HRVATSKA U-21 REPREZENTACIJA

Danas se u Mariboru igra susret četvrtfinala Europskog U-21 prvenstva, Bišćan: “Dečki su svjesni velike prilike”

Davor Petrović

Sljedeća Španjolska.../Foto PIXSELL

Sljedeća Španjolska.../Foto PIXSELL

Mi im tu šansu moramo povećati i biti im podrška. Bit ćemo hrabri i pripremili smo određene stvari na tom tragu. Nadamo se velikim stvarima - kaže hrvatski izbornik



ZAGREB Hrvatska U-21 reprezentacija danas će u Mariboru pokušati napraviti podvig i probiti se u polufinale Europskog prvenstva preko Španjolske, branitelja naslova prvaka. La Rojita u ovu četvrtfinalnu utakmicu ulazi sa statusom favorita, no Igor Bišćan i njegovi štićenici vjeruju da imaju snage, znanja i moći za iznenađenje.


– Na pripremama smo odradili sve što smo zacrtali. Iza nas su tri ozbiljna taktička treninga s pripremom igre za suparnika. Iako nije bilo idealno, imali smo dovoljno vremena da igračima prenesemo osnovne ideje. Vjerujem da će se to vidjeti na terenu – poručuje Bišćan.


Hrvatska se do četvrtfinala Europskog prvenstva probila s tri boda u skupini D, u kojoj je Portugal ostvario maksimalan učinak, bez primljenog gola. Pobjeda nad Švicarskom (3:2) i minimalni poraz u ogledu s Engleskom (1:2) Bišćanovoj vrsti su bili dostatni za najbolji omjer u krugu s te dvije reprezentacije i osvajanje drugog mjesta.




– Pozitivno ozračje je preduvjet za dobar rezultat, to se već puno puta pokazalo u kolektivnim sportovima. Presretan sam kada vidim ponašanje naših igrača jer dečki su uspostavili super odnose. Teške bitke koje smo vodili su ih zbližile i motivirale, a sada su svjesni velike prilike. Mi im tu šansu moramo povećati i biti im podrška. Nadamo se velikim stvarima – dodaje izbornik hrvatske U-21 vrste.


Trka i kombinatorika


Španjolci su na putu do četvrtfinala bili prilično uvjerljivi u skupini B, gdje su savladali Sloveniju (3:0) i Češku (2:0) te remizirali s Italijom (0:0).


– Opasnost nam prijeti sa svih njihovih pozicija. Ujednačena kvaliteta pojedinaca i momčadi je najveća kvaliteta Španjolske. Taktički su dobri, kombinatorni su i puno trče. Tehnički su tradicionalno jaki, a u igri su disciplinirani i ozbiljni – objašnjava Bišćan, uz napomenu da La Rojita igra s puno dodavanja.


Prema njegovim riječima, Španjolci svojim stilom igre guše suparnika.


– Oni su stvarno favoriti ovog turnira. S druge strane, mi smo zadovoljni što im možemo prepustiti tu ulogu. Nećemo biti previše defenzivni jer nije ovo grupna faza da možemo proći bez postignutog gola. Zato smo dio pripreme posvetili igri prema naprijed, a nadam se da nećemo biti u previše podređenom položaju i orijentirani na obranu – tumači 43-godišnji stručnjak.


Naravno, taktičke ideje zadržane su za stručni stožer i reprezentativce.


– Bit ćemo hrabri i pripremili smo određene stvari na tom tragu. Moramo igrati agresivno i gurnuti Španjolce u probleme. Stavimo li ih pod pritisak, možemo isprovocirati pogrešku te je kapitalizirati – tvrdi Bišćan.


Na drugoj klupi glavnu riječ će imati Luis de la Fuente, koji je Španjolskoj donio naslov europskog prvaka za U-19 i U-21 vrste. Taj 59-godišnji Bask trenerski se profilirao kroz rad s mladim igračima, vodeći Bilbao Athletic, odnosno drugu momčad Athletica iz Bilbaa te spomenute reprezentacije Španjolske.


Koronavirus


– Imamo momčad nevjerojatnog potencijala i sretni smo što nam se pružila prilika da treći put u nizu pokušamo izboriti finale Europskog prvenstva. Ovo je najviša razina nogometa i moramo biti spremni na sve. Želimo držati loptu, kombinirati, brzo se kretati i diktirati tempo utakmice – govori izbornik španjolske U-21 reprezentacije.


Njegove planove djelomično je poremetio koronavirus.


– Nažalost, takve stvari su postale normalne u ovom vremenu. Zdravstveni protokoli su bili vrlo učinkoviti i zaraza se nije proširila, a dečki su pokazali veliku razinu odgovornosti. Najveći problem je taj što smo morali trenirati u manjim skupinama, no vjerujem da se to neće osjetiti na utakmici – zaključuje De la Fuente.