KVALIFIKACIJE ZA SP

Dalić najavio sutrašnji okršaj sa Slovačkom: “Bit će nekih promjena, ali idemo na tri boda tko god bude igrao”

Portal Novi list

Zlatko Dalić/Foto PIXSELL

Zlatko Dalić/Foto PIXSELL

"Čeka nas teška utakmica i pritom ne treba spominjati naše međusobne utakmice prije dvije godine. Situacija je drukčija, Slovačka se posložila, ima ambiciju i bit će nam neizvjesno i teško", kaže Zlatko Dalić



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija sutra u Bratislavi (20.45 sati) protiv Slovačke igra drugu od triju uzastopnih rujanskih utakmica u nastavku kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.


Poslije moskovskog remija s Rusijom (0:0), Vatrene najprije očekuje dvoboj sa Slovačkom, a onda domaći ispit protiv Slovenije (7. rujna).


Izbornik Zlatko Dalić svjestan je važnosti trenutka, što zbog izjednačene situacije na ljestvici skupine H, što zbog nepovoljnih okolnosti uslijed nekoliko značajnih izostanaka u momčadi, kapetana Luke Modrića prije svih.




“Čeka nas drukčija utakmica u odnosu na Rusiju, jer su iza Slovaka i nas teški susreti i naporna putovanja pa je bilo malo vremena za odmor i pripremu nove utakmice. Slovaci su u Sloveniji u drugom dijelu bili bolji, više trčali, imali više boljih prilika. Malo su promijenili sustav igre, igraju s više napadača, ali protiv Slovenije su malo zakazali u realizaciji. Čeka nas teška utakmica i pritom ne treba spominjati naše međusobne utakmice prije dvije godine. Situacija je drukčija, Slovačka se posložila, ima ambiciju i bit će nam neizvjesno i teško“, kaže za HNS Zlatko Dalić, koji će se vrlo vjerojatno morati pomiriti s činjenicom da je ostao bez Modrića i Budimira, ali se još uvijek nada Gvardiolu.


“Vidjet ćemo njegovu situaciju, Gvardiol je radio po posebnom programu, ali još osjeća bol. Ne želimo ništa forsirati, bio bi to prevelik rizik. Ćaleta-Car izašao je zbog grčeva uslijed umora i nema nikakvih posljedica. Ne znam koliko ima smisla da nam se priključuju Modrić i Budimir, koji su u posebnom programu u svojim klubovima i već pet ili šest dana nisu u ritmu. Moramo se osloniti na one igrače koji su sto posto spremni, najvažnije je dobro se odmoriti kako bismo spremni dočekali utakmicu.”


Eventualna pobjeda nad Slovačkom u velikoj bi mjeri utjecala na ozračje pred dvoboj sa Slovenijom u Splitu.


“Išli smo mi i u Moskvi na pobjedu, pokušali zabiti gol, ali nedostajala nam je završnica. Nastojat ćemo i sutra zabiti gol, trebaju nam bodovi i moramo ih skupiti što prije. Neće biti nikakvog opreza s naše strane kad je u pitanju sutrašnja utakmica, tražit ćemo pobjedu i tako se postaviti na terenu. Bit će nekih promjena u sastavu, ali idemo na tri boda tko god bude igrao”.


Uoči utakmice u Bratislavi nemoguće je zaobilaziti prijašnje dvoboje Hrvatske i Slovačke, iako izbornik Dalić itekako uvažava sutrašnjeg protivnika.


“Slovačka nam je bila težak protivnik i u tim prijašnjim utakmicama, ali tad smo stvarno igrali jako dobro i napravili sjajan rezultat. U odnosu na nastup na Euru, Slovaci su se protiv Slovenije postavili puno ofenzivnije, zaigrali s trojicom napadača. Momčad koja ima Hamšika, Škriniara, Lobotku, Kucku, Boženika i Dudu sigurno je kvalitetna i treba je maksimalno uvažavati. Međutim, spremit ćemo se za utakmicu na najbolji mogući način i pokušati osvojiti sva tri boda”, zaključio je Dalić.