JOSIP JURANOVIĆ

Desni bočni poljskog prvaka Legije i hrvatske reprezentacije: “Optimist sam, naša snaga je zajedništvo”

Zlatko Horvat

Josip Juranović/Foto REUTERS

Josip Juranović/Foto REUTERS

Živim san svakog dječaka u Hrvatskoj koji se želi baviti ili se bavi nogometom. Velika je čast biti s Hrvatskom na velikom natjecanju, jedva čekam to doživjeti – kaže Juranović



RIJEKA Devet igrača, Luka Modrić, Ivan Perišić, Josip Brekalo, Marcelo Brozović, Duje Ćaleta-Car, Milan Badelj, Ante Rebić, Andrej Kramarić i Ante Budimir, priključili su se reprezentaciji Hrvatske na pripremama u Rovinju, izbornik Zlatko Dalić sada na raspolaganju ima sve igrače za prijateljsku utakmicu s Armenijom u Velikoj Gorici, što se igra 1. lipnja te dovoljno vremena za uigravanje zadnje linije.


– Možemo popraviti taj segment igre. Bit ćemo dosta zajedno, puno pričamo, pogotovo mi u obrambenoj liniji. Vjerujem da ćemo po tom pitanju biti jako dobri na EURO-u. Optimist sam, naša snaga je zajedništvo. Vidi se to na svakom treningu, atmosfera je jako dobra i vjerujem da će tako ostati do kraja. Drago mi je što sam ovdje. Živim san svakog dječaka u Hrvatskoj koji se želi baviti ili se bavi nogometom. Velika je čast biti s Hrvatskom na velikom natjecanju, jedva čekam to doživjeti. Pun sam optimizma. Nadam li se minutama? Izbornik je taj koji odlučuje. Na mojoj poziciji igra Šime Vrsaljko, o kojem ne moram trošiti previše riječi. Drago mi je da je Šime s nama, on je pozitivan duh naše svlačionice. Puno pričamo o poziciji koju igramo, Šime mi pomaže savjetima. Što se minuta tiče, uvijek ću dati sve od sebe i što god izbornik od mene očekuje, to ću napraviti – kaže Josip Juranović, koji je na pripreme stigao kao prvak Poljske s Legijom iz Varšave.


Sezona karijere


– Poljska je liga jako zahtjevna u fizičkom smislu, dosta se toga bazira na trci, manje se radi na taktici. Možemo reći da su lige podjednake, ali u Hrvatskoj sigurno ima više talenata. Zadovoljan svojom klupskom sezonom, dao sam dva gola i imao osam asistencija. Mogu reći da mi je ovo jedna od najboljih sezona u karijeri.




Hrvatsku na EURO-u čekaju jaki protivnici, a prvi susret protiv Engleske igra se 13. lipnja.


– Sve su to dobre reprezentacije, posebno Englezi, koji će se sigurno htjeti osvetiti za poraz u polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji. Međutim, moramo gledati sebe. Istina, napad engleske reprezentacije izgleda jako moćno, ali kad vidim s kim igram, odmah mi je lakše – zaključio je Juranović.


Lovre Kalinić jedan je od triju vratara reprezentacije.


– Doći u reprezentaciju čast je i zadovoljstvo, sreća jer si tu sa svojim kolegama. Krenuli smo u dobrom ritmu i nadam se da ćemo tako nastaviti – kaže Kalinić, koji je dobro iskoristio posudbu u Hajduk iz Aston Ville.


– Hrvatska nikad nije bila problem po pitanju vratara, uvijek smo imali kvalitetne vratare, a to je slučaj i u ovom sazivu. Ima dosta novih igrača i stvara se neka nova krv. Nadam se da će svi koji su dobili poziv to i opravdati.


Englezi


Vatreni nastup na EURO-u dočekuju kao svjetski doprvaci i to može biti teret.


– Svjesni smo da su poslije tog uspjeha protiv nas svi motivirani i idu 120 na sat. Prihvatili smo ulogu favorita i ne bježimo od toga. Oscilacije u igri u proteklom razdoblju? Moramo biti svjesni da je u Rusiji igrala jedna momčad, a da je sad puno novih igrača. Stvara se neka nova krv u reprezentaciji, vjerujem da će svi oni koji su dobili izbornikov poziv to i opravdati.


Kalinić je član Aston Ville i na vezi je sa suigračima koji su u kadru engleske i škotske reprezentacije.


– Čujem se s Jackom Grealishem, Tyroneom Mingsom i Ollieom Watkinsom iz engleske te Johnom McGinnom iz škotske reprezentacije. I oni su puni optimizma, ali ni mi ne odustajemo od svojih ciljeva. Zanima nas prolazak skupine, to je naš primarni cilj.


Optimizam vlada u hrvatskom taboru, reprezentacija se kompletira.


– Naša je snaga zajedništvo, ono nas je uvijek krasilo. O pojedinačnoj kvaliteti ne treba pričati, imamo igrače koji igraju u top klubovima i iza sebe imaju top karijere. Međutim, tek ako se stavimo u službu momčadi, možemo puno; kad dođemo u reprezentaciju moramo biti svi za jednoga. Navijači? Nedostaju nam, nažalost i ovo nenormalno nam je postalo normalno. Teško se priviknuti da publike nema, a navikli smo na podršku navijača. Jako nam nedostaje dvanaesti igrač s tribina – zaključio je Kalinić.