Prijateljski susret

Josip Drmić donio Riječanima remi u zadnjoj pripremnoj utakmici u Umagu nakon što je češki prvoligaš poveo već u sedmoj minuti

Denis Frančišković

Josip Drmić/Foto M. LEVAK

Josip Drmić/Foto M. LEVAK

Bijeli su na oproštaju od Umaga odigrali 1:1 sa češkim prvoligašem Slovačko, trenutno četvrtoplasiranom momčadi.



UMAG Prijateljska međunarodna utakmica: Rijeka – Slovačko 1:1 (0:1). Igralište SC Stella Maris. Sudac: Mateo Čalić (Marčana). Pomoćnici: Jakičić i Dizdarević (obojica Poreč). Strijelci: 0:1 Havlik (7′), 1:1 Drmić (55′).


RIJEKA: Labrović, Čestić (od 80′ Dujmović), Velkovski (od 66′ Galović), Krešić (od 80′ Merkulov), Braut (od 66′ Bušnja), Pavičić (od 46′ Lepinjica), Selahi (od 66′ Liber), Vukčević (od 66′ Ampem), Murić (od 66′ Abass), Vučkić (od 66′ Vuk), Drmić (od 66′ Obregon).


SLOVAČKO: Fryštak, Kadelc, Holzer, Kohut, Jurečka, Šimko, Sadilek, Kalabiška, Havlik, Šašunka, Reinberk. Još su igrali: Nguyen, Hofmann, Juroška, Vecheta, Aldin, Petržela, Divišek, Cicilia, Kudela, Tomič, Daniček, Medrdovič, Borek).




Nogometaši Rijeke remijem u generalki zaključili su istarski dio priprema, onaj glavni u kojem se brusila forma za proljetni nastavak prvenstva. I predstojeći derbi s Dinamom u Maksmiru. Bijeli su na oproštaju od Umaga odigrali 1:1 sa češkim prvoligašem Slovačko, trenutno četvrtoplasiranom momčadi.


I pokazali dva lica. Skromnije i opušteno u prvih pola sata te puno gorpodanije i rastračnije u nastavku utakmice kad su su došli do zasluženog poravnanja.


Bila je to generalka Bijelih, ali sudeći po startnoj postavi ona će zasigurno doživjeti promjene pred sudar s Modrima. Igrački, a možda i u formaciji. Labrović je branio cijelu utakmicu, a trojac stopera činili su Čestić, Velkovski i Krešić. Ispred njih ordinirala su četiri igrača, Braut i Vukčević na bočnim pozicijama te Selahi i Pavičić u ulozi klasičnih veznih. Murić (desno) i Vučkić (lijevo) napdali su pak protivnika iza naisturenijeh Drmića.


U prvoj momčadi tako nije bilo Ampema, ali niti Tomečaka koji je propustio susret zajedno s Djibrillom, Gnezdom Čerinom, Kukočom, Smolčićem, Simčićem i Prskalom koji je rotirajuća “jedinica”. Zlomislić je bio u zapsiniku, ali jedini nije ulazio u igru.


Zanimljivo, Čestić i Krešić su odigrali zajedno punihb 80 minuta na mjestu stopera, a kasnije su od 66. minute krenule manje-više očekivane zamjene opet s s Bušnjom na desnom boku.


U rasporedu 3-4-2-1 na otvaranju utakmice Riječani se nisu snašli. Bili su sporohodni i potpuno bezopasni. Izostao je i pravi intezitet u duelima te oduzeimanje otpadaka i drugih lopti. Utakmicu je usmjerio i rani gol Čeha, Havlik je u 7. minuti milimetarski prizemno točno naciljao Labrovićev kut s 20.ak metara – 0:1. Labrovića je “protegnuo” i Holzer u 20. minuti udarcem iskosa.


Kako su odmicale minute, Rijeka je izgledala bolje i povezanije. Prvu pravu priliku stvorili su Bijeli u 25. minuti kada je Selahi nenadano projurio desnim bokom i prizemno ubacio na vrh peterca, ali Vučkić je pod pratnjom promašio loptu. U nastavku akcije s leđa je srušen Drmić, Riječani tražili najstrožu kaznu, ali bezuspješno. Do odmora Tomićeva je momčad skrojila priliku utakmice. Vučkić je (37′) asistirao za Pavičića, on izašao sam pred vratara na sedam metara, ali tukao kraj vratnice.


Veliku priliku imalo je i Slovačko, u 39. minuti nakon kornera Šimko je ostao zaboravljen i s pet metara pogodio vratnicu.


Drugo poluvrijeme donijelo je “protočniju” i puno aktivniju Rijeku. Tomićeva momčad diktirala je tempo, nerijetko i pritiskala čvrstog protivnika. Napad je predvodio “trozubac” Abass – Obregon – Vuk, na bokovima se Ampem i Bušnja visoko spuštali na protivničku polovicu, dok su Lepinjica i Selahi, a potom i Liber povezivali konce igre.


Riječani su izjednačeli početkom nastavka, u 55. minuti Murić je izveo korner, a Drmić dobro skočio, nadvisio svoje čuvare i efektno poslao loptu glavom u suprotni vratarev kut – 1:1. Klasična i već viđena akcija iz prekida u režiji Murića i Drmića, asistenca i strijelca, ono što će itekako trebati Bijelima u nastavku prvenstva.


Do kraja utakmice Riječani su složili još nekoliko kontri, bili okomiti i opasni, dok Česi nisu ozbiljnije zaprijetili Labroviću. Najbolju šansu za pobjedu imao je Abass koji je u 75. minuti dijagonalno pucao tik uz samu vratnicu.


Riječani su time završili istarski dio priprema, slijedi kraći odmor i priprema za važan derbi s Dinamom već na startu nastavka prvenstva. Tomiću je u ovom trenutku najvažnije da se momčad kompletira, da svi budu zdravi i spremni za Maksimir.