Vratar reprezentacije

Dominik Livaković uoči utakmica Lige nacija: “Snimke Ronalda i Mbappea gledat ću duže nego ostale”

Hina

Dominik Livaković i Duje Ćaleta-Car/Foto PIXSELL

Dominik Livaković i Duje Ćaleta-Car/Foto PIXSELL

Prije svake utakmice pogledam video-snimke protivničkih igrača i napadača. U slučaju Ronalda i Mbappea, njihove video-snimke pogledat ću malo duže nego što to činim kad su u pitanju napadači iz HNL-a - rekao je Livaković



ZAGREB Prije svake utakmice pogledam video-snimke protivničkih napadača, a u slučaju Ronalda i Mbappea njihove video-snimke pogledat ću malo duže, kazao je na okupljanju hrvatske nogometne reprezentacije u Zagrebu uoči dvoboja Lige nacija s Portugalom i Francuskom vratar Dominik Livaković.


“S Dinamom sam imao dvije jako teške utakmice, bilo je jako puno posla, jedanaesteraca pogotovo… S reprezentacijom me očekuju utakmice protiv europskih i svjetskih prvaka, neće biti lako, ali idemo korak po korak, vjerujem da će sve biti dobro”, kaže Dominik, pred kojim je tim veći izazov u Portu i Parizu uzme li se u obzir činjenica da ga u razmaku od samo nekoliko dana čekaju izravna sučeljavanja s velikim napadačima, poput Cristiana Ronalda i Kyliana Mbappea.


“Naravno da će doživljaj biti puno jači u odnosu na HNL. Što se tiče priprema, ionako prije svake utakmice pogledam video-snimke protivničkih igrača i napadača. U slučaju Ronalda i Mbappea njihove video-snimke pogledat ću malo duže nego što to činim kad su u pitanju napadači iz HNL-a, ali, općenito govoreći, moja priprema za te utakmice bit će vrlo slična onim uobičajenim.”




Dominik još uvijek odolijeva zovu inozemne karijere, za razliku od reprezentativnih kolega vratara koji su nogometnu sreću pronašli izvan Hrvatske.


“Idem li stopama Dražena Ladića? Kao prvo, jako cijenim Dražena Ladića i sve što je napravio za Dinamo i hrvatsku reprezentaciju, a kad je u pitanju moj inozemni angažman… Ako i kada se dogodi interes određenog kluba, najvažnije će biti da tamo budem prvi vratar. To će biti presudno.”


Livaković je u posljednjih nekoliko utakmica bio posebno inspiriran kad su u pitanju jedanaesterci. Koja je tajna uspjeha kod obrane udaraca s bijele točke?


“Istina, krenulo me u posljednjih tjedan dana. Ne, nisam imao neku posebnu inspiraciju, u pitanju je osjećaj”, zaključio je Livaković.


Veznjak hrvatske nogometne reprezentacije Mario Pašalić nedavno je u Lisabonu u dresu Atalante protiv PSG-a, a u okviru četvrtfinala Lige prvaka, odigrao “utakmicu za infarkt”. Zahvaljujući njegovu pogotku momčad iz Bergama bila je na pragu polufinala elitnog europskog klupskog nogometnog natjecanja, ali slavlje su u smiraju utakmice pokvarili pogoci Marquinhosa i Choupo-Motinga.


Trauma u Portugalu? Ne bih rekao. Nije lijep osjećaj izgubiti utakmicu na takav način, ali ne bih to nazvao traumom. Naravno da mi se na spomen Portugala misli vrate na tu utakmicu, ali ovo je potpuno drukčija situacija. Igram s hrvatskom reprezentacijom, okolnosti se značajno razlikuju”, kaže Pašalić koji je u Lisabonu zaslužio trenerovo povjerenje od prve minute, a u nastavku utakmice bio jedan od najboljih igrača Atalante.


U odsustvu Luke Modrića i Ivana Rakitića, Pašalić se nameće kao jedno od rješenja u veznom redu Vatrenih za predstojeće ispite u Ligi nacija protiv Portugala i Francuske.