KOMENTAR HEROJA UTAKMICE

Fran Pilepić, igrač odluke u pobjedi Škrljeva u Sinju: “Odluka je bila instinktivna, sve sam stavio na taj šut”

Zlatko Horvat

Fran Pilepić/Foto Arhiva NL

Fran Pilepić/Foto Arhiva NL

Ovo mi je prvi šut za pobjedu kada je momčad bila u minusu. Prije tri godine zabio sam u Turskoj za pobjedu, ali rezultat je tada bio izjednačen – kaže Pilepić.



RIJEKA Na semaforu je do kraja ostalo 11 sekundi. Fran Pilepić je dobio loptu, driblingom obišao svog čuvara, ali zaustavljen je osobnom pogreškom. S obzirom na to da Alkar u tom trenutku nije iskoristio bonus, momčad Adria Oil Škrljeva opet je dobila loptu sa strane, ali sada je do kraja ostalo sedam sekundi. Pilepić je, čuvan Riječaninom Ivanom Kučanom, nekadašnjim igračem Kvarnera 2010, koji je i sam jednu sezonu proveo u Mavrincima, potegao »dugu tricu« sa šest i pol metara.


– Super osjećaj. Ovo mi je prvi šut za pobjedu kada je momčad bila u minusu. Prije tri godine zabio sam u Turskoj za pobjedu, ali rezultat je tada bio izjednačen. Sada je pritisak bio puno veći. Zadovoljan sam zbog sebe i zbog momčadi – kaže Fran Pilepić.


Kučan je nemoćno širio ruke poslije Pilepićeva pogotka, odlazeći na minutu odmora.




– Nisam htio otići na prodor jer tko zna što bi se izrodilo, neki kontakt. Odluka je bila instinktivna, sve sam stavio na taj šut. Znao sam da moram izvući zadnji atom snage, maksimalno ispružiti ruku jer mi je nekoliko prethodnih šuteva završilo na prvom obruču. To je bila dobra pouka. Kučan je čak obranu korektno odradio, bio mi je na ruci, ali sve sam dao u taj šut. U svemu je dosta važna i ta psihička komponenta, mentalni napor i želja.


Lopta je »bez kosti« prošla kroz obruč… Do kraja su ostale dvije sekunde. Domaći su čak uspjeli uputiti šut, ali Amerikanac Echols promašio je pobjedu koju su gosti kaparirali četiri minute prije kraja, kada su imali plus devet.


– Imali smo utakmicu u džepu, a onda promašimo zicer, izgubimo dvije lopte… No ostali smo pribrani nakon serije 10:0 domaćih. Trener Rajković je nacrtao akciju, ali domaći su imali pravo na još jednu osobnu pogrešku i potošili četiri sekunde. Sljedeća je akcija bila improvizacija.


S omjerom 8-18 sastav Damira Rajkovića otisnuo se izvan opasne zone, a sa sve boljim Pilepićem, iza kojeg je stanka od godinu i pol dana, mogu razmišljati o boljim pozicijama u doigravanju.


– Posljednjih se utakmica puno bolje osjećam u onome u čemu sam najjači, u vanjskom šutu. U prvih nekoliko utakmica lopte su bile kratke, nisam imao puni osjećaj, nekakvu sigurnost u šutu. Sada sam već tri puna mjeseca u trenažnom procesu te se vraća ritam i ta sigurnost. Šut je opet automatski, kao što je bio tijekom karijere i puno se ugodnije osjećam na terenu. I kao momčad se dižemo. U posljednje smo vrijeme imali sve jake suparnike, ali momčad i ja odradili smo ih sasvim korektno. Zabok, Šibenik, Sonik Puntamika i mi borit ćemo se za razigravanje od petog do osmog mjesta. Pred nama je 13 utakmica i bilo bi dobro završiti na petom ili šestom mjestu uoči doigravanja – zaključuje Pilepić.