VELIK TEST ZA VATRENE

Generalna proba za Engleze: Hrvatska gostuje kod Belgije u posljednjem prijateljskom susretu uoči EURO-a

Davor Petrović

Hrvatska nogometna reprezentacija na treningu/Foto: PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija na treningu/Foto: PIXSELL

Belgija je broj jedan na svijetu i jasno nam je da nas očekuje teških devedeset minuta. Obje reprezentacije žele dobar rezultat, a mi se nadamo da neće biti nikakvih ozljeda jer EURO počinje za tjedan dana - kaže Dalić



ZAGREB Večerašnji prijateljski ogled s Belgijom u Bruxellesu trebao bi pokazati koliko daleko je hrvatska reprezentacija stigla s pripremama za EURO. Doduše, pri tome u obzir treba uzeti činjenicu da je Zlatko Dalić prošlog utorka, nakon remija s Armenijom u Velikoj Gorici (1:1), istaknuo da počinje taktička nadogradnja, a reprezentativci su imali slobodne dane u srijedu i četvrtak, što znači da su iz njih tek dva treninga s naglaskom na spomenuti segment.


Budući da je ovo zadnja prijateljska utakmica prije EURO-a, jasno je da rezultat ima bitnu ulogu za Dalića i njegovu momčad. Samim time je jasno da se Hrvatska večeras želi prezentirati u kvalitetnom izdanju, koje bi pridonijelo podizanju ozračja unutar svlačionice i raspirivanju prijeko potrebnog optimizma. Osim toga, povoljan ishod gostovanja kod prve reprezentacije svijeta sasvim sigurno bi razigrao maštu navijača, koji još uvijek pamte ljeto 2018. godine u Rusiji.


– Tamo smo napravili povijesni rezultat, ali u međuvremenu su prošle tri godine i ovo više nije ista momčad. Sada imamo nekoliko novih, mlađih igrača, koji imaju puno talenta. No, treba nam vremena da se uigramo i budemo zapaženi. Nadam se da ćemo na EURO-u postići dobar rezultat – istaknuo je Dalić na konferenciji za medije uoči večerašnjeg dvoboja.


Poniznost




Uzmu li se u obzir činjenice, koje kažu da je Hrvatska viceprvak svijeta, a Belgija drži prvo mjesto na FIFA-inoj rang-listi reprezentacija, jasno je da ova utakmica ima veliku težinu.


– Imamo veliko poštovanje za našeg suparnika. Ovo nam je jako važno jer pozitivni rezultati u prijateljskim utakmicama daju dodatnu želju, sigurnost i motiv. Belgija je broj jedan na svijetu i jasno nam je da nas očekuje teških devedeset minuta. Sigurno je da obje reprezentacije žele dobar rezultat, a mi se nadamo da neće biti nikakvih ozljeda jer EURO počinje za tjedan dana – dodao je Dalić.


Nije tajna da je srebro sa Svjetskog prvenstva u Rusiji lansiralo Hrvatsku u ešalon reprezentacija koje mnogi nogometni stručnjaci ubrajaju u širi krug favorita za osvajanje kontinentalne smotre. Na kraju krajeva, Dalić spremno prihvaća tu činjenicu.


– Već smo doživjeli da nas suparnici drugačije gledaju. Poslije Svjetskog prvenstva bili smo meta za sve suparnike, bez obzira na to o kojoj se reprezentaciji radilo. Prvu utakmicu na EURO-u igramo na Wembleyu s Englezima, kojima je u glavi sigurno ostao onaj poraz u polufinalu Svjetskog prvenstva. Sigurno je da na Europsko prvenstvo ne dolazimo kao autsajder, ali moramo biti skromni i ponizni. Naš prvi cilj je prolazak skupine i plasman u nokaut fazu natjecanja – objasnio je izbornik.


Oprez


Savršeno je jasno da će suparnici Hrvatske iz skupine D, Engleska, Škotska i Češka s osobitim zanimanjem pratiti večerašnju utakmicu u Bruxellesu. Uostalom, Dalić i njegovi suradnici ovih dana također drže njihove nastupe na oku.


– Naravno da ih sve pratimo. Uglavnom znamo u kakvom su stanju Englezi, Škoti i Česi. Jasno nam je što nas očekuje, a sada smo maksimalno fokusirani na našu prvu utakmicu u skupini. Englezi čuvaju svoje snage i ne otkrivaju svoje karte do kraja. Svi tako rade. Moramo biti oprezni jer prijateljske utakmice ne znače toliko puno u smislu onoga što će se igrati na EURO-u. Neke reprezentacije čuvaju igrače i pokušavaju ih osvježiti – rekao je Dalić, dodavši da Hrvatsku čeka težak zadatak jer su joj suparnici u skupini D dva domaćina kontinentalne smotre, Engleska i Škotska.


Zbog svega navedenog večerašnji sraz s Belgija ima status najbolje moguće pripreme za EURO.


– Žao mi je što je Kevin De Bruyne ozlijeđen i želim mu brzi oporavak. Bila bi šteta da EURO prođe bez takvog igrača. Imam i veliko poštovanje za Roberta Martineza, kojeg smatram jednim od najboljih trenera na svijetu. To je pokazao na Svjetskom prvenstvu i kroz plasman na rang-listi FIFA-e. Možda je ta njihova pozicija iznenađenje, ali to samo pokazuje da igraju dobro u kontinuitetu. Po meni je Belgija jedan od najvećih favorita -EURO-a – zaključio je Dalić.