Susret na vrućini

Bivši igrač Rijeke donio Modrima pobjedu u uzvratu na Cipru, Dinamo u trećem pretkolu Lige prvaka ide na varšavsku Legiju

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Omonia je na početku pokušala napasti, ali taj domaći pritisak nije djelovao pretjerano opasno. Zapravo, prvak Cipra brzo je shvatio da mu bilo kakav pokušaj jurnjave neće donijeti puno dobroga



ZAGREB Dinamo je na gostovanju kod Omonije u Nikoziji rutinski sačuvao dva gola prednosti iz Zagreba, izborivši treće pretkolo Lige prvaka s Legijom, koja je eliminirala Floru iz Tallinna. Prva utakmica tog dvoboja na rasporedu je idućeg tjedna u Zagrebu, a uzvrat je tjedan dana kasnije u Varšavi.


Učestalo spominjana ciparska vrućina pokazala se u svom punom sjaju, iako je termin odigravanja bio pomaknut za sat vremena. Naime, na početku utakmice Nikozija se kuhala na 36 stupnjeva. Samo igrači znaju kako im je bilo na takvoj vrućini, s time da se sa strane činilo da su obje momčadi malo suzdržane, kao da čuvaju snagu za svih devedeset minuta.


Omonia je na početku pokušala napasti, ali taj domaći pritisak nije djelovao pretjerano opasno. Zapravo, prvak Cipra brzo je shvatio da mu bilo kakav pokušaj jurnjave neće donijeti puno dobroga. Modri su, pak, disciplinirano držali svoje pozicije, ne dozvoljavajući suparniku da se razmaše.




Sredinom prvog dijela Jan Lecjaks je probio desni bok modre obrane, predriblavši Luku Ivanušeca i Kevina Theophilea-Catherinea. Srećom po Dinamo, Dominik Livaković osjetio je što bi se moglo dogoditi i izbio je loptu u korner koji nije donio nikakvu opasnost. Završnica prvog dijela pokazala je da Lecjaksa nosi posebno nadahnuće u srazu s bivšim klubom.


Nastavak je donio nešto nižu temperaturu zraka. Doduše, termometar je pokazivao trideset stupnjeva, ali to je ipak bilo podnošljivije od onoga na početku utakmice. Modri su počeli djelovati opasnije, iako nisu uspjeli konkretizirati nekoliko dobrih akcija udarcem po golu.


Igrala se 61. minuta kada je Dinamo stigao do najbolje prilike za vodstvo. Mislav Oršić je izveo korner s lijeve strane, a Rasmus Lauritsen je utrčao na vrh peterca, u visini prve stative, i glavom uputio bombu prema golu. Na njegovu žalost, taj udarac je išao ravno u Fabiana.
Brazilski golman uskoro se prometnuo ključnu figuru Omonije, skidajući udarce Oršića i njegove zamjene Luke Menala. No, u 78. minuti bio je nemoćan. Tada je, naime, Lovro Majer ubacio, a Menalo je glavom skrenuo loptu u mrežu – 0:1.