PRVA HNL

Hajduk u završnici slomio Hrvatski dragovoljac: Frigan zabio i proslavio pred Torcidom, ali nije bilo dovoljno

Hina

Vrlo teško su Splićani osvojili bodove jer su gosti sve do 87. minute držali 1-1.



SPLIT – U prvom susretu 33. kola Prve HNL nogometaši Hajduka su na Poljudu pobijedili Hrvatski dragovoljac 2-1 (1-0) te su uz utakmicu više od ostalih došli na drugo mjesto ljestvice.


Vrlo teško su Splićani osvojili bodove jer su gosti sve do 87. minute držali 1-1. Hajduk je poveo golom Nikole Kalinića u šestoj minuti, ali je Frigan izjednačio u 51. minuti. No, u završnici je, po tko zna koji put ove sezone, Splićane spasio Marko Livaja koji je glavom dao gol za konačnih 2-1.


Domaći navijači nisu dugo čekali na pogodak. Prvi je gostujuću mrežu zatresao Livaja, ali je pogodak poništen zbog zaleđa. No, vrlo brzo nakon toga, u šestoj minuti, Splićani su poveli. Nakon kornera, u gužvi u gostujućem šesnaestercu, najbolje se snašao Nikola Kalinić koji je u padu zabio za 1-0.




Još je kratko vrijeme trajala inicijativa Splićana i onda je Hajduk potpuno stao. Gosti su sve češće imali loptu, pleli su mrežu oko suparničkih vrata, ali Hrvatski dragovoljac ipak nije stvarao prave šanse. Najbolju je imao mladi Pukštas za Hajduk kada je pokušao lobom, ali nije uspio svladati Šubarića.


Posljednjih petnaestak minuta prvog dijela bili su očito uvertira u 51. minutu jer je tada Matija Frigan izjednačio na 1-1.


Taj je pogodak bio potreban Hajduku za novo buđenje i domaćin je svim silama krenuo po drugi gol i novo vodstvo. No, nije mogao Hajduk do prave akcije i šanse, već je na silu pokušavao probiti čvrsti gostujući bedem. Nije se u svemu stvorila ni jedna izrazita prilika za drugi pogodak, a tijekom opsade suparničkih vrata domaći igrači su i nekoliko puta tražili jedanaesterac, u pravilu zbog navodnog igranja rukom.


Hajduk je u samom finišu ipak došao do pogotka vrijednog tri boda. U 87. minuti je Lovrencsics lijepo ubacio, a na tri-četiri metra je loptu dočekao Marko Livaja i glavom je pospremio u suprotni kut. Livaji, prvom strijelcu Prve HNL, bio je to 23. pogodak ove sezone u prvenstvu.


Uz utakmicu više od ostalih Hajduk se probio na drugo mjesto ljestvice. Ima tri boda manje od Dinama i dva više od Osijeka.


Ovim porazom Hrvatski dragovoljac je izgubio svaku šansu za spas te je i matematički potvrđeno da će iduće sezone opet igrati u drugoligaškom okruženju.


Ostale utakmice ovog kola igraju se tijekom vikenda. U subotu se za bodove bore Slaven Belupo – Gorica (17 sati) i Šibenik – Rijeka (19:05 sati), dok će u nedjelju igrati Osijek – Istra 1961 (17 sati) i Lokomotiva – Dinamo (19.05 sati).


Prva HMNL, 33. kolo:


Hajduk – Hrvatski dragovoljac 2-1 (N. Kalinić 6, Livaja 87 / Frigan 51)