SEZONA IZNAD OČEKIVANJA

Damir Rajković, trener Adria Oil Škrljeva, poslije uspješne sezone: “Momčad je napravila jedan velik iskorak”

Luka Medak

Damir Rajković/Foto Arhiva NL

Damir Rajković/Foto Arhiva NL

Imali smo momčad sačinjenu od igrača koji nisu baš bili poznati široj javnosti. Bila je to dosta mlađa, potentna ekipa i odlučili smo igru bazirati na agresivnosti i čvrstini, s vremenom smo bivali sve bolji, a mislim da se to i vidjelo - rekao je trener Rajković



RIJEKA Iza košarkaša Adria Oil Škrljeva vrlo je uspješna sezona. Iako protiv favorizirane Cibone nisu uspjeli proći prvi krug doigravanja, ponovili su najbolji uspjeh kluba osvojivši šesto mjesto na kraju sezone, i to sve s velikim brojem novih, mladih igrača s kojima su ušli u sezonu.


– Bilo je teško sve nove igrače uigrati i dovesti do željene razine jer mi jednostavno nemamo tu mogućnost nekog dužeg pripremnog razdoblja. Ne možemo otići prije sezone negdje na pripreme na desetak dana, gdje bi ekipa provela vrijeme u svojevrsnoj izolaciji i fokusirala se samo na rad, zato je uvijek puno važnije da se stvori određena kemija u momčadi. Mi smo imali tu ekipu sačinjenu od igrača koji nisu baš bili poznati široj javnosti i odlučili smo da ćemo se zatvoriti u dvoranu i jednostavno pokušati doći do neke ideje, igre koju ćemo gajiti cijelu sezonu. Bila je to dosta mlađa, potentna ekipa i odlučili smo igru bazirati na agresivnosti i čvrstini, s vremenom smo bivali sve bolji, a mislim da se to i vidjelo. Tek smo sad u tom trećem dijelu sezone došli na optimalno stanje, ali to je tako u sportu. Uvijek treba otprilike šest do osam mjeseci da se sve posloži kako spada, a kada iz sezone u sezonu imate novu ekipu, naravno da je onda sve to puno teže. Nekad se sve posloži pa uspijete, nekad ne, a drago mi je da smo mi uspjeli. Stvarno mi je bilo zadovoljstvo voditi ovu momčad – rekao je trener Damir Rajković, koji će dočekati i svoju šestu sezonu na klupi Škrljeva, a koji je posebno ponosan na napredak svojih igrača.


Razina više


– Ekipa je napravila jedan velik iskorak i svaki igrač je unaprijedio sebe, mislim da se to vidi po rezultatu jer da toga nije bilo, sigurno ne bismo došli do ovdje gdje smo došli na kraju. Ono što je jako bitno je da su neki igrači, koji su ranije pokazivali određeni potencijal, stvarno usmjerili pažnju na sebe i napravili taj iskorak kojim sada mogu igrati na razini više. Tu prije svega mislim na Barnjaka, za kojeg smo se svi pitali kako će reagirati nakon godine dana od povrede. Iako se nije u potpunosti oporavio, drago mi je da je uspio i da je postao igrač koji je dominantan u Premijer ligi. Ima poene, asistencije, razvio se u jednog kompletnog igrača i s obzirom na njegove godine mislim da može samo još više rasti i ići prema gore. Od njega sigurno očekujem još veći napredak u narednim sezonama – pohvalio je Rajković drugog najboljeg strijelca Škrljeva.




Kako to obično biva s mladim momčadima punim igrača koji obećavaju, ostaje pitanje koliko će njih ostati, a koliko potražiti priliku za napredak na još višoj razini.


– Još uvijek se ne zna tko će ostati, a tko otići, a to je uvijek problem. Kao što sam rekao, na ovoj razini natjecanja u svim klubovima se iz sezone u sezonu puno toga mijenja. Svi treneri bi voljeli da ostane barem 50 posto igrača na okupu, pa tako i ja, jer na taj je način lakše uklopiti novake koji dođu, ostane neka baza i okosnica, odnosno model igre oko kojeg se može graditi. Zato ćemo pokušati zadržati barem pola momčadi – objašnjava Rajković. ​


Novi izazovi


Na Mavrincima željno iščekuju sljedeću sezonu jer im ona donosi i novo natjecanje. Naime, Škrljevo će iduće godine igrati u regionalnoj ABA 2 ligi, što znači da će imati gušći raspored, jače protivnike, a samim time i veće zahtjeve.


– O izgledu momčadi sigurno će uvjetovati i razina natjecanja na kojoj ćemo igrati sljedeće godine, a to je prije svega ABA 2 liga. Ima dosta upitnika, ali vjerujem da ćemo u idućih mjesec dana već polako znati na čemu smo. U situaciji smo da ne možemo odugovlačiti, želimo imati konkretne stvari vrlo brzo. Sigurno da će nam trebati kvalitetniji i dublji roster, trebat će nam širina od 10 do 12 igrača koji mogu u svakom trenutku nositi igru. Bitno je naglasiti da smo prije koju godinu igrali Alpe-Adria kup, u kojem smo vidjeli da možemo pratiti taj ritam utakmica »srijeda-subota«. Istina da je to natjecanje organizacijski bilo slabije, ali momčadi su bile iz vrha liga iz kojih su dolazile, a mi smo se uspjeli nositi s njima. Vjerujem da ćemo moći pratiti i momčadi u ABA 2 ligi, samo moramo prvenstveno vidjeti koji igrači su u stanju to izvesti – zaključio je trener Rajković te se zahvalio onima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće.


– Htio bih samo napomenuti da se zahvaljujemo svim sponzorima, prije svega Adria Oilu i Gradu Bakru jer bez njih ne bismo mogli postići ovakav uspjeh.