TREĆA HNL - ZAPAD

Derbi Jadrana i Crikvenice u Poreču odlučuje o prvaku, Lopac: “Bit će to festival nogometa”

Valentina Prokić

Tomislav Lopac/V. KARUZA

Tomislav Lopac/V. KARUZA

Jadran i Crikvenica su dvije najbolje ekipe i zaslužile su igrati ovakvu utakmicu. Vjerujem u svoje dečke. Cijelo prvenstvo su na prvom mjestu i tamo će i ostati - kaže trener Crikvenice Tomislav Lopac



RIJEKA Nogometaši Jadrana i Crikvenice danas u Poreču odlučuju tko će biti prvak Treće lige zapad. Trećeligaška kolona došla je do kraja, a iako su Crikveničani gotovo cijelu sezonu držali čelnu poziciju, Porečani su u prilici podignuti važ na svom stadionu, no samo ako osvoje tri boda.


Crikvenica u Poreč stiže s tri boda prednosti i kompletnom momčadi, a prvi međusobni dvoboj završio je 1:1. No, unatoč prednosti, gosti igraju na pobjedu, bez kalkulacija, jer sami kroje svoju sudbinu.


– Imam iskustva u ovakvim utakmicama kada se odlučuje u zadnjem kolu, i za ostanak i za prvo mjesto. Jednom u Ličko-senjskoj županijskoj ligi u Otočcu zadnje kolo je odlučivalo o naslovu i pobijedili smo 1:0. U Crikvenici 2008. godine je zadnje kolo odlučivalo o ostanku u ligi i pobijedili smo kući Buje s 3:2. Borba za ostanak u Otočcu, svake godine bismo dogurali do kraja i zadnju utakmicu bi morali pobijediti, tako da sve znam o tome – prisjetio se trener Crikvenice Tomislav Lopac nekih prošlih biti ili ne biti utakmica.


Opuštena atmosfera




Osim trenera i igrači su spremni za najvažniju utakmicu sezone.


– Kako tjedan izgleda, mislim da su spremni, ničim ne pokazuju da nisu. Atmosfera je dobra, opuštena, svi znamo što nam je činiti, a što će biti na samoj utakmici, to ćemo tek vidjeti. Vjerujem u igrače jer imamo dosta iskusnu momčad, izuzev dva, tri mlađa, koji su tek sad počeli igrati. Čak su Prpić i Bogdanić, koji su u kvoti do 21 godine imaju iznad sto trećeligaških utakmica, a drugi su svi na 200 do 300 utakmica. Tako da mislim da nećemo imati problema s pritiskom zbog važnosti utakmice. Mi vjerujemo u sebe, znamo svoju kvalitetu i dečki su svjesni toga te vidim da su pozitivni – prenosi dojmove iz svlačionice trener Crikvenice.


U Poreču se sprema prava nogometna fešta, Jadran će imati glasnu podršku svojih navijača, ali to Crikveničane ne brine previše.


– Naravno da je lakše igrati kod kuće, jer ne moraš putovati i ima više tvojih navijača pa si u psihološkoj prednosti. No, najava je da iz Crikvenice ide autobus naših navijača i stalnih gledatelja koji su se sami organizirali, tako da ćemo i mi imati stotinjak naših u Poreču. Bit će to festival nogometa. Jadran i Crikvenica su dvije najbolje ekipe i zaslužile su igrati jednu ovakvu utakmicu – mišljenja je Lopac.


Što se prednosti ili nedostataka, odnosno opasnosti koje prijete od domaće momčadi tiče, trener Crikvenice se njima ne opterećuje, važna je samo igra njegove momčadi.


– Prednosti Jadrana? Moram biti malo bahat i reći da im ne bih nigdje dao prednost! Vjerujem u svoje dečke i tu se nema što dodati ili oduzeti. Cijelo prvenstvo su na prvom mjestu i tamo će i ostati u subotu u 20 sati – odlučno je poručio Tomislav Lopac.


Prvo mjesto


Bez obzira na titulu prvaka, Crikvenica neće u kvalifikacije za viši rang zbog problema sa stadionom. Iako su bili prijavljeni za licenciranje i radovi su krenuli, isto su tako prekinuti, a zamjenski stadioni su bili predaleko. Ta činjenica u svlačionici ipak nije umanjila želju za osvajanjem naslova prvaka.


– To smo već apsolvirali prije tri-četiri tjedna i na dečkima se poslije nije vidjelo da im to predstavlja nekakav problem, oni su motivirani. Nakon poraza u Rovinju rekao sam i u medijima i u svlačionici – prvi je samo jedan, prvi nije lako biti i prilika za biti prvi nekima se pruži jednom u životu. Crikvenica je zadnji puta bila prva 2000. godine. Bez obzira na sve, prvi je prvi pa makar i za žvakaće gume – kaže Lopac.


Tomislav Lopac u Crikvenicu se vratio sredinom travnja, nakon što je Siniša Mihić napustio klub, koji je vodio u pet proljetnih kola. Jedan od razloga Lopčeva povratka bile su i drugoligaške kvalifikacije.


– Privuklo me to prvo mjesto, odnosno kvalifikacije za drugu ligu jer je evidentno bilo da smo mi već tada osvojili mjesto koje vodi u kvalifikacije, bez obzira na to koji završimo među prve tri momčadi. Vidjelo se po ljestvici tada da nećemo biti ispod trećeg mjesta, a već smo tada imali osjetnu prednost ispred Rudara. No, uz to meni je ambijent u Crikvenici skoro kao domaći jer kad provedeš četiri godine u klubu tijekom posljednjih 12, mogu čak reći da sam skoro najdugovječniji trener Crikvenice u bližoj prošlosti. Bio sam tu od 2008. do 2010. pa opet od 2012. do 2014. i sada sam se vratio još jednom. I kad dolazim samo gledati utakmice u Crikvenicu, osjećam se kao doma, tako da mi nije bio problem vratiti se – zaključio je Tomislav Lopac.


Šuran: Bez kalkulacija

Derbi se igra za naslov prvaka i prestiž. Crikvenica ima tri boda prednosti i može igrati »na nulu«, a svaka druga pobjeda znači da će prvo mjesto slaviti u svlačionici Jadrana.


– Meni je drago što moramo pobijediti, na taj način igrat ćemo otvoreno, nećemo kalkulirati i čuvati početni rezultat. Dakle, igramo napadački, kao uostalom i svaku utakmicu te tražimo pobjedu – odlučan je trener Jadrana Dalibor Šuran.


Kod igrača osjeća da gore od želje za tom pobjedom.


– Atmosfera je odlična, malo su nas sputale ozljede i kazne, ali vjerujem u one koji će istrčati. Svi smo svjesni značenja utakmice i vidim po igračima da samo čekaju da sve započne. Sve se to prenijelo i na sam grad.


Crikvenica nije nepoznanica.


– Znamo sve o njima kao momčadi, ali i individualno. Čim su prvi na ljestvici veći dio prvenstva, onda je svaka riječ o njima suvišna. Imaju najmanje primljenih pogodaka, imaju jednog od boljih vratara u ligi, čvrsti u obrani i s odličnom tranzicijom prema naprijed tako da nas očekuje teških 90 minuta igre. No, ako smo protiv njih u prvom dijelu mogli odigrati 1:1 na njihovom stadionu, onda sam siguran da u Poreču možemo biti bolji.