PREDSJEDNIK FIFA-E JE UPORAN

Infantino ne odustaje od FIFA-ine ideje: “Super Bowl je svake godine, zašto ne bi bilo i Svjetsko prvenstvo svake dvije?”

Hina

GIanni Infantino/Foto REUTERS

GIanni Infantino/Foto REUTERS

"Ugled nekog događaja ovisi o njegovoj kvaliteti, a ne o učestalosti. Svake godine imate Super Bowl, Wimbledon ili Ligu prvaka svake godine, a svi su uzbuđeni i čekaju ga", rekao je Infantino



ZAGREB “Svjetsko nogometno prvenstvo svake dvije godine neće umanjiti “čaroliju” turnira jer njegova učestalost ne bi utjecala na njegovu kvalitetu i prestiž”, izjavio je predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino prilikom posjeta Izraelu.


Infantino je bio jedan od uglednih gostiju koji su prisustvovali desetoj godišnjoj konferenciji Jerusalem Posta.


FIFA i dalje ne odustaje od ideje uvođenja World Cupa svake dvije godine. Trenutačno provodi studiju izvodljivosti o praktičnosti organiziranja SP-a svake dvije godine usprkos žestokih kritika raznih federacija, klubova, igrača i navijačkih skupina.




“Svjetsko prvenstvo sa 48 reprezentacija (od 2026.) već je odlučeno. Hoće li se održavati svake dvije ili četiri godine, to je u fazi savjetovanja”, rekao je Infantino medijima u Izraelu.


“Upravo zato što se radi o čarobnom turniru možda bi se to trebalo događati češće,” dodao je.


Europska nogometna federacija (UEFA) je u rujnu oštro kritizirala ideju Međunarodne nogometne federacije (FIFA) o uvođenju Svjetskog prvenstva svake dvije godine. UEFA je pozvala FIFA-u da prestane provoditi plan za uvođenje World Cupa svake dvije godine, te da se umjesto toga uključi u “istinske konzultacije” o reformi međunarodnog kalendara utakmica.


No, Infantino, očito ne posustaje.


“Ugled nekog događaja ovisi o njegovoj kvaliteti, a ne o učestalosti. Svake godine imate Super Bowl, Wimbledon ili Ligu prvaka svake godine, a svi su uzbuđeni i čekaju ga.”


Prvi čovjek krovne nogometne organizacije je rekao kako FIFA želi proširiti i Svjetsko klupsko prvenstvo koje se održava svake godine.


“Željeli bismo povećati vrijednost državnih prvenstava i domaćih liga”, dodao je. “Moramo pronaći pravi format koji neće previše ometati kalendar i sve ostale događaje.”


Infantina su također, pitali može li Izrael ikada biti domaćin Svjetskog prvenstva.


“Zašto ne možemo sanjati o Svjetskom prvenstvu u Izraelu i njegovim susjedima? Ništa nije nemoguće. Moramo razmišljati veliko,” rekao je Infantino.


Govoreći o Kataru, Infantino se osvrnuo i na kritike da je domaćin idućeg World Cupa 2022. nagrađena turnirom.


“Sada nas čeka 13 mjeseci do sljedećeg Svjetskog prvenstva u Kataru. Bit će to vrlo različito SP, vrlo jedinstveno jer će svi stadionu biti vrlo blizu, možda na ukupno 50 kilometara. Za ljubitelje nogometa bit će to poput djeteta u Disneylandu jer na jednom mjestu dobivate sve najbolje, izvrsnu atmosferu, odličan ambijent. Nogomet je slavlje, radost, strast. Siguran sam da će ovo biti fantastično Svjetsko prvenstvo,” poručio je.