NA MLADOG RIJEČANINA OZBILJNO SE RAČUNA

Daroviti veznjak Rijeke Adrian Liber: “Luku Modrića posebno cijenim, on je pravi primjer kako se može uspjeti”

Denis Frančišković

Adrian Liber/Foto Arhiva NL

Adrian Liber/Foto Arhiva NL

Mogu pokriti i zadnjeg i ofenzivnog veznog. Dobro se osjećam na obje pozicije i to stvarno nije problem. Uzor? Pa to je Iniesta. Ali i Modrić. Njega osobito cijenim jer je pokazao kako igrač iz male zemlje napornim radom i predanošću može uspjeti i daleko dogurati - kaže Liber



RIJEKA Šibenska pobjeda Bijelih, već četvrta u seriji, imala je svoja dva junaka. Strijelca Josipa Drmića i ništa manjeg važnog »jokera«, mladog Adriana Libera, koji je svom suigraču servirao loptu na pladnju, praktički obavio glavninu posla prije konačnog hladnokrvnog Drmićevog poentiranja. Bilo je to nešto poput »lopte s očima« kako se voli istaći u nogometnom žargonu, bolje rečeno već »pola gola«. Upravo to su lopte za kojima ove godine posebno žude Rijekini napadači, Drmić je svoju dočekao, Kulenović jednu sličnu dobio, ali neprecizno pucao s ruba šesnaesterca.


Dosad je takvu loptu znao podvaliti Murić, premda su njegove više majstorske one iz kornera i ubačaja, a ovakve poput Liberovih najviše se očekuju od Pavičića i Mudražije. No, to je problem kojeg je Goran Tomić svjestan i na kome će trebati raditi u pripremi svake utakmice.


U trenutku dok su na Rujevici mladi pali nekako u drugi plan, Liber je svakako osvježenje, po mnogima igrač koji je puno prije trebao dobiti pravu šansu. Velika Rijekina nada prvoligaški je debitirala svojevremeno kod Igora Bišćana u svibnju 2019. u posljednjih desetak minuta ogleda u Koprivnici nakon čega je uslijedila posudba u Orijent 1919. Kod Tomića je Liber ušao u 88. minuti susreta u Velikoj Gorici te u Šibeniku zaigrao od 68. minute. Riječani su iz Šibenika došli u ranim jutarnjim satima nedjelje i odmah
odradili trening.




– Takva je nekakva rutina, odmah imamo regeneracijski trening, a oni koji su manje igrali, imaju kompenzaciju. Nije nam bilo teško jer bilo se puno lakše i u boljem raspoloženju vraćati doma i voziti četiri sata. Ipak su u pitanju važna tri boda – kaže Liber.


Dobra odluka


Riječane je očekivano dočekao tvrd suparnik, pretpostavljalo se da bi praktički mogla odlučiti jedna lopta ili onaj tko u završnici bude smireniji i zabije prvi gol.


– Utakmica je bila napeta od samog početka i neizvjesna do samog kraja. Trener nas je na to upozorio, rekao nam je da ćemo morati odigrati najbolju utakmicu do sada. Ovo su teško izborena i jako vrijedna tri boda za nas, a meni je drago da sam na neki način mogao pridonijeti tome. Tomićeve upute prije ulaska u igru? Ništa posebno. Samo da se opustim. Naravno, bilo je treme i malo nelagode, ali sve je išlo normalnim tijekom.


Adrian sada tek treba uživati u plodovima svog dosadašnjeg rada, ali i još više »zapeti«.


– Ispred mene je još puno posla. Ima tu dobrih i loših stvari. Završnicu svakako moram popraviti. Sada smo malo proslavili, ali nema puno vremena, svi smo već okrenuti novom ispitu u Puli. Prionuli smo odmah poslu, nema više posebnog pogleda unazad.


Liber je u siječnju potpisao profesionalni ugovor s Bijelima, a nakon što se kalio na susjednoj Krimeji i poprilično sazrio u seniorskom nogometu, opet se vratio u svoju bazu na Rujevici.


– Odlazak u Orijent je bila moja jako dobra odluka, dosad i najbolja. Puno sam tamo naučio, stekao dosta iskustva, radio s dobrim trenerima… Krimeja i Orijent su jedna jako lijepa stanica moje karijere. Sadašnje igre »orijentaša«? Pa nisam gledao baš utakmice, ali naravno pratio sam njihove rezultate. Jako dobro stoje i drago mi je zbog toga, nadam se da će na kraju sezone završiti negdje pri vrhu. Zaslužuju to po kvaliteti igrača.


Mladi val Rijekine škole ono je u što na Rujevici jako puno polažu u budućnosti.


– Mi mladi koji smo u Rijeci puni smo ambicija. Naravno da svi želimo iskoristiti prigodu koja nam se pruži i meni je drago da klub vjeruje u nas. Jedino na taj način ćemo se razviti.


Liberu je veza u srcu momčadi prirodna pozicija, a igru može kreirati iz stražnjeg i pokazao je to i prednjeg plana.


– Mogu pokriti i zadnjeg i ofenzivnog veznog. Dobro se osjećam na obje pozicije i to stvarno nije problem. Uzor? Pa to je Iniesta. Ali i Modrić. Njega osobito cijenim jer je pokazao kako igrač iz male zemlje napornim radom i predanošću može uspjeti i daleko dogurati.


Kup i treće mjesto


Zadovoljan je kako svojim igračkim razvojem, ali posebno onim što mu nudi Rijeka.


– Još uvijek sam mlad igrač. Treba stjecati iskustvo i samo puno raditi. Na svu sreću imam možda i najbolje uvjete u Hrvatskoj, odlične trenere i svaki je trening uživancija tako da je sve ostalo samo na meni. Da radim, slušam i upijam. Trener Tomić? Pa treninzi nisu puno drugačiji od ranijih, ali sviđa mi se kako trener postupa s igračima, komunikativan je i otvoren. To baš cijenim kod njega. Sviđa mi se njegov način rada.


Riječane u ritmu subota-srijeda već sutra čeka gostovanje kod Istre 1961 u polufinalu Kupa Hrvatske. Utakmica u kojoj se nema pravo na kiks…


– Mi ne krijemo ambicije u Kupu koje su velike. A to je osvajanje Rabuzinovog sunca, ali do cilja želimo malim koracima, postupno. Istra je prva na redu… Znamo što nas čeka, Istra se digla u posljednje vrijeme i možemo očekivati čvrstu i tešku utakmicu, ali kako je uvijek jedan moj trener govorio, »i nas se nešto pita«. Ako budemo pravi, vjerujem da će i rezultat biti na našoj strani.


Kako je jedan mladi igrač doživio krizu rezultata pa novi uspon svoje momčadi?


– Usponi i padovi su normalni u nogometu. Bili smo u nekoj krizi, ali evo dižemo se i sad je najbitnije da zadržimo tu konstantu. Imamo jasne ciljeve, osvojiti Kup i treće mjesto u prvenstvu, a za to ostvariti moramo biti maksimalni u svakoj utakmici. Vidjeli smo svi kako smo se brzo približili Gorici i upravo je to ono što daje posebnu draž nogometu.


Gorica je »lovina«, Hajduk puše za vratom?


– Igra Gorice mi se dosta sviđa, vole igrati i nadmudrivati se. Utakmica protiv nje bila je jedna obostrano jako dobra predstava. Šteta samo što nije bilo navijača jer mogli su stvarno uživati. Hajduk nam je za leđima i dobro da je tako napeto. Onda je zanimljivije – zaključuje Liber.