OSVRT NA UTAKMICU KVALIFIKACIJA

Goran Tomić nakon remija u Edinburghu: “Škoti nas nisu iznenadili, jedino smo trebali pokazati više inicijative”

Denis Frančišković

Goran Tomić/Foto Arhiva NL

Goran Tomić/Foto Arhiva NL

S rezultatom možemo biti zadovoljni, defenzivno smo bili organizirani i kompaktni, dok smo u fazi napada trebali imati bolju i protočniju loptu, više inicijative, prodora i dolaska u završnicu. Generalno, tu je bilo dosta prostora – tvrdi Tomić



RIJEKA Nogometaši Rijeke ostvarili su zacrtano i na Kvarner se vratili neporaženi s Otoka. Osjetili su prepoznatljiv puls škotske momčadi i ono što ih čeka u četvrtak na, nadaju se, ispunjenijoj Rujevici. Remi (1:1) s poprilično britkom i »nabrijanom« momčadi Hiberniana dobar je s obzirom na ono što se događalo na travnjaku i obećavajući pred uzvrat. Riječani imaju tehniku i kvalitetu za preskočiti Škote, no sada je sasvim jasno da će to biti poprilično zahtjevan zadatak. Momčad Jacka Rossa nije bezazlena i ne polaže lako oružje i kad je u rezultatskom minusu. Naprotiv…


Dojam je kako su Bijeli lako i prebrzo ispustili vodstvo, na refule bili dojmljivo poduzetni, no u cjelini nisu postavili maksimirski gard protiv slabije momčadi. Na kraju su se najboljim pokazale šanse domaćina, koji je imao vratnicu Stevensona i zicer Mackayja u nadoknadi koji je domaći igrač zapucao, točnije Labrović pravovremenim postavljanjem zaustavio.


– Rezultatom možemo biti zadovoljni, a opet se pokazalo i neko zajedništvo, da su igrači klapa i da se stvara jedna nova momčad. Defenzivno smo bili organizirani i kompaktni, dok smo u fazi napada trebali imati bolju i protočniju loptu, više inicijative, prodora i dolaska u završnicu. Generalno, tu je bilo dosta prostora – tvrdi trener Goran Tomić.




Hibernian je unatoč opservacijama domaćeg trenera kako ne igraju samo na duge lopte, ipak igrao onako kako je Rijekin trener najavljivao i kako se očekivalo.


– Točno, nisu nas ničim iznenadili. Znali smo koje su njihove prednosti i jako smo ih dobro neutralizirali. Gol smo primili iz tipične njihove akcije, odnosno prekida. Loše smo reagirali na tu dugu i visoku loptu na drugu stativu. Generalno, rezultat je dobar, ali možemo bolje.


Sinjska glava


Tomić je, očekivano, vrh napada povjerio Drmiću, koji nije došao do izražaja, uz krilnu potporu Abassa (desno) i Ampema (lijevo), kojima je zamijenio mjesta.


– Abass je protiv Dinama s tih pozicija dao izvanredne golove tako da ga nisam htio premještati, a budući da se Murić tek vratio, mislili smo da ćemo s Ampemom na lijevoj strani dobiti na brzini i prodornosti. To je bila ideja. Liber i Pavičić jedini pravi veznjaci? Tu smo ciljano išli s tehnički boljim i hitrim igračima u veznom redu jer smo mislili da na taj način možemo stvoriti višak i donositi više lopti za napad. Usto da Abass i Ampem više ulaze u sredinu bliže Drmiću. Odnosno da igramo s tri napadača, a obrambeno da pomažu bekovima i da se spuštaju u niski blok.


Galović je ovog puta kao središnji branič dobio prednost pred Velkovskim…


– Svakih nekoliko dana je utakmica, a i jedan i drugi igraju dobro. Koga god stavimo, mislim da ne griješimo. Galović od početka sezone drži konstantu, a Velkovski je dobro odradio posao kada je dobivao šansu. Želim ih obojicu imati »unutra« i da se maksimalno koristimo njihovim kvalitetama.


Vratar Labrović bio je na meti kritika nakon Dinama, no protiv Hiberniana je dobro obavio posao i obranio ključnu loptu u nadoknadi.


– To je odlika čvrstih karaktera i pravih igrača. Zadržao je mentalnu stabilnost i svaka mu čast. Njegovo stanje nakon sudara? Sve je u redu, sinjska je to glava, ha, ha…


Škoti su stalno igrali na granici prekršaja, ali to je očekivano. I njihov stil kojem se treba prilagoditi. No ostao je stršiti u zraku nekorektan potez kad nisu htjeli izbaciti loptu dugo dok je Pavičić ostao ležati na travi, a sudac propustio svirati prekršaj na centru.


– To nam je poprilično zasmetalo jer je prije toga bila situacija u kojoj smo mi izbacili loptu van igrališta. Nije to bilo u skladu s fair-playom. A igračima sam uoči utakmice govorio da se moraju spremiti na tako čvrstu igru. I odgovoriti na jednak način.


Ambijent Easter Roada bio je poseban dio kratke škotske priče.


– Bilo je izvanredno. Takvi su ambijenti želja svakog igrača i trenera u europskim okršajima. Pokazalo se da se i s pet i pol tisuća ljudi na stadionu koji prima 20 tisuća može napraviti izvanredno ozračje. Stadion je tipično otočki, trava izvanredna… Gušt je igrati pred takavim auditorijem.


Na okupu


Po svemu sudeći, nešto slično sa škotske strane treba očekivati i u uzvratu…


– Hibernian je dobar kao momčad, u napadu imaju nekoliko izrazito kvalitetnih pojedinaca. Čeka nas zahtjevan uzvrat, ali dokazat ćemo na svom terenu da smo kvalitetnija momčad od njih.


U ovom je trenutku po Tomiću najvažnije da se momčad kompletira na treninzima i da se konkurencija za uzvrat još više proširi.


– Najvažnije mi je da je momčad na okupu. Posljednja dva, tri tjedna uvijek je nedostajalo šest, sedam igrača i nikako da se kompletiramo. To je bio i jedan od glavnih razloga otkazivanja nedjeljne utakmice s Lokomotivom. Uvijek je netko otpadao, dan ili dva prije utakmice. Zbog toga smo i mijenjali sustave igre. Nadam se da ćemo sada imati kompletnu momčad i kvalitetno se spremiti za važnu utakmicu.


Dobar dio igrača došao je kasnije i praktički »uskače« u utakmicu bez pravog treninga.


– Stanić je spreman, samo što ne može igrati europske utakmice. Krešić je u normalnom ritmu, a vidjet ćemo što će biti sa Selahijem, koji je zadobio lakšu ozljedu. To su posljedice za igrače koji nisu prošli cijele pripreme. Obregon se diže i uskoro će dobivati veću minutažu, a Merkulov je u punom treningu. Oni su radili individualno i najveći je problem što smo u situaciji da ih isprobavamo na utakmicama. I onda su upitnici kako će reagirati. To je zasad problem s kojim se dobro nosimo. Slažemo se u hodu od početka, a drago mi je da imamo dobre rezultate dok je takva situacija – zaključuje Tomić.