Godinu dana uoči...

Dovršeno već pet od osam stadiona za SP u Kataru, svi se nalaze u krugu od 50 kilometara

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Posljednji stadion koji će biti dovršen je Lusail Arena, mjesto održavanja finala.



DOHA Godinu dana prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru pet od osam stadiona, namjenski izgrađenih za prvenstvo, potpuno je dovršeno.


Još dva – stadion Ras Abu Aboud i Al Bayt – bit će svečano otvoreni tijekom Arapskog kupa, generalne probe koja počinje 30. studenog i završava godinu dana prije finala Svjetskog prvenstva, 18. prosinca.


Posljednji stadion koji će biti dovršen je Lusail Arena, mjesto održavanja finala.




“Za sve one koji vole nogomet, ovo će biti kao da je trgovina igračkama za djecu. Bit će osam, vrhunskih stadiona – neki od najljepših stadiona na svijetu u krugu od 50 kilometara, tako da će biti super. Svjetsko prvenstvo je prilika da se upoznamo druge kulture i drugi ljudi”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.


S obzirom na to da je Katar najmanja zemlja, veličine jedva 11.600 km2, koja je domaćin Svjetskog prvenstva, a budući da se svi stadioni nalaze u glavnom gradu Dohi i oko njega, navijači mogu prisustvovati više utakmica u istom danu. Neće se ponoviti jurnjava u posljednjem trenutku za završetak stadiona i infrastrukture, kao što je to bio slučaj na turniru u Brazilu 2014. godine.


“Kada je riječ o našem napretku, završili smo 98 posto infrastrukturnih radova,” izjavila je novinarima Fatma Al-Nuaimi, glasnogovornica Organizacijskoga odbora prvenstva,koji će se igrati po prvi put u zimi na sjevernoj hemisferi.


Utakmica otvaranja održat će se 21. studenog na stadionu Al Bayt kapaciteta 60.000 gledatelja, a početak će bez sumnje donijeti olakšanje organizatorima jer će konačno nogomet biti u središtu pozornosti, a na pitanja izvan terena, kao što su radna prava za radnike migrante.


Vlada Katara priopćila je u utorak je odbacila optužbe u izvješću Amnesty Internationala da su tisuće radnika migranata iskorištavane, s teškim uvjetima rada, slaboim plaćama i nedovoljnim mjerama sigurnosti pri radu.


Katar se nada privući 1,2 milijuna posjetitelja, otprilike trećinu svoje populacije, na turnir.Svi navijači koji posjećuju utakmice moraju biti u potpunosti cijepljeni protiv COVID-19, a organizatori su rekli da očekuju da će moći ponuditi do 130.000 soba, uključujući pustinjska “navijačka sela” i hotele u luci.