Serie A

Hat-trick Marija Pašalića u prvenstvenoj pobjedi Atalante, Hrvat je najefikasniji veznjak u ligama Petice

Hina

Mario Pašalić/Foto REUTERS

Mario Pašalić/Foto REUTERS

Dodajmo i kako je Pašalić postao prvi hrvatski nogometaš koji je u povijesti Serie A dva puta upisao "hat trick". Prije njega samo su četiri igrača zabila po tri gola u jednoj od najjačih liga na svijetu - Frane Matošić, Alen Bokšić, Nikola Kalinić i Ivan Perišić.



BERGAMO U susretu 15. kola talijanskog nogometnog prvenstva Atalanta je u Bergamu pobijedila Veneziju sa 4-0 uz tri gola hrvatskog reprezentativca Maria Pašalića.


Pašalić je momčad iz Bergama doveo u vodstvo u sedmoj minuti iskoristivši odlično proigravanje Josipa Iličića. Svega pet minuta kasnije postigao je i drugi gol na utakmici nakon dvostrukog dodavanja s Luisom Murielom. Na 3-0 je povisio Teun Koopmeiners u 57. minuti, a za 4-0 je ponovo zabio Pašalić u 68. minuti. Ponovo je asistent bio Muriel.


Pašalić je ove sezone zabio već sedam golova u Serie A uz pet asistencija što ga čini najučinkovitijem veznjakom u ligama “Petice”.




Veznjak Bayer Leverkusena Florian Wirtz je sudjelovao u 11 golova (pet golova, šest asistencija), dok su veznjak Sampdorije Antonio Candreva i Dmitri Payet iz Marseillea upisali po šest golova i četiri asistencije.


Pašalić je i jedan od tek tri “centrocampista” koji su u Serie A, od sezone 1994/95. od kada pobjeda donosi tri boda, dva puta postigli hat trick. Prvi put mu je to uspjelo u srpnju prošle godine u 6-2 pobjedi protiv Bresije. Iličić je čak četiri puta zabio po tri gola na jednoj utakmici, a Kaka dva puta.


Dodajmo i kako je Pašalić postao prvi hrvatski nogometaš koji je u povijesti Serie A dva puta upisao “hat trick”. Prije njega samo su četiri igrača zabila po tri gola u jednoj od najjačih liga na svijetu – Frane Matošić, Alen Bokšić, Nikola Kalinić i Ivan Perišić.


Prvi Hrvat s hat-trickom u talijanskom prvenstvu bio je Frane Matošić, koji je 1943. u pobjedi Bologne nad Laziom 4-0 postigao tri gola. Pola stoljeća kasnije Alen Bokšić je tri gola zabio 1995. u pobjedi Lazija protiv Foggije (7-1).


S tri gola u jednoj utakmici talijanskog prvenstva može se pohvaliti i Nikola Kalinić, kojem je to uspjelo 2015. u pobjedi Fiorentine 4-1 kod Intera. Potom je tri gola postigao i Ivan Perišić i to 2017. u domaćoj pobjedi Intera protiv Chieva (5-0).