LIGUE 1

Francuzi odlučili da će smanjiti broj prvoligaških klubova, iduće sezone ispadaju četiri momčadi

Portal Novi list

Ligue 1/Foto: REUTERS

Ligue 1/Foto: REUTERS

Reforma će se provesti iduće sezone kada će iz prve lige ispasti četiri najlošije plasirane momčadi, a u nju će se promovirati samo dvije najbolje iz drugoligaškog društva.RIJEKA Ligue de Football Professionnel, središnje upravljačko tijelo dva najviša ranga francuskog nogometa, priopćilo je u srijedu kako će Ligue 1 ubuduće činiti 18, a ne 20 momčadi.


Reforma će se provesti iduće sezone kada će iz prve lige ispasti četiri najlošije plasirane momčadi, a u nju će se promovirati samo dvije najbolje iz drugoligaškog društva.


Ova odluka donesena je gotovo jednoglasno, a protiv nje bili su samo predstavnici Metza. Sve popunjeniji raspored utakmica jedan je od glavnih motiva iza ove odluke, a sličnim putem uskoro bi mogla krenuti i Serie A i u Italiji. U Italiji se liga dug vremenski period imala ili 16 ili 18 klubova, sve dok u sezoni 2004/05. nije proširena na dvadeset.
Ligue 1 tako je prva od najjačih europskih liga koja je odlučila slijediti primjer njemačke Bundeslige. Tamošnji klubovi već godinama svake sezone igraju četiri ligaške utakmice manje u odnosu na one čije se lige sastoje od 20 članova. Francuski prvoligaši s provedbom plana kreću u sezoni 2023/24.