakoj utakmici i prezentirati se u što boljem svjetlu. Ne želim samo istrčati na travnjak, uživati i opustiti se, nego se dokazati baš svaku utakmicu. Nisam tip koji će se opustiti, želim u svakoj utakmici pokazati ono svoje najbolje. Ja radije ginem nego da se skrivam u igri. Jednostavno, takav sam tip.


Uloga vodećeg strijelca uvijek godi, ali i obvezuje. I donosi samopouzdanje.


– To znači da sam na pravom putu. A i da smo kao momčad na pravom putu. Bez momčadi ja sve te golove ne bih mogao dati. Samo sam bio u pravom trenutku na pravom mjestu, napadač sam i moram zabijati golove. Želim svaku šansu pretvoriti u gol, ali to ne mogu sam, treba mi i potpora suigrača. Bez dobrih lopti i asistencija teško će napadač sam zabijati. To se pokazalo i u ovoj utakmici. Da nisu suigrači toliko skakali i borili se u zadnjim minutama, ne bi bilo niti tih šansi za mene. Moji golovi su »završni proizvod« takve igre.


Ovosezonskoj Rijeci prepoznatljivost su uz Drmića dali i Ampem i Abass kao novi igrači.


– Dosta ljudi o tome govori i tako to vidi sa strane. Ja baš nisam u potpunosti tog mišljenja jer još puno toga moramo popraviti u igri. A naša igra je još daleko od idealnog. Zapravo nije onakva kakvu ja želim i kako sve to vidim. Možda s tribina to izgleda bolje, ali na terenu vidim praktične stvari. Meni je važno da cijela momčad dobro izgleda, a ne da individualno iskačemo. Želim da indvidualno kvalitete svakog od nas pretočimo u momčadski stil igre. Za mene je momčad najvažnija.


Zaoštriti konkurenciju


Za Rijeku je, pokazalo se, dobro što ima veliku širinu kadra i igrače koji uvijek mogu uskočiti u kriznim trenucima.


– Imamo dosta igrača, na svakoj poziciji smo duplirani što se lijepo vidi na treningu. Želio bih da to još intenzivnije vidim, da igrači koji su na klupi puno više ulože u sebe i pokažu da mogu upasti u prvih jedanaest. Volio bih da se konkurencija još više zaoštri.


Bijele raspored vodi na četiri gostovanja u nizu, tri u prvenstvu, jedno u kupu… Može li sve to poslužiti kao priprema za veliki derbi na Rujevici s Dinamom, koji je prva sljedeća domaća utakmica Riječana?


– Ne bih rekao da je to priprema za Dinamo, nego stvarno teške utakmice koje nas čekaju. Moramo uhvatiti što više bodova, znači nije priprema, nego teški »fajt«. Nećemo se samo prošetati i tako lako uzeti te bodove. Ne treba to tako gledati, ja vidim kao pravi put pripremu od utakmice do utakmice. Fokus treba biti tako postavljen, jer nitko nam neće darovati bodove.


Dosadašnji tijek prvenstva nudi dosta iznenađenja, ali i zanimljivosti.


– Liga je zanimljiva. I gore i dolje kad pogledamo ljestvicu. Nema nigdje sigurnih bodova i opuštanja. I baš mi je drago da je tako. Nadam se da ćemo mi ostati na ovom putu, da ćemo poboljšati neke stvari i ispraviti nedostatke. Želim da budemo samo bolji – zaključuje Drmić.