125 milijuna razloga za sreću

Cristiano Ronaldo prestigao Messija i postao najplaćeniji nogometaš, samo tri sportaša zarađuju više

Hina

Cristiano Ronaldo/Foto REUTERS

Cristiano Ronaldo/Foto REUTERS

Osim po zaradi, Ronaldo prednjači i po broju sljedbenika na društvenim mrežama - na Facebooku ga prati 149 milijuna obožavatelja, na Instagramu 344 milijuna, a na Twitteru 94.3 milijuna.



ZAGREB Portugalac Cristiano Ronaldo, koji je ovo ljeto prešao iz Juventusa u Manchester United,  najbolje je plaćeni nogometaš na svijetu prema pisanju časopisa Forbes.


Ronaldo je tako po zaradi prešao argentinsku nogometnu zvijezdu Lionela Messija koji je ovo ljeto prešao iz Barcelone u PSG.


Osim po zaradi, Ronaldo prednjači i po broju sljedbenika na društvenim mrežama – na Facebooku ga prati 149 milijuna obožavatelja, na Instagramu 344 milijuna, a na Twitteru 94.3 milijuna.




Portugalac će u sezoni 2021./22. zaraditi 125 milijuna dolara prije oporezivanja, uz 70 milijuna dolara od plaće i bonusa koje dobiva prema ugovoru  s Manchester Unitedom s kojim je između 2003. i 2009. osvojio tri naslova engleskog prvaka i Ligu prvaka. Ostatak zarade dolazi od sponzorstva među kojima su tvrtke poput Nikea, Herbalifea, Cleara te njegovog branda CR7 koji obuhvaća parfeme, donje rublje, naočale, hotele, sportske dvorane i ostalo.


Trenutačno su samo tri sportaša koja zarađuju više od njega od sponzorstva: Roger Federer (90 milijuna dolara), LeBron James (65 milijuna) i Tiger Woods (60 milijuna).


Drugi je sa 110 milijuna dolara zarade 34-godišnji Lionel Messi, koji je nakon 21 godine u Barceloni postao član PSG-a gdje će za ovu sezonu dobiti 75 milijuna dolara. Osim plaće u PSG-u od sponzorstva će Argentinac zaraditi oko 35 milijuna dolara i to od tvrtki poput Adidasa, Pepsija, proizvođača satova Jacobs & Co. te Budweisera s kojim je prošle godine potpisao trogodišnji ugovor.


Prvih deset najplaćenijih nogometaša mogli ove godine prije oporezivanja zaraditi zajedno 585 milijuna dolara, što je više od prošlogodišnjih 570 milijuna.


Iza Messija su na trećem i četvrtom mjestu dvojica njegovih suigrača iz PSG-a. Treći najplaćeniji nogometaš je 29-godišnji Brazilac Neymar sa 95 milijuna dolara, dok je na četvrtom mjestu 22-godišnji Kylian Mbappe sa 43 milijuna dolara. Nogometaš Liverpoola Mohamed Salah (29) zaokružuje prvu prvu petorku  sa 41 milijuna dolara zarade.


Jedini nogometaš koji dolazi iz neuropske momčadi je 37-godišnji Andres Iniesta na sedmom mjestu sa zaradom od 35 milijuna dolara nakon potpisivanja dvogodišnjeg ugovora s japanskim Vissel Kobeom.