Skupina E

Japanci se opet vraćali iz ponora, Njemačka na dva SP-a zaredom ispada u skupini

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Španjolska je nakon bolje igre u prvom dijelu povela već u 11. minuti golom Alvare Morate. No, početkom drugog dijela Japanci su sve okrenuli te su pobijedili golovima Doana u 48. i Tanake u 51. minuti



AL-RAYYAN Nogometaši Japana svladali su Španjolsku 2-1 (0-1) u susretu trećeg kola skupine E svjetskog prvenstva čime su se te dvije reprezentacije plasirale u osminu finala.


Japan je osvojio prvo mjesto u skupini te će u osmini finala igrati protiv Hrvatske. Ta se utakmica igra u ponedjeljak (16 sati). Španjolska je, pak, na kraju druga i u osmini finala suparnik joj je Maroko. Španjolska je osvojila četiri boda kao i Njemačka, no Španjolci su prošli dalje zbog bolje razlike pogodaka.


Poraz Španjolaca


Španjolska je nakon bolje igre u prvom dijelu povela već u 11. minuti golom Alvare Morate. No, početkom drugog dijela Japanci su sve okrenuli te su pobijedili golovima Doana u 48. i Tanake u 51. minuti.




No, vrlo brzo nakon toga Španjolska je povela. Azpilicueta je ubacio, a pored većinom omalenih Japanaca visoko je poletio Morata i u 12. minuti zabio glavom za vodstvo Španjolske.


Nakon pogotka uslijedilo je dugo razdoblje u kojem su španjolski igrači razvili svoju igru s „vječnim“ posjedom lopte. Smirili su Španjolci suparnika sa skoro 80 posto posjeda tijekom prvog dijela. U takvoj igri ponekad se i otvorila rupa u japanskoj obrani, ali prilike za 2-0 nisu iskoristili Morata i Olmo.


Najveći španjolski problem na ovom turniru je poigravanje vratara Unai Simona i obrane, a upravo se nakon toga dogodilo izjednačenje u 48. minuti. Japanci su ukrali loptu i Doan je s vrha šesnaesterca pucao, a nakon loše intervencije Unai Simona lopta se zakoprcala u španjolskoj mreži.


Samo tri minute kasnije Japan je vodio i to nakon provjere VAR tehnologije. Činilo se da je lopta u toj akciji izašla izvan okvira igrališta, no sve je na kraju završilo pogotkom Tanake za 2-1 čime su Japanci potpuno kopirali sve ono što su napravili protiv Njemačke kada su također 0-1 pretvorili u 2-1.


Njemačka opet ispala


Njemačka je u Khoru pobijedila Kostariku s 4-2, ali su obje momčadi ispale i idu kući.


Pogotke su za Nijemce dali Serge Gnabry (10),  Kai Havertz (73,85) i Niklas Fullkrug (89), a za Kostariku Yeltsin Tejeda (58) i Juan Pablo Vargas (71).


Iako su mnogi očekivali da će ova utakmica biti jednosmjerna ulica i laka pobjeda Elfa, ali su nakraju nazočili sjajnoj utakmici s puno preokreta, u kojoj su u 73. minuti Kostarikanci vodili s 2-1. Točno dvije minute tada u osmini finala su bili Japanci i Kostarikanci, a vani su bili Španjolska i Njemačka što bi zasigurno bila najveća senzacija u povijesti svjetskih prvenstava.


Nakraju su Nijemci dali tri gola i pobijedili, ali im to nije bilo dovoljno za prolaz. Njemačka drugo Svjetsko prvenstvo zaredom ne prolaze grupnu fazu.


Inače, na ovoj utakmici je Francuskinja Stephanie Frappart ušla je u povijest postavši u 92 godine prva žena koja je vodila jednu utakmicu Svjetskog prvenstva.