Zatvorska kazna

Gotovo tri godine nakon nesreće izrečena presuda biznismenu koji je skrivio smrt argentinskog nogometaša

Hina

Emiliano Sala/Foto REUTERS

Emiliano Sala/Foto REUTERS

Podsjetimo kako je Henderson organizirao tragični let, a ranije je proglašen krivim jer nije „ispoštovao sigurnosne protokole“. Nesreća se dogodila 21. siječnja 2019. godine kada se zrakoplov srušio u kanal La Manche



CARDIFF Biznismen David Henderson osuđen je ovog petka na 18 mjeseci zatvorske kazne zbog smrti nekadašnjeg argentinskog nogometaša Emiliana Sale i pilota Davida Ibbotsona.


Podsjetimo kako je Henderson organizirao tragični let, a ranije je proglašen krivim jer nije „ispoštovao sigurnosne protokole“. Nesreća se dogodila 21. siječnja 2019. godine kada se zrakoplov srušio u kanal La Manche. Tijelo 28-godišnjeg Argentinca je pronađeno gotovo dva mjeseca nakon nesreće, dok tijelo 59-godišnjeg pilota još uvijek nije pronađeno.


Nakon dvotjednog saslušanja i sedam sati vijećanja porota suda u Cardiffu donijela je spomenutu kaznu te je ujedno potvrđeno da je Henderson bio „vrlo neoprezan i bezobziran“ te je „ispred sigurnosti putnika stavio vlastiti posao“. Henderson je proglašen krivim i zato što je preminuli pilot ranije za njega obavljao letove bez da je imao važeću komercijalnu pilotsku licencu, a nije bio ni kvalificiran za upravljanje zrakoplovom tijekom noći kada se dogodila ova tragedija 2019. godine.




Podsjetimo tek kako je prije pogibije 28-godišnji Sala boravio u Cardiffu za kojeg je potpisao profesionalni ugovor vrijedan 15 milijuna engleskih funti i u velškom klubu je trebao nastaviti karijeru nakon igranja u Nantesu.