BURA OKO ODGODE

Dan u kojem je jedino Tomić ostao gospodin: neprimjereni potezi izazvali nepotrebne napetosti na relaciji Rijeka – Osijek

Denis Frančišković

Goran Tomić/Foto M. LEVAK

Goran Tomić/Foto M. LEVAK

Za početak, Nenadu Bjelici, Josipu Drmiću, a potom i Osijekovim navijačima bilo bi najbolje da se ugledaju na Gorana Tomića, trenera Rijeke, gospodina i pravog sportaša, koji je u nekoliko jednostavnih rečenica sve rekao



RIJEKA Već u četvrtak bilo je sasvim jasno da su šanse za odigravanje nedjeljnog derbija Rijeke i Osijeka sasvim male, petak je donio samo potvrdu povjerenika natjecanja Josipa Breznog. I veliku buru. Niti jedna odgođena utakmica dosad nije izazvala toliko obostrano otrovnih strelica. Što s jedne strane niti ne čudi. Ne pamti se kada su posljednji put Riječani i Osječani bili takvi režiseri borbe za sami vrh. I jedni i drugi pohvalno sportski naoštreni i željni zadržavanja ili preuzimanja liderske pozicije. Derbi koji sa sobom nosi više od prestiža. Dinamo s tri boda manje i dvije zaostale utakmice (Istra 1961, Hajduk) kao da su u svemu tome i jedni i drugi zaboravili.


Odgoda na zahtjev Osijeka zbog petorice COVID-19 pozitivnih neočekivano je užarila i medije i društvene mreže. I dok generalno brojni riječki navijači smatraju da klub s Drave manipulira, Osječani pozivaju na pravo korištenja propozicija. Sasvim je jasno da odgoda manje ide na ruku Riječanima, koji žele iskoristiti svoj dobar i nezgodan trenutak protivnika, prije svega s ozljedama gostujućih vratara i dijela igrača iz udarne momčadi. Osječani pak žele dočekati derbi u kompletnom sastavu, vjerojatno znajući da samo tako mogu parirati Bijelima. I to je legitimno, oba kluba na braniku su svojih interesa. Ali pritom i s brojnim (ne)opravdanim prozivkama jedni drugih.


Pinocchio i cirkusant


Zbog korone prošle sezone odgođeno je 14 utakmica. Rijeka je odgodila svoje s Goricom (22. listopada 2020., zaraza petorice igrača Gorice koronavirusom),s Istrom 1961 (16. studenog 2020., zaraza kod šestorice igrača Istre) i sa Slaven Belupom (18. prosinca 2020., zaraza četvorice igrača Slavena uz trojicu u samoizolaciji). Dakle sve zbog problema u suparničkim momčadima




Osijek je s druge strane odgodio ogled s Lokomotivom (18. listopada 2020., dvojica zaražena igrača Lokomotive uz petoricu u samoizolaciji) te s Istrom 1961 (22, listopada 2020., sedmorica zaraženih kod Osijeka). Zanimljivo, Puljani su imali najviše odgoda, njih čak pet.


Riječane i njihove simpatizere najviše je naljutio Nenad Bjelica. Što ni ne čudi, jer svi oni koje prate Bijele odmah se sjete njegovih konstatacija o »korporaciji« Dinama i Rijeke koja po njegovom mišljenju »guši« Osijek na putu prema vrhu. Iritiraju ih i Bjeličina dvostruka mjerila kad su u pitanju odgode zbog koronavirusa.


Osječane su pak naljutili potezi Josipa Drmića, njegovo prozivanje Bjelice kao lažova i Pinocchija Prve hrvatske nogometne lige, kao i način na koji je sve na svom Instragramu prezentirao najbolji strijelac lige. U sve se ukopio i Lindon Selahi provokacijom o klaunovima s Drave. S druge strane, nisu ostali dužni ni navijači Osijeka. Drmića su u fotomontaži prezentirali kao klauna, nazivajući ga riječkim cirkusantom kojem je, kako kažu, obećan transfer u Dinamo. Samo dio je to prepucavanja preko društvenih mreža koja su, s obzirom na rejting i ozbiljnost klubova, čini se ipak otišle predaleko s obje strane. Pozitivno podbadanje uvijek ima svoje draži, ali neprimjereni izrazi svojevremeno Bjelice, a sada Drmića i Osijekovih navijača odlaze van sportske sfere. I zato je bitno stati na loptu i smiriti tenzije u iznova zanimljivom prvenstvu. Rijeka i Osijek perjanice su hrvatskog nogometa i klubovi potezi čijih su trenera i igrača uvijek pod dodatnim povećalom.


Zdravlje i odluka


Zapravo, dovoljno je za početak da se ugledaju na Gorana Tomića, u petak jedinog istinskog gospodina novonastale situacije.


– Kao prvo želim svim igračima Osijeka koji su zaraženi koronavirusom brz oporavak, zdravlje je ipak sad najbitnije. Odgoda? Možda nam ne dolazi u pravom trenutku jer smo u dobroj formi, odlično smo trenirali kroz tjedan i uglavnom su svi igrači bili na raspolaganju. S te strane možda nama nije pravo vrijeme za odgodu. S druge strane, treba poštivati odluku HNS-a – rekao je Goran Tomić, trener Rijeke i zaslužio epitet osobe dana u trakavici o odgođenom derbiju.


No, to je Tomićeva konstanta, riječ je o treneru i stručnjaku, ali prije svega čovjeku koji je gospodin za veliku većinu trenera i još veću većinu igrača u HNL-u. Ljudski i komunikativno Rijeka nije imala takvog trenera posljednjeg desetljeća. U ovom trenutku više vrijede i dobivaju na težini jednostavne Tomićeve riječi kao pravog sportaša nego svi bodovi derbija, svi oni lijepi golovi Drmića i sve tako dobre igre Bjeličine obrane ove sezone. Trener Rijeke sve to je zasjenio s nekoliko pravih rečenica koje su pravo osvježenje u sportskom medijskom prostoru.