KONFERENCIJSKA LIGA

Ivan Tomečak uoči sutrašnjeg uzvrata s PAOK-om: “Živimo za ovakve utakmice u kojima možeš upiti energiju od navijača”

Zlatko Horvat

Ivan Tomečak/Foto PIXSELL

Ivan Tomečak/Foto PIXSELL

Meni su uvijek najdraže ovakve utakmice protiv jakih suparnika. Uz sebe imamo navijače, nama preostaje dati sve od sebe, ne smije biti straha. Tada te lopta krene i nagradi. Jedva čekam početak. Bilo bi sjajno proći – kaže Tomečak



RIJEKA Ivan Tomečak je slobodno jutro iskoristio za odmor i očinske dužnosti. Mlađi sin Nikola, koji će uskoro proslaviti drugi rođendan, iskoristio je priliku i nije se odvajao od tate, 31-godišnjeg desnog bočnog Rijeke, koji sutra u drugom susretu »play-offa« protiv PAOK-a ima prigodu izjednačiti rekord Zorana Kvržića, upisati 38. nastup u službenim utakmicama pod okriljem UEFA-e. Prva je bila u »petardi« protiv velškog Prestatyna u pretkolu Europske lige 18. srpnja 2013. godine. Bijeli su nakon toga prošli Žilinu i nakon toga – Stuttgart. Sutrašnji susret s PAOK-om je na tom tragu, Rijeka može proći momčad koja je bolje rangirana na UEFA-inoj ljestvici.


– Treniramo za ovakve, što jače utakmice. Meni su uvijek najdraže takve utakmice protiv jakih suparnika. Uz sebe imamo navijače; nama preostaje dati sve od sebe, ne smije biti straha. Tada te lopta krene i nagradi. Jedva čekam početak. Bilo bi sjajno proći i igrati Konferencijsku ligu. I u skupini možemo nešto napraviti, a ne da sada završimo taj europski put. Vjerujem da uz podršku navijača možemo izvući rezultat u svoju korist – kaže Ivan Tomečak.


Bijelima ostaje taktička priprema utakmice. Od PAOK-a se nije moglo puno vidjeti s obzirom na to da je start grčkog prvenstva odgođen, ali dovoljno je saznanja.




– Na ploči se pokazuju kretanja suparnika, upozorava se gdje koji igrač treba stajati. To se kasnije pokazuje i na terenu. Ako se na utakmici vidi da smo pravovremeni, ako svatko odradi svoj dio posla, onda je priprema bila dobra. Svaki trener ima svoj način, neki crtaju, neki pokazaju videosnimke.


Preokret u glavama


Lani su Riječani izborili skupinu preko Kopenhagena, igrali s Napolijem, AZ Alkmaarom i Real Sociedadom. Sada imaju priliku preko dva i pol puta vrjednije momčadi ostvariti snove.


– U Rijeci je obično slučaj da kada dođemo do te bitne utakmice, nastaje preokret u našim glavama, odigramo najbolje u pravom trenutku. Protiv Kopenhagena se igrala jedna utakmica, takva su bila pravila zbog pandemije COVID-19. Sada se igraju dvije utakmice, što dosta znači, imaš šansu za popravak, pogotovo ako igraš sa slabijim suparnikom. Treba reći da danas svi igraju nogomet. No mi igramo doma, pred svojim navijačima, ali ne smijemo ni pomisliti da ni za milimetar spustimo nogu s gasa.


Prva utakmica u Solunu završila je 1:1. Grci su napadali poput osica, ali na kraju su si Riječani sami zabili gol, Galešić je nakon kornera leđima skrenuo loptu u vlastitu mrežu.


– Iskreno, nisam vidio način kako nam Grci mogu zabiti pogodak, sve je završavalo u bloku. Na terenu se nije vidjelo da gol visi u zraku. Pritiskali su, pokušavali, ali uvijek im je nedostajalo tih pola koraka. Vjerovao sam da ćemo uspjeti. Tih 1:1 je odličan rezultat, ali jako ti je žao kada primiš gol u posljednjim sekundama. Talijani to zovu zona Cesarini, u završnici se ne primaju golovi. No stisnuli su nas, centaršut je bio dobar… Krivo nam je zbog tog pogotka, ali zato treba uživati u uzvratu. Živimo za ovakve utakmice, u kojima možeš upiti energiju od navijača.


Od ove sezone više ne vrijedi pravilo pogotka u gostima. Po starim pravilima, Bijelima bi bilo dovoljno 0:0 za prolaz…


– Meni je čak drago jer svaki neriješen rezultat vodi u produžetke. Prije si mogao kalkulirati, sada toga nema. Ako primiš pogodak, moraš ga i dati. Mislim da je ovako puno zanimljivije. Za navijače je više stresa, ali to znači i da je zanimljivije za gledanje, što je dobro za nogomet.


Gužva na vrhu


Pogled na prvenstvenu ljestvicu sugerira gužvu na vrhu. Vode Hajduk i Osijek s 13 bodova, slijede Lokomotiva, Rijeka i Dinamo s 10 bodova i utakmicom manje. Riječani su uspjeli spasiti bodove protiv Šibenika protekle nedjelje.


– Bilo je napeto, Šibenčani su u prvom dijelu imali dosta šansi. Meni je s tribine to bilo teško gledati. Nekako smo bili u modu »lako ćemo«. Na kraju su i poveli, gol je bio kao šamar. Drmić je izjednačio s 11 metara, a onda je Bušnja ušao i riješio utakmicu. Ovo nam je bila opomena, svi igraju nogomet. Pokazala je to i Istra 1961, koja je pobijedila Osječane. Pratio sam tu utakmicu, Puljani su zasluženo pobijedili. Mogli su zabiti i više golova, iako je i Osijek imao šanse. Sve to skupa znači zanimljiviju ligu. Dobro je što je neizvjesno. Drago mi je da su se neki klubovi probudili, to nam svima treba. Sve je dignuto na višu razinu, bolji su i tereni, ujednačeniji su. Travnjaci više ne izgledaju kao da se na njima sade krumpiri. Prije nisi mogao sprintati, uklizati… Osijek je krenuo s izgradnjom novog stadiona, ne znamo što će biti s Maksimirom.


Ivan je jedan od senatora u svlačionici, igrač s najviše nastupa u Rijeci iz HNL-a. Zato je njegova uloga biti uz mlade igrače.


– Čestitao sam Bušnji na pogotku. Bitno je da mladi igrač ne poleti nakon jednog takvog pogotka, ali i da ne potone kada je na klupi. Moraju naći ravnotežu. Pokušavam im ukazati kako bi trebali razmišljati, samo moraju raditi maksimalno i sve će doći na svoje.


Ludi ritam utakmica Rijeka završava u nedjelju gostovanjem na Poljudu. Nitko u sastavu Bijelih ne želi gledati dalje od PAOK-a.


– Nikad ne razmišljamo o sljedećoj utakmici, ali reći ću da je Hajduk favorit i sve što napravimo, bit će dobro. No možemo uzeti tri boda. Najprije treba proći PAOK, a onda tu pozitivu prenijeti na vikend i Jadranski derbi. Vjerujem da možemo sve odraditi na najbolji mogući način.