Sporna audiosnimka

IVAN BEBEK “Ne mogu prihvatiti da sam uvrijedio Hajduk i njegove navijače zbog glagola mijaukati, a Livaja mi je pružio ruku”

Portal Novilist.hr

Ivan Bebek/Foto S. DRECHSLER

Ivan Bebek/Foto S. DRECHSLER

Podnio sam kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je distribuirala moju glasovnu poruku. Žao mi je da je to postao veći krimen od govora mržnje, pozivanja na ubojstvo jednog suca. Mijaukati? Mislim da to nije bilo uvredljivo, ali ako se netko uvrijedio, ja se ispričavam - rekao je riječki sudac



RIJEKA Riječki sudac Ivan Bebek u hotelu Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa održao je konferenciju za medije, povodom njegove suspenzije nakon što je Disciplinska komisija HNS-a pokrenula disciplinski postupak. Ovoga tjedna trebala bi se znati i kazna koju će sudac dobiti zbog sporne audiosnimke.


Bebek se na početku konferencije za medije ispričao splitskom novinaru Blažu Duplančiću, kojeg je u snimci nazvao smećem, ali je i rekao kako smatra da nije uvrijedio Hajduk i njegove navijače.


– Žao mi je da sam dozvolio da se u nekom emotivnom trenutku koristim rječnikom koji nije primjeren i koji namijenjen da se pojavi u javnom prostoru. Ispričavam se i službenim osobama Hajduka i simpatizerima Hajduka, ako sam ih uvrijedio, ali ne mogu prihvatiti da sam uvrijedio navijače Hajduka ili Hajduk kao klub. I još nevjerojatnije mi je da sam uvrijedio igrače koji igraju za Hajduk – rekao je Ivan Bebek, koji je, podsjetimo, u audiosnimci za navijače Hajduka tek rekao kako bi “trebali krenuti s 2:0 kako oni ne bi mijaukali“.




Bebek je objasnio što je točno mislio s glagolom “mijaukati”, što ne smatra uvredom.


– To se shvatilo kao strašna uvreda, a to je kolokvijalni izraz koji koristim u razgovoru s prijateljima i obitelji. To je oznaka za prigovaranje, traženje razloga poraza u odluci suca. Bez obzira na njenu ispravnost, o tome odlučuju kvalificirane osobe i navijači. Mislim da to nije bilo uvredljivo, ali ako se netko uvrijedio, ja se ispričavam.


Ivan Bebek/Foto S. DRECHSLER


Potom je Bebek opisao i situaciju koju gledatelji nisu mogli vidjeti na TV ekranima, a to je gesta Marka Livaje.


– Jedan primjer s te utakmice, mala gesta koja meni puno znači, je recimo da je Marko Livaja, simbol Hajduka, u trenutku kada je izlazio s terena mi pružio ruku. Isto je ponovio nakon utakmice, bez tenzija, iskreno… Htio bih se ispričati svojoj obitelji koja prolazi torturu, ali također i sudačkoj obitelji, komisiji, ali i nogometnoj obitelji, odnosno predsjedniku HNS-a.


Audiosnimka zapravo je glasovna poruka koju je Bebek poslao prijatelju preko WhatsAppa, ali bez znanja i dopuštenja da se ona prenosi dalje.


– Glasovna poruka poslana je putem WhatsAppa prijatelju s kojim komuniciram duže vrijeme i to je dio privatne komunikacije, neovlašteno distribuiran bez mog znanja i odobrenja. Glasovna poruka nije bila namijenjena javnom vrijeđanju, nastala je u emotivnom stanju nakon utakmice gdje je meni dio stadiona u jakom intenzitetu skandirao “Ubij Bebeka”. Podnio sam kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je to učinila, ne znam s kojom namjerom. Žao mi je da je to postao veći krimen od govora mržnje, pozivanja na ubojstvo jednog suca. Molim vas da pokušate shvatiti stanje emocija i svijesti kada sam razgovarao s prijateljem u privatnoj komunikaciji.