VUKIĆ ČEKA SVOJU PRILIKU

Haris Vučkić, veznjak Rijeke na posudbi iz Zaragoze: “Sve bolje se osjećam na travnjaku, doći će i golovi”

Denis Frančišković

Haris Vukić/Foto: PIXSELL

Haris Vukić/Foto: PIXSELL

Došao sam kasnije i imao kraće pripreme i normalno je da sam u određenom zaostatku za suigračima. Polako hvatam taj ritam i sve bolje se osjećam na terenu. Taj proces moram proći, onda će sve biti lakše. A onda će, vjerujem, doći i golovi - kaže Vučkić



RIJEKA Haris Vučkić, ovoljetno napadačko pojačanje Bijelih iz Real Zaragoze, mogao se u Kranjčevićevoj pretvoriti u junaka Riječana. Udarac petom u 89. minuti završio je u mreži, činilo se da je na pomolu još jedan riječki preokret u završnici, no slavlje Vučkiću i suigračima uskratila je dignuta zastavica, a potom i VAR. Nakon nekog vremena sudac Dario Bel dignuo je ruku visoko u zrak signalizirajući zaleđe (Drmić), mada odluka nije djelovala tako uvjerljivo. Bilo kako bilo, Vučkić je ostao bez svog prvijenca u dresu Bijelih, a Rijeka bez dva važna boda s kojima bi dodatno učvrstila mjesto lidera.


– Stvarno teška situacija za prosuditi. Sigurno bih volio da nije dosuđeno to zaleđe, no tako je sudac odlučio i tu odluku koliko god nam ne odgovara, treba respektirati – kaže Vučkić. – Gorčina? Pa išli smo u Zagreb po sva tri boda… Prvo poluvrijeme imali smo posjed i šanse, u prvih 25 minuta je bilo sve u redu do tog prvog gola. Brzo smo dobili i drugi gol, ali ipak pokazali karakter, vratili se u igru, zabili dva lijepa gola i imali pola sata da zabijemo i treći. Nismo uspjeli i eto, idemo dalje. U dobroj smo poziciji.


U Kranjčevićevoj se ponovila stara priča s (ne)sretnim ishodom.




– Imali smo posjed čitavu utakmicu, realno skoro 75 posto. Dragovoljac se odlučio za kontre i ta prva mu je na našu nesreću »upalila«. Bio je to šok za nas, a njima je donijelo još više samopouzdanja. To nam se događa i zato moramo biti više fokusirani. Pogotovo u obrani. A u napadu moramo biti hladnokrvni, imati taj »killer instinct«. Znamo sami sebi »skuhati kašu«? Da, neke greške nas dovode u probleme i na tome treba raditi. Dinamo i Hajduk su ipak puno jače momčadi, a ove druge traže i drugačiji način igre. Zatvore se i treba to onda probiti. Ali treba reći da smo ovo prvenstvo napravili puno, puno više dobrih nego lošijih stvari. Ne brine me previše ovaj rezultat, s dobrim radom bit ćemo još bolji.


Zadovoljstvo


Slovenski reprezentativac na Rujevicu je stigao sredinom kolovoza na posudbu do kraja sezone.


– Zadovoljan sam Rijekom, dobra smo momčad i dobro pokriveni na svim pozicijama. Imamo po dva pa i tri igrača za svako mjesto. Uvjeti za rad su dobri, a i konkurencija jaka. Ja sam došao kasnije i imao kraće pripreme i normalno je da sam malo u određenom zaostatku za suigračima. Polako hvatam taj ritam i sve bolje se osjećam na terenu. Taj proces moram proći, onda će sve biti lakše. A onda će vjerujem doći i golovi. Bitno je da dobro djelujemo kao momčad, a onda će ona izbaciti i pojedince.


Vučkić zasad ulazi s klupe i daje dodatnu energiju kad momčad obično upadne u probleme.


– Imamo dobar udarni sastav, dobro rotiramo i imamo dobru klupu. Pokazalo se da mi s klupe možemo dignuti momčad i dati dodatni impuls. To se dobro vidjelo protiv Šibenika i Slaven Belupa. A to je jedna jako pozitivna stvar za nas.


Prilagodba


Dolazak iz drugog nogometnog svijeta u HNL okruženje?


– HNL je stvarno kvalitetan. Sve momčadi imaju određene kvalitete i znaju igrati. Puno toga se mijenja u nogometu. Pogledajte samo reprezentacije. Prije pet, šest godina znalo se unaprijed da će jedna Malta dobiti pet, šest golova, a sad je već puno zahtjevnije igrati s njom. Vidim da je u Hrvatskoj dosta talenata i da se dobro igra. Neću reći da sam iznenađen, ali to je za mene jako pozitivno. Ukratko, dobar je osjećaj igrati u jednoj takvoj ligi.


Vučkić dosta igra najisturenije u sustavu s dva napadača. No…


– Mogu igrati osmicu i devetku ovisno o formaciji. Tip sam igrača koji se može prilagoditi, sve za potrebe momčadi… Ali u principu sam srednji vezni. Napad nam je posebno dobar? Da. Osim kvalitete imamo i zaoštrenu konkurenciju, kad ti netko puše za vratom bolje treniraš i igraš. Nitko nema zagarantirano mjesto, svaka dobivena minuta je ona koja se mora maksimalno iskoristiti.


Nakon kupa Rijeku čekaju još teže utakmice nego protiv Dragovoljca u gostima. Gorica i Istra 1961 uvijek su dodatno motivirane protiv Bijelih.


– Kup moramo odraditi maksimalno profesionalno. Čekaju nas potom dva teška gostovanja, te utakmice traže stopostotnu angažiranost. No, moramo se nametnuti i ići na pobjede. Dinamo prvi dolazi na Rujevicu? Još je rano razmišljati o toj utakmici, neka mi prvo riješimo na pravi način ova gostovanja – zaključuje Vučkić.


Kraj mora je uvijek najljepše živjeti

Dojmovi o Rijeci kao gradu i klubu?


– Sve pozitivno mogu reći o Rijeci. Našao sam stan, tu sam sa ženom i dvoje djece. Grad je lijep i nama je lijepo. Kraj mora je uvijek najljepše živjeti. Ti vanjski uvjeti, osim terena, uvijek su bitni za sportaša. Ljudi u klubu su isto susretljivi i vole pomoći. Ljubljana? Skočimo koji put. Ovo mi je sad klub s najbližom rutom do kuće – kaže Haris.