Ništa od europske jeseni...

El Kaddouri i Murg zatvorili Bijelima vrata skupine Konferencijske lige, momčad Gorana Tomića pokazala limite

Zlatko Horvat

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Šteta što već krajem kolovoza završava riječka europska priča, ali Bijeli su pokazali limite protiv odlične grčke momčadi. Uz dva pogotka, gosti su u prvom poluvremenu triput zatresli okvir gola



RIJEKA Kuglica s natpisom PAOK bit će u bubnju skupina Konferencijske lige, grčka momčad potvrdila se kao bolji sastav i projurila Rujevicom. Uz dva pogotka, što su ih postigli Omar El Kaddouiri i Thomas Murg, triput su zatresli okvir gola.


Bijelima za utjehu ostaje 750 tisuća eura za ispadanje u “play-offu”, dok će Grci za plasman u skupinu inkasirati 2.9 milijuna eura uz mogućnost dodatne zarade za svaki pozitivan rezultat u skupini. Šteta što već krajem kolovoza završava riječka europska priča, ali Bijeli su pokazali limite protiv odlične grčke momčadi, kojoj nije smetalo što prvenstvo Grčke nije ni počelo zbog nesuglasica zbog televizijskih prava.


Foto galerija: Play-off KL: Rijeka - PAOK Foto: Vedran Karuza


“Rijeka, Rijeka”, odzvanjalo je poslije utakmice, domaći sastav pjesmom i pljeskom ispraćen je s travnjaka u nove izazove na domaćim travnjacima. Riječani nemaju vremena za žaljenje zbog prokockane prilike, već u nedjelju ih čeka, prije reprezentativne stanke, Jadranski derbi protiv Hajduka na Poljudu. Uz poruku navijača Splitu..


RIJEKA – PAOK 0:2



Stadion HNK Rijeka. Sudac: Serhij Bojko 5 (Ukr). Strijelci: 0:1 El Kaddouri (11′), 0:2 Murg (80′). Žuti karton: Abass, Galović, Drmić (Rijeka), Taylor, Swiderski, Murg (PAOK).


RIJEKA (3-4-3): Prskalo 6, Krešić 6, Galović 6 (od 71′ Vučkić -) Escoval 5, Tomečak 6,5 (od 80′ Bušnja -), Pavičić 6, Lepinjica 5,5 (od 46′ Selahi 6), Vukčević 5,5 (od 46′ Čerin 6), Ampem 6, Drmić 6 (od 84′ Obregon -), Abass 6.


PAOK (4-2-3-1): Paschalakis 6,5, Taylor 6, Varela 6,5, Crespo 6,5, Vieira de Freitas 6,5, Kurtić 7 (od 76′ Esiti -), Schwab 6,5, Živković 6,5, Biseswar 7 (od 76′ Kagawa -), El Kaddouri 7,5 (od 67′ Murg 7), Swiderski 6,5.

U drugoj minuti gosti su tražili jedanaesterac poslije starta Ampema Šwiderskom, ali dojam je da je ganski igrač čisto odnio loptu. No, samo četiri minute kasnije gosti su u istoj akciji dvaput pogodili – prečku. Lepinjica je želio previše, izgubio loptu, Kurtić je raspalio izvana i pogodio vratnicu, da bi u nastavku akcije isto učinio El Kaddouri. Riječani su opasno živjeli na otvaranju, koje je podsjetilo na prvi susret i reviju akcija grčkog sastava.


Foto galerija: Navijači na utakmici Rijeka - PAOK Foto: Vedran Karuza


Napadačka igra naplaćena je u 11. minuti. Jasmin Kurtić je dugo i predugo neometan vukao loptu i podvalio je za Omara El Kaddourija, koji je ušao u šesnaesterac iza obrane Bijelih, podmetnuo nogu na sjajno upućenu loptu i skrenuo je u desni kut nemoćnog Prskala – 0:1.


