Tomislav Erceg

Bivši napadač Splićana i Riječana uoči nedjeljnog derbija razočaranih na Poljudu: “I Hajduk i Rijeka željeli su drugo mjesto, sada spašavaju što je ostalo”

Denis Frančišković

Grabar-Kitarović u MOO-u: To je priznanje dosezima hrvatskog sporta/Foto I. TOMIĆ

Grabar-Kitarović u MOO-u: To je priznanje dosezima hrvatskog sporta/Foto I. TOMIĆ

Sigurno da su očekivanja na Poljudu bila puno veća. Željelo se drugo mjesto. A to je očekivala i Rijeka. No, ona je još uvijek u utrci za trofejom i s njegovim osvajanjem spašava sezonu. Hajduk nije u toj situaciji i sigurno bi mu malo zadovoljstvo donijele preostale dvije pobjede nakon trijumfa u Maksimiru - kaže Erceg



RIJEKA Korona Jadranski derbi polako kuca na vrata, Hajduk i Rijeka u nedjelju će na Poljudu 85. put u HNL-u odmjeriti snage, ovaj put u želji da jedna momčad u konačnici pretekne drugu. I Rijeka i Hajduk izgubili su glavninu bitke za drugo mjesto, treće mjesto u njihovom slučaju moglo bi biti utješna nagrada.


Tomislav Erceg igrač je s najviše, 24 nastupa u Jadranski derbijima, a zabio je pritom i pet golova. Tri za splitsku, jedan za riječku momčad. I najbolji je strijelac u društvu igrača koji su igrali i zabijali i za Rijeku i za Hajduk poput Željka Mijača, Igora Muse, Nenada Gračana i Filipa Bradarića.


Tomo je pravi izdanak Hajdukove omladinske škole. Iz Hajduka je odlazio i vraćao se, a velikog traga ostavio i na Kantridi u sezoni 2004. i 2005. kada je zabio 17 golova u 32 nastupa. I bio proglašen najboljim igračem lige 2004. godine. Prvi iz redova »bijelih«… S Rijekom je osvojio i Rabuzinovo sunce 2005. godine upravo protiv Hajduka.




– Evo me na Braču, malo odmora i bijega od grada. Masline? Ima ih, samo treba oko njih raditi i brati ih, ha, ha… Blizu mi je i volim ovdje doći – kaže Tomislav Erceg. – Kako je u nogometnoj mirovini? Pa bavim se malo menadžerstvom, skautiram za neke klubove… Ostao sam u nogometu, više vezano uz inozemstvo nego Hrvatsku.


Unatoč tome HNL redovito prati…


– Pratim HNL, a istina, imamo nakon dugo vremena uzbudljivu završnicu prvenstva. Prvo mjesto je već odavno odlučeno, ali raduje da se čak četiri kluba izjednačeno i neizvjesno bore za gornji dom. Sad je dva kola prije kraja priča spala na dva slova, Osijek i Lokomotiva su u velikoj prednosti. Oni su više pokazali nakon prvog vala korone, ali ima tu puno nijansi. Dosta je utakmica moglo otići i u suprotnom smjeru. Primjerice, da je utakmica Lokomotiva – Hajduk otišla na stranu Splićana, tko zna što bi bilo. Hajduk je vodio 0:2, a sigurno bi bili puno zadovoljniji i da je završilo remijem nego onakvim porazom.


Momčadi se traže


Nedjelja donosi novi sudar jadranskih rivala, ovaj put u specifičnim oklnostima. No, po Ercegu velik hendikep za sve je izostanak gledatelja.


– Dvoboji Rijeke i Hajduka uvijek su zanimljivi, bez obzira na to za koje se mjesto momčadi bore. Zna se, i jedni i drugi uvijek tu s posebnim žarom prilaze susretu i žele pobijediti. Što sada očekivati? Teško je to reći. Kao prvo igra se bez gledatelja i to je čak neka prednost Rijeke. Nije isto igrati pred punim Poljudom ili deset, petnaest tisuća navijača i pred praznim tribinama. No, nakon svih tih kazni i korone igrači su se čak i pomalo navikli igrati bez gledatelja.


Što očekivati?


– Očekujem zanimljivu utakmicu. Hajduk je nakon dugo vremena dobro izgledao u Maksimiru, stvarno dobro odigrao. Dao je i tri gola i sigurno s puno optimizma očekuje ovaj derbi. Sigurno želi što uspješnije privesti ovo prvenstvo kraju, uzeti svih šest bodova. Rijeka ima iste ciljeve, još je u igri za drugo mjesto. Motiva ne nedostaje s obje strane.


O dobrim i lošim stranama Rijeke i Hajduka po Ercegu nezahvalno je govoriti. Prije svega zbog duge stanke i kratkih priprema.


