Golijada u Zagrebu

Hajduk razbio Lokose za polufinale Kupa, bivši vratar Rijeke primio šest golova

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Splitski uragan zaključio je pometanje Lokomotive u završnici iz školski odrađene kontre. Lovrencsics je lansirao dugu loptu za Emira Sahitija, a ovaj je pobjegao svom čuvaru i matirao nemoćnog Nevistića za potvrdu visoke pobjede



ZAGREB Četvrtfinale Supersport Hrvatskog nogometnog kupa još jednom je potvrdilo da je Valdas Dambrauskas definitivno obogatio krvnu sliku Hajduka kroz protekla četiri tjedna. Naime, njegovi igrači su se u Kranjčevićevoj postavili autoritativno, tražeći prolaz kroz napadačku igru bez kalkulacija. Kako bi se to reklo u Splitu, pokazali su hajdučki DNK.


Lokomotiva – Hajduk 3:6 (1:1)

Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 1.278. Sudac: Dario Bel (Osijek) 6.


Strijelci: 0:1 Krovinović (7′), 1:1 Pivarić (45’+3′), 1:2 Atanasov (51′), 1:3 Ljubičić (53′), 1:4 Livaja (57′), 2:4 Dabro (59′), 2:5 Atanasov ((66′), 2:6 Sahiti (90′), 3:6 Elez (90’+4′-autogol). Žuti karton: Tuci (Lokomotiva).




LOKOMOTIVA: Nevistić 5 – Cipetić 5, De Haas 5 (78′ Soldo -), Mersinaj 5, Pivarić 5,5 – Đira 5,5, Marić 5,5 – Goričan 5 (54′ Dabro 6,5), Kačavenda 6, Hoxha 5 (71′ Tuci -) – Kulenović 5,5 (71′ Stojković -).


HAJDUK: Kalinić 6 (63′ Subašić -) – Lovrencsics 6, Dimitrov 6, Elez 6,5, Melnjak 6 – Atanasov 7,5 (71′ Čolina -), Fossati 7, Krovinović 7 (80′ Katić -) – Livaja 7,5, Ljubičić 7 (72′ Sahiti 7), Biuk 6,5 (64′ Mlakar -).

Takav pristup isplatio im se već u 7. minuti, kada je Marin Ljubičić zasmetao Justinu De Haasu taman toliko da lopta stigne do Marca Fossatija koji je odmah proigrao svog imenjaka Livaju. Uslijedio je pas u slobodan prostor, koji je osvajao Filip Krovinović, čiji udarac je predstavljao prekrupan zalogaj za Ivana Nevistića – 0:1.


Sudačka nadoknada donijela je jedanaesterac za Lokomotivu, nakon što je Gergo Lovrencsics naslonio ruke na leđa Lukasa Kačavende kod centaršuta s desne strane. Kontakt nije izgledao jako, ali sudac Dario Bel procijenio je da je i takav dovoljan za najstrožu kaznu, koju je u izjednačenje pretvorio Josip Pivarić – 1:1.


Osjećaj sreće u domaćim redovima trajao je vrlo kratko, do 51. minute. Tada je Livaja gurnuo loptu u prostor na desnoj strani šesnaesterca Lokomotive za Atanasova, koji je iz mrtvog kuta lobao Nevistića. Samo on zna je baš to i gađao – 1:2.


Samo dvije minute kasnije semafor je morao proknjižiti novi gol za goste. Ovoga puta je Ljubičić ruba kaznenog prostora pronašao Stipu Biuka, čiji se udarac pretvorio u dodavanje za dupli pas na vrh peterca – 1:3.


Dvije brze egzekucije u potpunosti su šokirale Lokomotivu, koja je u tom razdoblju igre izgledala potpuno izgubljeno. Splićani, pak, nisu dizali nogu s gasa, a to im je već u 57. minuti donijelo povećanje prednosti, nakon Livajine čudesne solo akcije – 1:4.


Tračak nade za Lokomotivu ukazao se stotinjak sekundi kasnije. Akcija je išla po desnom boku, a u gužvi nastaloj nakon centaršuta  najbolje se snašao Marko Dabro, koji je nešto ranije ušao u igru – 2:4.


U toj akciji se ozlijedio Lovre Kalinić te je svoje mjesto na golu morao prepustiti Danijelu Subašiću. Međutim, ta prisilna zamjena nije niti malo pokolebala Splićane. Igrala se 66. minuta kada je Atanasov lansirao projektil sa skoro trideset metara – 2:5.


Splitski uragan zaključio je pometanje Lokomotive u završnici iz školski odrađene kontre. Lovrencsics je lansirao dugu loptu za Emira Sahitija, a ovaj je pobjegao svom čuvaru i matirao nemoćnog Nevistića za potvrdu visoke pobjede – 2:6.


No, ni tu nije bio kraj golijade. Čast Lokomotive je u četvrtoj minuti sudačke nadoknade donijele spasio nespretni autogol Josipa Eleza – 3:6.