Novi ogled

Goranu Tomiću dobro ide protiv Gorice, Rijekin trener ima recept koji nisu imali Kek, Bišćan i Rožman

Denis Frančišković

NOVI ISPIT - Goran Tomić/Foto M. LEVAK

NOVI ISPIT - Goran Tomić/Foto M. LEVAK

Goran Tomić je triput zaredom matirao Goricu, koja je bila kobna za Matjaža Keka, a Igor Bišćan i Simon Rožman je nisu uspjeli pobijediti



RIJEKA Nogometaši Rijeke u nedjelju nastavljaju gostujuću seriju, nakon ogleda sa Sigećanima i mršavog boda (2:2) te golijade i prolaska u Kupu protiv Pitomače (0:7), na programu je derbi kola s protivnikom od kojeg se navijačima Bijelih posljednjih sezona uglavnom »dizala kosa na glavi«.


Gorica je s pravom bila »crna mačka« za Riječane koja je prepriječila put Matjažu Keku, Igoru Bišćanu i Simonu Rožmanu. Tek je Goran Tomić uspio dolaskom na Rujevicu preokrenuti negativan trend s Turopoljcima. I uz početnu pobjedu Keka nanizati tri troboda protiv Crno-crvenih od ukupno samo četiri pobjede! Gorica je pobjeđivala ček sedam puta, pet puta u nizu, dok su dva susreta završila bez pobjednika i golova.


Za Riječane su sudari s Velikogoričanima počeli obećavajuće u sezoni 2018./19. kad su slavili 2:0 na otvaranju prvenstva pod vodstvom Keka, no već u 10. kolu, kola su krenula nizbrdo. Rijeka je listopadu 2018. povela golom Puljića s »kreča«, a onda su Zwolinski i Atiemwen prizemljili (2:1) društvo s Kvarnera. Toliko da je Kek nakon utakmice odmah podnio ostavku. Nisu pomogla niti nagovaranja Armade da se predomisli…


Bišćan najgori




Na klupu Bijelih došao je Bišćan i od svih trenera polučio najgore rezultate u sudarima s hitom HNL-a. Za Riječane je dugo koban bio baš sastav Sergeja Jakirovića, nekadašnjeg igrača Rijeke, koji je uspješno dirigirao Goricom. Gorica je zaledila Rijeku na Rujevici (1:3), potom dva puta pobijedila na domaćem travnjaku (1:0, 2:0), a ništa bolje nije krenulo niti s Rožmanom. U prvom sudaru doživio je poraz na Rujevici za novi šok (1:2), ali odmah potom i zaustavio crnu seriju gostujućim remijem protiv Jakirovića (0:0).


No, Gorica tu nije stala, momčad Valdasa Dambrauskasa brzo je prizemljila Rožmanov sastav pred riječkom publikom (1:2), Rožman opet uhvatio »nulu« u gostima, da bi Gorica potom još jednom, posljednji put uzela bodove na Rujevici (0:2) pod vodstvom Oreščanina.


Pobjeda za Europu


Rožman je potom dao ostavku, a kormilo Bijelih preuzeo Tomić. I Rijeka je punim jedrima zaplovila u susretima s protivnikom s kojim dotad nije znala izaći na kraj. U premijeri, i to onoj gostujućoj, Tomićeva momčad je slavila s 3:4 nakon vodstva od 0:4, da bi u najznačajnijem susretu minule sezone došla do pobjede na Rujevici (2:1) u posljednjem kolu. Ali posebno važnom, gol Menala u završnici donio je Bijelima treće mjesto i Europu.


I u prvom kolu ove sezone Bijeli su bili uspješniji (2:0) od sastava Krunoslava Rendulića, koji je dvije sezone nosio dres Rijeke.
Nije bila to utakmica za pamćenje, golovima Murića iz jedanaesterca i Lepinjice u nastavku Riječani nisu izgledali previše uvjerljivo. Ali su nastavili niz, Tomić je pokazao da zasad jedini od svih trenera ima najbolji recept za još uvijek »friškog« prvoligaša, koji je već dosta puta pomrsio račune hrvatskim nogometnim velikanima. Rijeci zasad i previše, ali na sreću po njih, bez većih »posljedica«.


Rijekine utakmice s Goricom u HNL-u

2018./19.
Rijeka – Gorica 2:0 (Kek)
Gorica – Rijeka 2:1 (Kek)
Rijeka – Gorica 1:3 (Bišćan)
Gorica – Rijeka 1:0 (Bišćan)
2019./20.
Gorica – Rijeka 2:0 (Bišćan)
Rijeka – Gorica 1:2 (Rožman)
Gorica – Rijeka 0:0 (Rožman)
Gorica – Rijeka 1:2 (Rožman)
2020./21.
Gorica – Rijeka 0:0 (Rožman)
Rijeka – Gorica 0:2 (Rožman)
Gorica – Rijeka 3:4 (Tomić)
Rijeka – Gorica 2:1 (Tomić)
2021./22.
Rijeka – Gorica 2:0 (Tomić)