Buđenje


Odlična je bila podrška s tribina, pogotovo sa sjevera, ali nešto je nedostajalo Bijelima. Prvi pravi pljesak dobio je Tomečak za pokušaj s 20 metara u 19. minuti. Bio je to prvi znak buđenja domaćeg sastava, koji je u 22. minuti mogao ostati s igračem manje. Issah Abass je već imao žuti karton, a onda je pokušao suparničkom igraču uzeti loptu nakon prekršaja gostiju. Sudac Bojko se već uhvatio za džep, ali se predomislio, očito ne želeći utjecati na igračku ravnotežu na terenu. Diego Biseswar, krivac za pogdak Lepinjice u Solunu, natjerao je Prskala na paradu u 30. minuti.


Dvije minute kasnije na drugoj strani opružio se i Packalakis, ali Abasova lopta je poslije udarca s ruba šesnaesterca prohujala pored gola uz nevjericu na tribinama, s kojih su se ubrzo začuli zvižduci poslije dosuđenog prekršaja Escovala nad El Kaddourijem 20 metara od gola Prskala. No, Vierira nije pogodio cilj. Odmah na drugoj strani probao je Tomečak, ali i on je prebacio gol u akciji u kojoj su domaći tražili jedanaesterac zbog igranja rukom, ali sudac se nije oglasio.


Previše je bilo prostora pred šesnaestercem Riječana, baš kao u drugom poluvremenu prvog susreta “play offa” u Solunu, što je što je još jednom iskoristio El Kaddouri i odlučio se na udarac s dvadesetak metara. Prskalo je poletio zrakom, ali mogao je samo pogledom ispratiti loptu, koja je treći put pogodila okvir riječkog gola u prvom poluvremenu…


Poslije prvih 45 minuta na semaforu je stajalo 0:1, što je za Bijele bio odličan rezultat. Drmić je bio odsječen u napadu i njegov pokušaj u 42. minuti, kada je vratar gostiju lako ukrot loptu upućenu u sam kut, dok Pavičić i Lepinjica nisu mogli pokrpati sve odtkuda je puštalo kada bi gosti krenuli naprijed. Tomić je bio spremana korekcije u nastavku i zato su veznjaci Gnezda Čerin i Selahi brzo krenuli na zagrijavanje, ušavši u igru umjesto Vukčevića i Lepinjice u 46. minuti.


Premalo ideje


Pjesmom su navijači željeli ponijeti svoje ljubimce do izjednačenja. I skoro im je uspjelo, Selahi je raspalio iz daljine u 55. minuti nakon ubacivanja Ampema s lijeve strane. Grci su usporili igru, prerano su počeli “krasti” minute. No, trebalo je biti oprezan, jer brzo bi prenijeli težište igre na riječku stranu.


Premalo je bilo ideje u rijekom sastavu, dok su gosti prelako dolazili u opasnu zonu. U 64. minuti El Kaddouri je tako petom odigrao za Biseswara, udarac kojeg je, srećom po RIječane, završio u bloku.


Trebao je Riječanima poljubac sreće, kakav su Grci imali u posljednjim sekundama prve utakmice. Probao je u 68. minuti Tomečak Škaricama na drugoj stativi nakon ubačaka Ampema, ali lopta je zapela u bloku, dok je minutu kasnije Pavičić probao zatresti mrežu iz daljine, lopte je prošla preko gola.


U 74. minuti Drmić je pohitao prema golu gostiju, ali lopta mu je pobjegla pa je epilog svega bio žuti karton budući da je zakačio vratara gostiju, koji je bio brži.


Velika pogreška Escovala, koji je u šesnaestercu na pladnju darovao gostima loptu, bila je točka na “i” za prolaz gostiju. Lopta se dokotrljala do Murga na rubu šesnaesterca, uslijedio je udarac, uslijedio je udarac po kojem Prskalo nije imao šansu – 0:2. Kraj priče. Možda je Ivan Lepinjica svojim pogotkom u Solunu podgrijao lažnu nadu, dalje je prošla bolja momčad. No, Riječani su mogli uživati u jednoj ljetnoj europskoj nogometnoj večeri, bez obzira što ukupni rezultat nije bio povoljan.