KVALIFIKACIJE ZA OI

Hrvatski košarkaši teškom mukom svladali Tunis za polufinale s Njemačkom, Pavle Marčinković junak utakmice

Luka Medak

Pavle Marčinković/Foto: PIXSELL

Pavle Marčinković/Foto: PIXSELL

- Inače uvijek ističem momčad, no sada bih se zahvalio Pavlu Marčinkoviću koji je imao nekoliko važnih skokova u napadu, igrao za momčad i pokazao svojim primjerom što je kolektivni sport. Moramo promijeniti način igre jer ovako nećemo ništa napraviti, pokušat ćemo protiv Njemačke igrati pametnije - rekao je izbornik Veljko Mršić.



RIJEKA Hrvatski košarkaši su uspjeli isprati gorak okus nakon poraza od Brazila i u drugoj utakmici kvalifikacija u Splitu poraziti reprezentaciju Tunisa 75:70, ali do te pobjede su stigli puno teže od očekivanog. Zahvaljujući ključnoj trici Marčinkovića 25 sekundi prije kraja i skoku u napadu u posljednjim sekundama Hrvatska je osigurala drugo mjesto u skupini B3 i u polufinalu će igrati s Njemačkom, a ta je utakmica na rasporedu u subotu.


Za razliku od prve utakmice u kojoj su podbacili, Bojan Bogdanović i Mario Hezonja u ovaj su susret ušli raspoloženi i upravo su oni bili zaslužni za prvih 12 poena Hrvatske. Izbornik Veljko Mršić od samog je početka skratio rotaciju te ostavio Darka Planinića i Željka Šakića na klupi, a minute na centarskoj poziciji u najvećoj mjeri prepustio Anti Toniju Žižiću, koji je iskorisio priliku te završio susret s “double-double” učinkom od 14 poena i 12 skokova, ali je i imao velikih problema u obrani.


Hrvatska je dobro izgledala samo u prvom poluvremenu, kada je dominirala u reketu i skokovima te na odmor otišla s čak 14 poena više iz reketa, a i uspješno je kažnjavala izgubljene lopte Tunižana. U prvom dijelu čak su poentirali 17 poena iz grešaka Tunisa, dok sami nisu primili niti jedan poen nakon izgubljene lopte. No ipak taj segment nije bio idealan jer je ponovo Hrvatska na kraju imala više izgubljenih lopti (12) od asistencija (11).




Iako su imali čak 14 poena prednosti na poluvremenu, hrvatski su igrači sve uspjeli prokockati u trećoj četvrtini. Tada se probudio Salah Mejri, a tricama El Mabrouka i Abade Tunižani su čak prešli i u vodstvo uoči posljednje četvrtine. Kod Hrvatske su stvar u svoje ruke preuzeli Bojan Bogdanović, koji je završio susret s 14 poena, te Mario Hezonja, ubacivši čak 27 koševa, ali i dalje je vladala bezidejnost u napadu. Svojevrsni heroj utakmice naposljetku je bio Pavle Marčinković, koji je 25 sekundi prije kraja pri rezultatu 69:67 pogodio važnu tricu, a zatim uhvatio skok u napadu u posljednjim sekundama nakon što je Hezonja promašio slobodno bacanje.


– Izborili smo polufinale, ali moramo biti realni i reći da igra nije bila dobra. U napadu smo igrali previše brzopleto, u nastavku je obrana bila puno lošija naspram prvog poluvremena i dozvolili smo momčadi koja inače zabija do 60 poena u cijeloj utakmici da nam zabije 42 poena u poluvremenu. Inače uvijek ističem momčad, no sada bih se zahvalio Pavlu Marčinkoviću koji je imao nekoliko važnih skokova u napadu, igrao za momčad i pokazao svojim primjerom što je kolektivni sport. Moramo promijeniti način igre jer ovako nećemo ništa napraviti, pokušat ćemo protiv Njemačke igrati pametnije – rekao je izbornik Veljko Mršić.