Kvalifikacije za SP

Hrvatska lakoćom uzela tri boda i vrh skupine, Vatreni susjedima prepustili tek mrvice na Poljudu

Davor Petrović

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Najjednostavnije rečeno, bilo je to autoritativno izdanje štićenika Zlatka Dalića, koji su suparniku prepustili tek mrvice. Zapravo, Slovenci mogu biti sretni što su Split napustili sa samo tri gola u mreži



SPLIT Pobjedom nad Slovenijom na Poljudu Hrvatska je rujanski ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo zaključila sa sedam bodova u tri utakmice, napravivši krupan korak prema Kataru. Najjednostavnije rečeno, bilo je to autoritativno izdanje štićenika Zlatka Dalića, koji su suparniku prepustili tek mrvice. Zapravo, Slovenci mogu biti sretni što su Split napustili sa samo tri gola u mreži.


HRVATSKA – SLOVENIJA 3:0

Stadion Poljud. Sudac: Turpin (Francuska). Gledatelja: 16.237. Strijelci: 1:0 Livaja (33′), 2:0 Pašalić (67′), 3:0 Vlašić (90′). Žuti karton: Bijol (Slovenija).


HRVATSKA (4-2-3-1): Ivušić; Juranović, Lovren (od 67′ Ćaleta-Car), Vida, Barišić; Brozović, Kovačić (od 77′ Ivanušec); Pašalić, Livaja (od 57′ Vlašić), Perišić (od 85′ Čolak); Kramarić (od 77′ Oršić).




SLOVENIJA (4-3-3): Oblak; Stojanović, Bijol, M. Mevlja, Balkovec (od 65′ Jurčević); Gnezda Čerin, Stanković (od 65′ Skubic), Kurtić, Lovrić; Šeško (od 65′ Šporar), Iličić (od 55′ Mlakar).

U odnosu na udarnu jedanaestorku koju je najavio naš list, Dalić je napravio samo jednu promjenu, i to na desnoj strani ofenzivnog dijela momčadi, gdje je postavio Marija Pašalića, dok je Nikola Vlašić ostao na klupi. U vrh napada bio je Andrej Kramarić, a iza njega Marko Livaja, čime se otvorila mogućnost njihovog mijenjanja pozicija i međusobnog kombiniranja kroz sredinu.


Uvodne minute su pokazale da Hrvatska želi čim prije doći do gola koji bi olakšao nastavak utakmice i donio pozitivan impuls s tribina Poljuda. Udarcem iskosa, s lijeve strane, Ivan Perišić neuspješno je pokušao iznenaditi Jana Oblaka, koji je nešto kasnije bez problema obranio pokušaj glavom, u Pašalićevoj izvedbi.


Poticaj s tribina


U 7. minuti je Borna Barišić desnom nogom prebacio lijeve rašlje za nekoliko centimetara, a zatim su se Pašalić i Kramarić izgubili u kombiniranju na vrhu peterca, između četvorice slovenskih braniča. Takav početak definitivno je nudio puno razloga za hrvatski optimizam, iako je suparnik disciplinirano držao čvrstu obrambenu formaciju.


Igrala se 20. minuta kada je Barišićevo ubacivanje s lijevog boka otvorilo priliku za Kramarića na drugoj stativi. Međutim, Oblak je uspio ukrotiti njegov udarac sa osam metara. Navijači su tada osjetili da je stigao trenutak za dodatni poticaj s tribina je pojačala pritisak. Tako se u 26. minuti Livaja našao u prilici, ali iz teške pozicije je pogodio vanjski dio mreže.


Slovenija je neposredno nakon toga uspjela nekako preći centar i stići do situacije koja im je ponudila priliku. Zapravo, to je bila poluprilika jer Benjamin Šeško nije uspio ozbiljno zaprijetiti između Dejana Lovrena i Domagoja Vide. Budući da je Hrvatska stalno napadala, te situacije bile su za očekivati, kao dio preuzimanja rizika.


Nagrada za takav pristup konačno je stigla u 33. minuti, kada je Josip Juranović centrirao s desne strane i pronašao Pašalića, čiji je udarac glavom pogodio stativu. Odbijena lopta otišla je u zrak, prema sredini gola, gdje je Livaja bio najviši u skoku – 1:0.


Do kraja prvog dijela Oblak je obranio udarce Barišića i Kramarića, a Slovenija je imala dobru priliku za izjednačenje. No, Šeško je zakasnio na ubačaj s lijevog boka. Nastavak je donio nešto slabiji tempo, s time da je Hrvatska i dalje držala konce igre. Bolje rečeno, Slovenija je osjetila da bi bilo kakav pokušaj otvaranja mogao biti koban u toj fazi utakmice.


Vlašićeva potvrda


U 60. minuti Mateo Kovačić je između trojice suparničkih braniča krenuo u solo prodor, koji je Oblak zaustavio istrčavanjem i izbacivanjem lopte u korner. No, nešto kasnije ni on nije mogao ništa. Na lijevom boku Perišić je okrenuo Nejca Skubica, a zatim je poslao idealan ubačaj za Pašalića koji je poentirao iz blizine. Bilo je to u 66. minuti – 2:0.


Za pretpostaviti je da su Slovenci u tom trenutku shvatili da su im izgledi za pozitivan rezultat na Poljudu tek nešto veći od Kelvinove nule. Opet, mora im se priznati da se nisu predavali, iako su se njihovi rijetki napadi uredno lomili na hrvatskoj obrani. Jednostavno, Slovenija ovog utorka nije bila dorasla razigranom suparniku.


Na semaforu je tekla 82. minuta kada se Vlašić odlučio na solo prodor. Lopta mu je, doduše, malo pobjegla, no nesporazum Slovenaca otvorio mu je priliku koju je propustio. Nešto kasnije Luka Ivanušec nije realizirao još jednu izglednu situaciju za postizanje gola. No, u četvrtoj minuti sudačke nadoknade Vlašić je potvrdio pobjedu, na centaršut Mislava Oršića – 3:0.


Kvalifikacije za SP bit će nastavljene 8. i 11. listopada, kada Hrvatsku očekuje gostovanje kod Cipra i dvoboj sa Slovačkom u Osijeku. Ostane li igra na razini prikazanog na Poljudu, idući mjesec lako bi mogao donijeti novi krupni, možda i presudni korak prema Kataru.