– Ovo prvenstvo jako je rastrgano. Igra se, ne igra, stanka je bila duža od dva mjeseca. Teško je u ovim okolnostima govoriti o nekim većim prednostima jednog ili drugog sastava. To, odnosno prava snaga ekipa, vidjet će se tek sljedećeg prvenstva kada se odrade prave pripreme. Mislim da se i Rijeka i Hajduk još uvijek traže. Uz to imaju i nove trenere. Ovo je prvenstvo specifično i smatram da ovo nije realna slika ni Hajduka niti Rijeke.


Na Poljudu su sigurno nezadovoljni i ovom sezonom. Dojam može popraviti donekle tek treće mjesto.


– Sigurno da su očekivanja na Poljudu bila puno veća. Željelo se drugo mjesto. A to je očekivala i Rijeka. No, ona je još uvijek u utrci za trofejom i s njegovim osvajanjem spašava sezonu. Hajduk nije u toj situaciji i sigurno bi mu bar neko malo zadovoljstvo donijele preostale dvije pobjede nakon trijumfa u Maksimiru.


Srce je veliko kad se sjetim Rusije

Navršavaju se dvije godine od svjetskog srebra »kockastih«. Kako je Tomo doživio Rusiju?
– Bilo je za pamćenje, doživio sam to kao i svaki Hrvat. Srce je bilo veliko i sve pomalo djelovalo nestvarno. Pitanje je hoće li se ikad to više ponoviti. Bila je to velika stvar za našu zemlju – tvrdi bivši igrač Rijeke.

Čolak i Caktaš


Iz perspektive napadača Tomo tu vidi nedostatak kod Hajduka.


– Hajduk nema pravog napadača za razliku od Rijeke. U splitskim redovima najbolji napadač je Caktaš koji u biti i nije napadač. On nije prva špica, pogotovo kada dolaze ubačaji s boka, u Hajduku nema pravog centrafora koji bi to riješio. Svi ovi koji su nazovi napadači za mene su neke polušpice. I to je problem Hajduka, treba mu pravi napadač kojeg Rijeka ima u Čolaku.


Andrijašević, još jedan »bili« u »bijelom« dresu, pod velikim je upitnikom za nastup.


– Franko je kvaliteta više, ali igra ne ovisi samo o jednom igraču. Puno u nogometu ovisi i o danu, inspiraciji. A ovakve utakmice vrlo lako mogu otići u dva smjera. Evo, prije Maksimira svi su govorili da će Dinamo pomesti Hajduka, a on zabije tri gola. I još koji je mogao zabiti, a da je pritom gubio dva puta. Zato i je nogomet toliko zanimljiv.


HNL danas? Dojam je da je puno igrača, posebno sa strane, upitne kvalitete…


– Po meni najbolji HNL je bio na početku. Devedesetih godina je bilo puno boljih i klasnijih igrača. Današnji nogomet je drugačiji. Brže se igra, ali kad smo mi izašli iz omladinske škole, praktički smo znali sve. Bilo smo tehnički potkovani, znali i s lijevom i s desnom… Danas je puno više fizike nego znanja. Danas je sve ubrzano, uostalom, kao i cijeli svijet. Brže su lopte, drugačije kopačke, brži tereni… Pa i suđenje. Sad kad te protivnički igrač pogleda, dobije žuti karton. A prije je start u predjelu nosa bio žuti, crveni nije postojao.


Hajdukova mladost nekad je bila forte splitske momčadi, a i na Rujevici su shvatili, možda malo prekasno, da nema napretka bez ulaganja u omladinske škole.


– Istina, Hajduk je nekad bio jako prepoznatljiv po svojoj školi. Tražimo se i nije lako. Drugačiji je način rada. Treba čovjek biti unutra i analizirati da vidi što je u pitanju. No, bez prave škole nogometa nema niti budućnosti. I u Rijeci mladi dobijavaju sve više šanse? Istina, jednostavno bez toga neće ići. Zemlja smo koja je poznata po svojim talentima i školama, transferi koju su napravljeni jednostavno su nevjerojatni. Treba samo imati strpljenja, a njega nitko nema – znakovito zaključuje Erceg.


Zna se da sam hajdukovac, ali uvijek sam davao sve za Rijeku u njezinom dresu

Igranje protiv bivše momčadi uvijek je specifično, ne samo u HNL-u, nego uopće u svijetu nogometa…
– Kako je bilo u Jadranskim derbijima moga doba? Meni uvijek nezgodno, ha, ha… Zna se da sam hajdukovac, ali mogu reći da sam davao sto posto za Rijeku dok sam nosio njezin dres. Bilo je nezgodno s te strane što bi emocije proradile pa bi možda ispadao najgori igrač. Ali bile su to prave utakmice, publika je u njima uživala. Donijeli smo i dosta radosti navijačima osvajanjem Kupa. Meni je bilo lijepo. Publika me prihvatila. Istina, nekad ide, nekad ne ide. Ali kad daješ sto posto pa se »zalome« i neki golovi, logično je da budeš i prihvaćen – kaže Erceg.