KVALIFIKACIJE ZA OI

Brazil ostavio Hrvatsku na minus 27, momčad Ace Petrovića dominirala cijelu utakmicu

Luka Medak

Roko Ukić, Roko Rogić i Bojan Bogdanović/Foto: PIXSELL

Roko Ukić, Roko Rogić i Bojan Bogdanović/Foto: PIXSELL

Momčad Ace Petrovića od samog početka je dominirala i nije dozvolila Hrvatskoj da se približi, dok su hrvatski puleni Bojan Bogdanović i Mario Hezonja, kao i većina ostalih igrača, imali večer za zaborav.



SPLIT Kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre: Brazil – Hrvatska 94:67 (25:20, 20:14, 26:21, 23:12). Spaladium Arena. Gledatelja: 10.000. Suci: Žurapović (BiH), Kallio (Kanada), Weiland (Kanada).


BRAZIL: De Paula, Dias, Hettsheimeir 20, Luz 10, Meindl 14, Benite 8, Caboclo 17, Garcia 8, Huertas 6, Mariano, Santos, Varejao 11.
HRVATSKA: Bilan 6, Bogdanović 16, Hezonja 9, Rogić 2, Ukić 13, Babić, Drežnjak 3, Jordano 3, Marčinković 3, Planinić, Šakić 3, Žižić 9.


Košarkaši Hrvatske uvjerljivo su poraženi od Brazila u prvoj utakmici kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre. Momčad Ace Petrovića od samog početka je dominirala i nije dozvolila Hrvatskoj da se približi, dok su hrvatski puleni Bojan Bogdanović i Mario Hezonja, kao i većina ostalih igrača, imali večer za zaborav.




Brazil je krenuo u utakmicu furiozno i već nakon samo šest i pol minuta imao prednost 23:10. Hrvatskoj je trebalo vremena da pohvata konce igre i uspjela se vratiti na samo šest poena zaostatka 40 sekundi prije kraja prvog poluvremena, no u tom je trenutku Hezonja neshvatljivo napravio nesportsku grešku iz koje su Brazilci izvukli pet poena i otišli na odmor s 11 koševa prednosti. Brazilcima je tu prednost ponajviše donio odličan šut za tricu, imali su 50 posto realzicaije na poluvremenu, dok je Hrvatska imala samo 27 posto.


U drugom poluvremenu nastavila se ista priča i krenuo je veliki potop Hrvatske. Brazilci su brzim kretanjem lopte nastavili stvarati višak i do poena dolazili kao od šale, pogotovo preko Brune Cabocla i Rafaela Hettsheimeira i u jednom trenutku su imali i 30 poena prednosti. Na drugoj strani limitirali su Bogdanovića udvajanjem svaki put kada je izašao iz bloka i tjerali da ih Hrvatska pobijedi ostalim igračima, no oni nisu bili na visini zadatka.


Kada se pogleda statistika utakmice, odmah je vidljivo i što su bili najveći problemi momčadi Veljka Mršića. Brazil je imao čak 28 asistencija naspram samo 12 Hrvatske, koja još k tomu imala i nevjerojatnih 18 izgubljenih lopti, a Brazil je na temelju njih zabio 26 poena. Iako je bio najbolji strijelac Hrvatske, Bogdanović je imao šut 5-11 (1-6 na poluvremenu) uz čak šest izgubljenih lopti, a Mario Hezonja je zabio tek jedan koš iz igre od sedam pokušaja.


Brazil je tako sada prvi u skupini s dvije pobjede, dok će Hrvatska i Tunis sutra od 20 sati igrati za drugo mjesto koje vodi u polufinle turnira.